fiogf49gjkf0d
I ovocné koktejly mají své trendy, jaké suroviny pofrčí letos?
Někomu se to může zdát přitažené za vlasy, ale i svět jídla má své trendy suroviny. Čas od času se objeví potravina, která naprosto ovládne média, blogy, sociální sítě i naše kuchyně. Nejinak je tomu v oblasti ovocných šťáv a koktejlů. Které suroviny se letos budou hřát na výsluní? Ochutnejte je a posuďte sami, jestli si svoji pověst zaslouží.
1. Chia semínka
Superpotraviny jsou v poslední době hitem ve všech zdravých kuchyních a chia semínka jsou jejich králem. Jsou totiž superzdravá a jejich zázračné složení prý umí zajistit dlouhověkost. Jejich paradoxní výhodou je i to, že nemají žádnou výraznou chuť. Můžete si je tak přimíchat téměř do čehokoliv (do jogurtu, na salát, do müsli…) a svou porci elixíru mládí tak pít nebo jíst třeba každý den.
V UGO barech si můžete svou denní porci chia semínek dopřát i v podobě sladkého koktejlu s jablky, pomerančem, řepou a banánem. Najdete ho tu do poloviny dubna v rámci sezónního menu.
2. Listová zelenina
Špenát nebo kapusta neznějí zrovna jako aktuální výkřik moderní gastronomie, že? Jinak je tomu ale v oblasti ovocných šťáv a koktejlů. Tam se listová zelenina jako ideální ingredience objevila až v posledních letech a od té doby stoupá její obliba v tzv. green smoothies. Proč tedy listovou zeleninu dávat do drinků? Na několik loknutí do sebe dostanete spoustu raw zeleniny, které není v jídelníčku nikdy dost. Stejně jako u chia semínek ani listová zelenina nemá výraznější chuť a koktejlu tak dodává hlavně typickou barvu a zdraví.
V UGO barech můžete trend green smoothies vyzkoušet třeba na koktejlu „kapusta, špenát, ananas, jablko, máta“.
3. Křen
Zní to snad ještě fantastičtěji než listová zelenina, ale křen je další oblíbenou složkou odvážných ovocných koktejlů. Obsahuje totiž bezpočet prospěšných látek - posiluje imunitu, zlepšuje trávení, pomáhá při infekcích močových cest i při kašli. A k tomu všemu ovocným a zeleninovým koktejlům dodává říz podobně třeba jako známý zázvor. Ve světě koktejlů už je ale zázvor nudná klasika, proto je teď „in“ právě křen!
V UGO barech si můžete do poloviny dubna objednat třeba řízný chřipkobijecký koktej z křenu, citronu, jablek a řepy.
4. Avokádo
Tohle ovoce znají dobře vegani a milovníci raw stravy díky vysokému obsahu zdravých rostlinných tuků. Proč bychom ale my ostatní měli také vyhledávat avokádo? Díky vysokému obsahu tuků podobně jako třeba oříšky zasytí na dlouhou dobu, obsahuje hodně bílkovin, železa a vitamínu B6. A pak taky skvěle chutná! Zralé avokádo má až krémovou konzistenci, voní a chutná po oříšcích a hodí se na tolik způsobů - do pomazánek, do polévek, do salátů...
...A do ovocných koktejlů v UGO barech. Tam ho najdete od poloviny dubna v jarním zeleném koktejlu s avokádem, mangem, baby špenátem a jablkem.