Reklama |
Olympiáda IKA 2004 - Česko a svět
Co se změnilo v cukrářském soutěžním oboru za čtyřletou olympijskou periodu? O slovo jsme požádali na olympiádě přítomnou viceprezidentu AKC Pavlínu Berzsiovou:
Svůj postřeh přidává i cukrářka ze seniorského národního týmu Silvie Sulanská, když jsme jí položili otázku: Co se změnilo od minulé olympiády? Národní seniorský tým obdržel v průběžném ohodnocení dvě bronzové medaile, jednu stříbrnou a diplom. Ten diplom byl za cukrařinu. Co se přihodilo? Jaké bylo cukrářské zadání ve vaší kategorii? Když jste vkročila na olympijskou půdu, co vás prvně upoutalo v porovnání s rokem 2000? Co s tím tedy dělat pro budoucnost? Jezdit pravidelně na zahraniční soutěže, číst, najmout si světové experty k ponaučení?
Na obdobné téma, kde jsme my a kde je svět, jsme hovořili s kapitánem Národního seniorského týmu Jiřím Králem. Naši tabuli jsme konzultovali s dílčími šéfy hodnotících komisí, se skutečnými odborníky kteří opravdu vědí o čem je řeč. Jedná se o profesory z kuchařských škol, kteří mají absolutní přehled v rovinách teorie i praxe. Tohoto člověka se zeptáte na cokoliv a on je schopen vám odpovědět na jakýkoliv detail vašeho dotazu. Jsou to lidé z praxe, většina z nich jsou bývalí soutěžící z renomovaných týmů a jsou schopni říct jak se to má udělat a co se udělalo špatně. Když člověk na této úrovni vysvětlí proč to tak má být, neříká to jenom proto aby něco řekl, ale dokáže dopředu přesně vyhodnotit výsledek při volbě optimálního a neoptimálního způsobu realizace. Takovéto lidi bychom potřebovali mít u nás, a potom by celá naše gastronomie mohla být někde jinde.
Jedna věc je platná pro všechny, a to beze zbytku. Musí se jezdit ven. Pouze tam tváří v tvář světovému dění můžeme být v pohybu vývoje a změn, které se nevyhýbají ani našim profesím. I v nich, alespoň v soutěžní podobě, začíná fungovat určitý princip pop music, kde dnešní hit, je zítřejším obehraným šlágrem. Pokud zůstaneme doma za pecí, tak svět bude mezitím práskat silně do koní a uhánět za horizont našich poznatků. Protože dokazovat si jen pouze mezi sebou na našich, byť předních soutěžích, jak jsme dobří, to už je dnes málo. Pokud se nám nepodaří mezi nás dostat světové poznatky s aktuálními trendy, a obráceně za nimi do světa nevycestovat, a neučit se dosud nepoznané techniky tvorby, může se nám po čase stát, že se vrátíme do polohy ošoupaného východu za ostnatým drátem.
Další články autora...
18.04.2015 MORAVSKÝ cukrářský POHÁR - 13. ročník / -1.28.01.2015 SIGEP - ...když se cukrář stává mágem ... /- 4. 22.01.2015 SIGEP v Rimini v digitálním divu / - 1. 01.09.2014 GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA 17.06.2014 Frigomat vytočil světový rekord! [další články autora]
Příbuzné články...
16.02.2022 Sigep opět žíje …!03.12.2021 Veletrh SIGEP - Rimini 20.09.2021 HostMilano 2021 15.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/-2. 13.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/ -1. [další příbuzné články] |
Dnes je pátek pátek 1. listopadu 2024
svátek slaví Felix, zítra památka zesnulých Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |