fiogf49gjkf0d
odborná soutěž
„CUKRÁŘ ROKU 2003/4“
Martin Braun Cup
3.-5.11.2004
ve veletržním paláci v rámci VI.ročníku veletruhu HORECA
fotografie >>
Výsledky
Cukrář roku Martin Braun Cup 2004 - senior |
Pořadí |
Jméno a příjmení soutěžícího |
Zaměstnavatel |
1. |
LINDA PROCHÁZKOVÁ |
Obecní dům, Francouzská restaurace |
2. |
LUKÁŠ SKÁLA |
Hotel InterContinental Praha |
3. |
DAVID BRENDL |
Hotel Corinthia Towers |
4. |
MARTIN KOBLÍŽEK |
Hotel InterContinental Praha |
5. |
JOSEF VÍCH |
Restaurant Flambée |
Cukrář roku Martin Braun Cup 2004 - junior |
Pořadí |
Jméno a příjmení soutěžícího |
Zaměstnavatel / škola |
1. |
MATĚJ ŠTĚPÁNEK |
SPV při Hotelu InterContinental Praha |
2. |
JAROSLAVA LIVINSKÁ |
SOU potravinářské a služeb Klatovy |
3. |
VENDULA STRÁNSKÁ |
SOU Jeseník |
4. |
MARCELA VALENTOVÁ |
SOU potravinářství a služeb Klatovy |
5. |
VERONIKA BRABENCOVÁ |
SOŠ obchodu a služeb a SOU Třebíč |
Základní informace
Asociace kuchařů a cukrářů ČR pořádá již od roku 1996 prestižní cukrářskou soutěž „Cukrář roku – Martin Braun Cup“, a to ve spolupráci s německou firmou Martin Braun Backmittel und Essenzen KG, která je zároveň patronem soutěže.
Finále Cukráře roku 2003/2004 bude probíhat od 3. do 5. listopadu 2004 v rámci VI. veletrhu pro hotelnictví a gastronomii HORECA ve Veletržním paláci v Praze. Soutěž se koná každé dva roky, tzn. že letos půjde již o pátý ročník.
Soutěž je vypsána pro dvě kategorie, senioři a junioři. V prvním kole zaslali soutěžící kromě přihlášky také fotografii svých výrobků, technologický postup a receptury pod pseudonymem organizátorovi soutěže. Odborná hodnotící porota poté z každé kategorie anonymně vybrala ty nejlepší, které zároveň splňovaly všechna stanovená kriteria.
Podmínky účasti v soutěži Cukrář roku
Kategorie 1 – Junioři:
Tato kategorie je otevřena všem, kteří se učí nebo absolvovali učební obor cukrář/cukrářka nebo odbornou gastronomickou školu a v roce 2004 nepřekročili věkovou hranici 21 let.
Kategorie 2 – Senioři:
Tato kategorie je otevřena všem, kteří úspěšně absolvovali učební obor cukrář/cukrářka nebo odbornou gastronomickou školu.
Další podmínky jsou pro obě kategorie stejné.
Soutěžní požadavky
Kategorie Junioři:
-
výroba tří druhů studených jednoporcových restauračních moučníků
-
zhotovení slavnostního porcovatelného dortu bez omezení tvaru, minimální počet porcí 12, hmotnost jedné porce max.150g
Kategorie Senioři:
Podmínkou účasti v soutěži je použít v obou zadáních nejméně tři druhy surovin z výrobního sortimentu firmy Martin Braun KG, které v České republice jako výhradní zástupce nabízí firma ing. Jaroslav Fiala. Jedná se o suroviny moderní a progresivní, neboť cílem firmy je kromě jiného i výchovné působení v oblasti konzumace sladkostí. Jde především o omezování tučných moučníků a naopak o využívání nových přípravků jako např. odlehčených surovin.
Finále soutěže se zúčastní deset soutěžících, pět z každé kategorie. V průběhu tří soutěžních dnů se těchto deset cukrářů představí ve dvou čtyřhodinových soutěžních blocích. Výsledky jejich práce posoudí dvě hodnotící komise – technická a degustační, které jsou složeny z předních odborníků gastronomie. Důraz je při hodnocení kladen nejen na vzhled, ale zejména na chuťovou vyváženost a kvalitu výrobků. Degustační porota proto uděluje dvojnásobný počet bodů než porota technická. Způsob hodnocení a posuzovaná kritéria odpovídají mezinárodních pravidlům.
Složení hodnotících komisí
Technická komise:
-
František Buchal – soukromý podnikatel, člen představenstva Pražské a středočeské pobočky AKC ČR.
-
David Trdý – zaměstnanec firmy Fiala a šéf cukrář v hotelu International Brno
-
Pavla Babušíková – Hotel BOBI centrum Brno
Degustační komise:
-
Vladimír Krofta – šéf cukrář Hotelu Corinthia Towers a vítěz soutěže „O cukráře roku – MARTIN BRAUN CUP“
-
Sylvie Sulanská – šéfkuchařka Francouzské rest. Obecního domu
-
Detlef Leonenko - zástupce firmy Martin Braun KG a odborný cukrář
Sčítací komise:
Soutěžící:
Kategorie Junior
-
Veronika Brabencová – SOŠ obchodu a služeb a SOU Třebíč
-
Jaroslava Livinská – SOU Jeseník
-
Marcela Valentová – SOU potravinářství a služeb Klatovy
-
Matěj Štěpánek – SPV při Hotelu InterContinental Praha
-
Vendula Stránská – SOU Jeseník
Kategorie Senior
-
Josef Vích – restaurant Flambée
-
David Brendl – Hotel Corinthia Towers
-
Linda Procházková – Obecní dům, Francouzská restaurace
-
Lukáš Skála – Hotel InterContinental Praha
-
Martin Koblížek - Hotel InterContinental Praha
Spolu se soutěží bude ve spolupráci se Střediskem praktického vyučování hotelu InterContinental Praha provozována malá kavárna. Návštěvníci soutěže a výstavy HORECA tedy budou mít možnost v kavárně ochutnat zákusky odpovídající světovému modernímu trendu v cukrářském oboru.
Mezi hlavní cíle Cukráře roku patří snaha maximálně se přiblížit podmínkám, které jsou platné na velkých světových gastronomických soutěžích. Jde zejména o to, aby soutěžící ztratili trému před publikem, naučili se pracovat rychle, kvalitně a čistě a aby dokázali využít nejmodernější suroviny a technologické postupy výroby.
Současně si tato soutěž klade za cíl přiblížit co nejvíce cukrářské řemeslo odborné i laické veřejnosti, aby se cukrařině u nás dostalo takového uznání a ohodnocení, jaké má všude jinde ve světě a jaké jí právem náleží.
zdroj: www.akc.cz