fiogf49gjkf0d
Suroviny pro 9 porcí
100 g másla
100 g cukru
30 g akátového medu
2 vejce
sùl
2 PL Tuzemáku
1 ÈL nastrouhané citronové kùry
250 g mouky hladké
2 ÈL prášku do peèiva
50 g hoøké èokolády
30 g vlašských oøechù
150 g sušených datlí
60 g meruòkové marmelády
Postup
Zmìklé máslo smícháme s cukrem a medem (mùže být i jiný než akátový, podmínka je aby byl med plynule tažný). Vše rozmícháme a ušleháme do pìny.
Pozvolna pøidáváme vejce a mícháme tak dlouho, až se cukr zcela rozpustí. Pøidáme trochu soli, tuzemáku a nastrouhanou kùru citrónu a vše dobøe promícháme.
Promícháme mouku a prášek do peèiva a vmícháme do máslové hmoty.
Èokoládu a oøechy nasekáme na drobno a vetøeme do tìsta.
Datle napaøíme v sítu nad vroucí vodou, necháme odkapat a vypeckujeme. Nakrájíme na kostky a vmícháme do tìsta.
Tìsto vložíme do libovolnì velkých kulatých otevíracích forem, které potøeme máslem a poprášíme moukou. Formy naplníme tìstem a vlhkou stìrkou zarovnáme.
Peèeme v pøedehøáté troubì pøi teplotì 175 °C (pøi vzduchovém obìhu 160 °C) na druhém podlaží odspodu asi 50 -55 minut. Stav vypeèení zkoušíme døevìným døívkem.
Koláè necháme po vyndání z trouby trochu zchladnout, vyjmeme z formy a necháme v chladnìjším místì do úplného zchladnutí.
Meruòkovou marmeládu za stálého míchání rozpustíme v hrnci do tekutého stavu. Rozpuštìnou marmeládu protlaèíme sítem a studený datlový koláè potøeme. Vrch ozdobíme nìkolika datlemi.
Kuchaøské recepty naleznete na našem dalším portálu