�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Vznik pralinek |
Autor: archv Datum vyd�n�: 17.01.2008 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1023 |
Pralinovi podailo vyrobit bjen praen cukrov mandle. Ihned je donesl do krlovskho zmku, kde s tlukoucm srdcem pedloil vzorek na ochutnn jednomu z nejmocnjch mu krlovskho dvora , vrchnmu fu krlovsk kuchyn, de Guisinovi. |
Ptho dne musel Praline pijmout tyi tovarye, nebo od rna chodili majordomov rzn lechty i m욝an a objednvali "pralinky", jak se zaalo kat tmto pamlskm odle svho vynlezce. Krtce na to byl Praline pozvn do krlovskho palce, kde mu bylo slavnostn oznmeno,, e: "f kuchyn krlovsk uznal V vrobek za znamenitou pochoutku a doporuil se svolenm krlovsk vsosti, aby takto upravenm mandlm bylo dno jmno"Pralines Louis XV." A bylo pitom krlem nazeno, aby tyto dezertn bonbony byly kadm dnem pokldny na krlovskou tabuli. To byly tedy pvodn pralinky, z nich postupem doby vznikly dal druhy cukrovinek, kterm se ovem t kalo pralinky. I ty se vak mnily dle, a nabyly podoby fondantovch, okoldou potaench bonbon, kter si neprvem pivlastnily nzev pralinky, kter sprvn nle praenm cukrovm mandlm. Pozdji se receptura upravovala a my vm pedkldme jeden nvod na pralinky ze 30. let minulho stolet. Mandle se v peci nepra, nbr nechaj se nechaj se oprait pmo v plenm cukru. Na 1 kg mandl dme 2 kg cukru. Cukr s mandlemi se uva ve vod na siln etz a pak se sms promchv, a cukr ome (zkrystalizuje). Potom se mandle mchaj na ohni dle, a se cukr rozpust do ervena a na mandle obal. V tom okamiku se odstav cukrovan mandle z ohn a mchaj se v kotli tak dlouho, a jdou lehce od sebe. Pak se pes sto prosej a zbyl cukr se vrt zpt do kotle a olet cukrem. Nakonec se stkne do upraench mandl troka vody, mandle se pak vysypou na plech a vlo se do surny oschnout. Tm se udr stl lesk. Nkte vrobci cukrovinek dvaj na praen mandle cukru vce a vyrbj je v nkolika barvch. Do cukru se dv vanilka, skoice apod. Z praench mandl se vyrbj dezertn okoldov bonbony tzv. pralin-hmota a griliov hmota. Kdy se praen mandle jemn utou a pid se do nich patin mnostv kakaa a kakaovho msla. ocl se tm dobr hmota na atlasky, okoldov bonbony nebo piingry. | Cukrovinky zstvaly dlouho vsadou mocnch a ve Francii se dodvaly do krlovskho dvoru a dvorsk lecht. V Lombardsk ulici v Pai v dob Ludvka XV. ml svj cukrsk stnek, podle dochovanch zznam, snad nejuboej ze vech, jist cukr Praline .Byl nejen chudkem, ale i velkm smolaem, ktermu se nic nedailo. Pokusil se postavit trochu na nohy s njakou novinkou. Cukrsk pokusy ho finann vyerpvaly a ena mu cel den hubovala, e kaz drah materil. Jednoho dne vyistil svj jedin mdnm kotel a pinesl pytel devnho uhl., cukr a mandle. Vybral nejvt kusy mandl a zaal je v troub prait. Ty kdy nabyly zlat barvy, tak je pebral aby mezi nimi nebyla ani jedna splen. Mezitm uvail v kotli cukr, do kterho pidal vanilku, a kdy cukr dlal bubliny (etz), vhodil do nj pebran mandle a mchal s nimi tak dlouho, a na nich cukr odumel. Potom obalen praen mandle prosil a zbyl cukr v kotli roztavil a mandle do nj vhodil a mchal s nimi tak dlouho, a dostaly krsnou ervenou barvu a lesk. Takto opraen mandle pak pikryl istou ltkou, aby se mandle zapotily a udrely stl lesk. Tak se cukri Pralinovi podailo vyrobit bjen praen cukrov mandle. Ihned je donesl do krlovskho zmku, kde s tlukoucm srdcem pedloil vzorek na ochutnn jednomu z nejmocnjch mu krlovskho dvora , vrchnmu fu krlovsk kuchyn, de Guisinovi. Ten si prohlel drobnho cukrka, nedviv ochutnal, ale objednal dv libry tto novinky.
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |