�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Skalick trdelnk

Autor: Martin Vian a pspvki
Datum vyd�n�: 24.01.2008
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1028

Skalick trdelnk je proslul peen sladk oechov pochoutka. V mst zrodu trdelnku ve slovensk Skalici se trdelnky peou klasickm zpsobem na otevenm ohni. Trdelnk se dostal do Skalice prostednictvm kuchae ze Sedmihradska,

fiogf49gjkf0d

Skalick trdelnk je proslul peen sladk oechov pochoutka. V mst zrodu trdelnku ve slovensk Skalici se trdelnky peou klasickm zpsobem na otevenm ohni. Trdelnk se dostal do Skalice prostednictvm kuchae ze Sedmihradska, kter nastoupil slubu u maarskho generla ve vslub, kter se usadil v tomto mst.
Trdelnk svj nzev obdrel od vleku- trdlice na nho se navinuje tsto, a kter veel ve znmost pod zlidovlm oznaenm trdlo.
Koncem minulho roku obdrel Skalick trdelnk  jako prvn slovensk vrobek ochrannou znmku Evropsk unie.

Suroviny
1 kg polohrub mouky
150 g msla
150 g prkovho cukru
5 loutk
20 g drod
200 g vlaskch oech
150 g kostkovho cukru
1 vejce na poten
vlan mlko
prkov cukr na posypn
sl

Pprava

Do mouky pidme cukr, rozdroben drod, vlan mlko,
loutky, sl, a mslo.
Vypracujeme tu tsto jako na vnoku a nechme jej na teplm mst vykynout. Potom tsto na pomouenm vlu rozdlme na 5 stejnch dl a vytvome z nich bochnky, kter pikryjeme ubrusem a nechme znovu kynout. Potom jej rozvlme na rozmr tlouky prstu a navineme tsn vedle sebe na specilnch plechovch nebo devnch vlcch, kter polome na zhotoven podstavce zhotoven k tomuto elu.
Navinut tsto nechme vykynout a potom jej poteme rozlehanm vejcem, obalme posekanmi oechy a rozdrcenm kostkovm cukrem.
Tsto peeme v troub tak, e vlce, kter maj na konci tyhrann vstupek vlome na podstavce. Po dobu peen je obracme tak, aby se tsto peklo rovnomrn. Upeen trdelnky sthneme z vlce, pokrjme na krouky a posypeme prkovm cukrem.



Msto specilnch vlc lze pout i vleky na trubiky, ale tm zhotovme trdelnky menho rozmru

Dal nvod na tzv. Staroesk trdelnk nm zaslal pispvatel Vaek

Suroviny: 70g msla, 70g sdla, 30g cukru, 25g kvasnic, 560g mouky, 5g loutku, mlko, sl.

Postup ppravy: Mslo umchme se sdlem a pn. Do umchan tukov smsi pidme cukr, loutky vdy po jednom, pak osolme a dme vzejit kvasnice. Mouku a mlka tolik aby zadlan tsto bylo pomrn tuh. Nyn tsto dobe vypracujeme a nechme mlo zkynout. Z tsta vyvlme dlouh tstov vleek tm motouz, asi jako malek siln. Pak pozorn namotme na k tomu uren devn vleek pomatn mslem. Povrch poteme blkovm snhem a posypeme sekanmi loupanmi mandlemi. Peeme za obasnho ale pomrn astho oten vleku v troub a pi peen ho poteme mslem

Nejjednodu recept na trdelnk nm zaslal neznm pspvk

Tsto na vnoku (kad dle svho)

Na posyp: vanilinov cukr, rozstrouhan mandle a oky a rozstrouhan karamelov bonbony (zklad trdelnku).

Tsto namotat na trubiky na kremrole, podn je rozvlcovat v posypu a dt je upct do trouby (teba na stojanu na grilovn kuete).

 

 

 


Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku