�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Mistrovství svìta cukráøù juniorù 2008 – Lisabon /-1

Autor: Jiøí Øezáè z Vìtrníku
Datum vyd�n�: 08.04.2008
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1077

Bìh vývojového dìje Mistrovství svìta cukráøù juniorù ústící do podoby 13. roèníku, pøiøkl místo pùsobení hlavnímu mìstu Portugalska Lisabonu. Organizátorem akce byl Mezinárodní svaz cukráøù a zmrzlináøù UIPCG.

fiogf49gjkf0d

Bìh vývojového dìje Mistrovství svìta cukráøù juniorù ústící do podoby 13. roèníku, pøiøkl místo pùsobení hlavnímu mìstu Portugalska Lisabonu. Organizátorem akce byl Mezinárodní svaz  cukráøù a zmrzlináøù UIPCG  ve spolupráci s lisabonským gastronomickým veletrhem HOREXPO 2008.
Pravidelné obroèní poøádání Mistrovství svìta cukráøù juniorù organizací UIPCG má své poslání v soutìži cukráøských talentù svìta a rozšíøení vìhlasu cukráøského oboru a jeho výrobkù do podvìdomí široké veøejnosti.
Každá zemì mùže vyslat na mistrovství maximálnì 2 úèastníky, kdy oba soutìží sami za sebe. Juniorský úèastník nesmí v poøádající rok mistrovství ke dni 1. ledna  pøekroèit vìk 25 rokù a nemùže se soutìže zúèastnit opakovanì.
Mistrovství se zúèastnilo 15 soutìžích z 10 státù.

Soutìžní zadání

1. Dekoraèní výrobek (monument)

Zhotovení dekoraèní výrobku se provádí z karamelu, èokolády, nugátu, marcipánu nebo pastillage nebo za použití kombinace uvedených surovin. Prezentace bonbonù se provádí jako souèást dekoraèního výrobku.

2. Dort

Zhotovení dortu se provádí ve dvou kusech o prùmìru 20 cm, kdy jeden výrobek je pøedložen k degustaci. Dort musí být opatøen karamelovou ozdobou.

 

3. Zmrzlina

V zadání „Zmrzlina“ se zhotoví 2 mražené dezerty pro 8 osob. Jeden výrobek se nedekoruje a je pøedložen k degustaci a na druhém se provede degustace.

 

4. Bonbony

V provedení se zhotovuje 5 rùzných druhù bonbonù  (cca 12 gr/kus) v poètu 10 kusù z každého druhu, tzn. celkový poèet 50 bonbonù provedených na místì. Pouze dva druhy mohou být provedeny metodou odlití.
Prezentace bonbonù se provádí jako souèást dekoraèního výrobku.

5. Národní speciality

Zhotovení speciality zastoupeného národa. Tato práce není vázána na pøedpis zadání. Národní speciality nepodléhají degustaci, pouze estetickému ohodnocení.

 

6. Figury

Zhotovení 2 rùzných figur dle vlastní volby. Z každého námìtu musí být zhotoveny  4 kusy, tedy dohromady bude provedeno 8 figur o celkovém poètu. Tato práce nebude degustována a pouze esteticky hodnocena. V tomto bodì mohou být použity veškeré uznané cukráøské suroviny a to i ve vzájemné kombinaci.

7. Bodové hodnocení

1. Dekoraèní výrobek (monument) – 70 bodù
2. Dort (plnìní) - 55 bodù
3. Zmrzlina – 40 bodù
4. Bonbony – 55 bodù
5. Národní speciality – 30 bodù
6. Figury – 30 bodù
7. Dodržování zadání a hygieny na pravišti – 40 bodù
8. Celkový bodový souèet  - 320 bodù

Všichni soutìží musí pracovat samostatnì, ne v týmovém uskupení.

Celkový èas vyhrazený pro soutìžní tvorbu sestává ze souhrnného èasu 16 hodin a je rozdìlen do 2 dnù.

Receptury jednotlivých soutìžních prací musí být pøedloženy první den mistrovství hodnotící komisi.

Použité suroviny musí být jedlé a dekoraèní doplòky je povinnost zhotovit soutìžním prostoru a ve vyhrazeném èase.

Želetinové a karamelové pøípravky mohou být  v nebarveném a suchém stavu použity vlastní, ale výrobek z nich musí být zhotoven v soutìžním prostoru ve stanoveném èase.

Použití silikonových a plastových forem je dovoleno.

Použití vlastního polevového a marcipánového barviva je povoleno.

- pokraèování -- continuation -


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku