fiogf49gjkf0d
KLADY
• druhy s vysokým obsahem vlákniny jsou dobrým zdrojem nestravitelné vlákniny, která povzbuzuje èinnost støev, a stravitelné vlákniny, která napomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi
• nízký obsah tuku
• vìtšina druhù je obohacena vitaminy a minerálními látkami a navíc jsou zdrojem pomalu, rovnomìrnì se uvolòující energie
ZÁPORY
• øada druhù obsahuje velké množství skrytého cukru a soli
Všeobecná obliba prùmyslovì vyrábìných obilninových snídaní se datuje od roku 1899, kdy doktor John Harvey Kellogg vymyslel kukuøièné lupínky. Šlo mu tehdy o to, aby pacientùm svého sanatoria v americkém Michiganu dopøál k snídani nìco zdravìjšího, než byly tradièní vaøené snídanì. Dnes mají kukuøièné lupínky a všechny podobné variace na pøírodní obilniny - kukuøièné, pšenièné, ovesné, rýžové nebo otrubové - stále stejný úkol: zajistit start do nového dne s dostatkem vlákniny a bez zbyteèných tukù.
Dlužno øíct, že miska vaøeného ovsa skýtala tyto výhody už pøed mnoha stoletími: øímský spisovatel Plinius už v 1. století n. 1. zaznamenal, že germánské kmeny se živí ovesnou kaší. Díky tomu, že trávení a vstøebávání ovesného škrobu probíhá pomalu, je ovesná kaše zdrojem dlouho a rovnomìrnì se uvolòující energie, která vydrží nìkolik hodin.
Oves je dùležitou souèástí müesli, jídla které objevil švýcarský prùkopník pøírodního lékaøství doktor Max Bircher Benner, když pøijal pozvání místního ovèáka na selskou specialitu podobnou ovesné kaši. Podle tradièního receptu sestává smìs ze 30 procent drceného ovsa, 30 procent pšenièných vloèek, 10 procent rozinek, 10 procent lískových oøechù a 20 procent èerstvých jablek nebo jiného ovoce podle sezony. Oves je bohatým zdrojem stravitelné i nestravitelné VLÁKNINY, což je kombinace, která pomáhá pøedcházet zácpì, a je tedy ideální pro zachování správné èinnosti tlustého støeva. Stravitelná vláknina je navíc prospìšná pro snížení hladiny cholesterolu v krvi, èímž se zmíròuje riziko vzniku srdeèních chorob a infarktu.
OTRUBY jsou rovnìž vydatným zdrojem vlákniny, ale s ohledem na to, že v nadmìrném množství mohou narušovat vstøebávání minerálních látek a pùsobit zažívací obtíže, je lépe dát pøed syrovými otrubami pøednost hotovým obilninám s otrubami, ve kterých je obsah nestravitelné vlákniny nižší a jsou chutnìjší. Nevýhodou je, že do prùmyslovì zpracovaných obilnin se nìkdy pøidává velké množství soli a cukru. Vìtšina obilninových snídaní je obohacena živinami ve formì vitamínù a minerálních látek, zejména vitamíny skupiny B a železem. Zároveò ale bývají výraznì pøislazené, zejména druhy urèené dìtem.
Zdroj: AbecedaZdraví.cz