�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Za vším hledej cukr

Autor: Martin Maøík
Datum vyd�n�: 07.05.2008
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1095

Zdražování je podle podnikatelù dùsledkem reformy trhu s cukrem. To je ovšem v rozporu s jejím cílem - Brusel chce cukrovou øepu a cukr naopak zlevnit.
Unie zatím omezuje výrobu cukru kvótami, ale i tak produkuje o ètvrtinu víc, než sama spotøebuje.

fiogf49gjkf0d

 

Tvrdý alkohol zdraží. Kvùli cukru a lihu

Likérny v zemi zvýšily ceny. Reagují tak na prudký rùst cen potravináøského lihu. Ten zdražil až o pìtadvacet procent. Cukrovary totiž výraznì zvedly ceny øepné melasy, z níž se líh vyrábí.
"Cena lihu razantnì roste v celé Evropì. Museli jsme to už promítnout do cen výrobkù. Zdražujeme od dvou do pìti procent," potvrzuje øeditel Stocku Martin Petrášek.
Obchodní øetìzce podle nìj tentokrát budou muset na zvýšení cen lihovin pøistoupit: "Rostou totiž i ceny dalších vstupù, hlavnì energií a mezd. Kromì toho pøed èasem zdražil i samotný cukr, který likérky také používají. Nemáme s cenou kam couvnout."
Zdražování ohlásila i spoleènost Rudolf Jelínek. "Lihovary nám oznámily rùst cen svých dodávek o dvacet až tøicet procent," vysvìtluje øeditel firmy Pavel Dvoøáèek.
Obchodní øetìzce už o zvýšení cen s likérkami jednají. "Dodavatelé vyšší ceny skuteènì požadují," potvrdil Libor Kytýr, øeditel komunikace firmy Ahold. Ta provozuje v tuzemsku prodejny Albert a Hypernova. Koneèné rozhodnutí o výši cen v Aholdu zatím nepadlo.

Spotøeba tvrdého alkoholu v celé Evropì klesá. V samotném Èesku se zároveò zvyšuje konzumace vína a trvá obliba piva.
Na rozdíl od obchodníkù výrobci cukrové melasy a lihu ovšem o zdražení nediskutují - ceny prostì zvedli. Odvolávají se na zmìny na trhu s cukrem, který podle nich zpùsobila agrární reforma Bruselu.
"Snížila se produkce cukru, je tak i ménì melasy z cukrové øepy. Naše ceny jsou zhruba o dvacet procent výše než loni," potvrzuje øeditel Moravskoslezských cukrovarù Stanislav Tobola.
"Jelikož zdražila melasa, ceny jsme výraznì zvedli i my," øíká Jiøí Barnet, vedoucí prodeje Moravského lihovaru Kojetín, jednoho z nejmodernìjších podnikù v oboru.
Stejný krok potvrzuje i nejvìtší tuzemský lihovar Bioferm Kolín. "Zdražila melasa, zdražili jsme i líh," uvedla Vlasta Podhrázská z oddìlení odbytu.

Paradox cukerní reformy

Zdražování je podle podnikatelù dùsledkem reformy trhu s cukrem. To je ovšem v rozporu s jejím cílem - Brusel chce cukrovou øepu a cukr naopak zlevnit.
Unie zatím omezuje výrobu cukru kvótami, ale i tak produkuje o ètvrtinu víc, než sama spotøebuje. Draze vyrobených pøebytkù se zbavuje jen díky mnohamiliardovým vývozním podporám. Cukr je pøitom v unii nìkolikanásobnì dražší než na svìtovém trhu. Pøed levnìjším dovozem chrání evropské podnikatele vysoké clo.
To vše chce bruselská reforma zmìnit: svazující kvóty má postupnì nahradit trh, pùsobení nabídky a poptávky.
Cukr se bude vyrábìt jen tam, kde se to skuteènì vyplatí díky pøírodním podmínkám a moderní technologii. Zruší se vývozní dotace pøebytkù, a cena cukru pùjde dolù.
Jenže zatím se zdá, že snaha o reformu paradoxnì cenu zvyšuje. "Melasy opravdu zaèal být na volném trhu nedostatek," tvrdí Tobola z Moravskoslezských cukrovarù.

Proè rostou ceny lihovin

Cukrovary: málo øepy

Cukrovarnické firmy tvrdí, že reforma trhu s cukrem vede k nedostatku cukrové øepy, a tím i melasy. Ta se vyrábí z øepy a používají ji velké lihovary k výrobì potravináøského lihu.
Cukrovarníci proto zvedli cenu melasy.

Lihovary: drahá melasa


Lihovary kupují od cukrovarù dražší melasu. Proto zaèaly zdražovat i líh, o dvacet až tøicet procent.
Rùstu cen pomáhá i to, že líh vyrobený z obilí má velký odbyt jako biopalivo. Celkovì je tak potravináøského lihu na trhu ménì.
Likérky: drahý líh i energie
Likérky zdražují své výrobky o nìkolik procent. Jednak kvùli vyšším cenám suroviny z lihovarù, ale také kvùli rùstu cen energií.
Vìtší zdražení v obchodech neprosadí, protože obliba tvrdého alkoholu trvale klesá. V Èesku se spotøeba každoroènì snižuje o deset až patnáct procent.


Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku