�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Jakost a zdravotn nezvadnost cukrskch vrobk v historickch souvislostech

Autor: Miloslav Fenyk
Datum vyd�n�: 01.08.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=110

Jist si uvdomujeme, e od nepamti strava a pozdji potravinsk vrobky musely splovat zsadn poadavek, aby lovku nekodily. Pokud historick zznamy uvdj vznik a vvoj sladkost

fiogf49gjkf0d
Jist si uvdomujeme, e od nepamti strava a pozdji potravinsk vrobky musely splovat zsadn poadavek, aby lovku nekodily. Pokud historick zznamy uvdj vznik a vvoj sladkost, je to vdy spojovno s nm co pin radost a poten. Jejich vrobou se pravdpodobn od zatku zabvali profesionlov, kte ji v t dob zskvali souhlas od vlada pro svoji innost a zaruovali, e jejich vrobky jsou nekodn, ba spe zdrav prospvajc. Tak se nikdy nedoteme, e v normlnch dobch vznikaly zvan epidemie po jejich pouit. Po vzniku profesnch sdruen - cech, od trnctho stolet tyto pebraly odpovdnost a zruku za to, e sdruuj jen poctiv a odpovdn emeslnky. Dozraly nejen na kvalitu, ale tak na to, aby se neidilo a ceny byly pimen. Vznik cukrskho profesnho sdruen klademe do 18. stolet a tak v tomto oboru byl prakticky psn dohled nad uvdnmi zsadami. Pi pohledu do c.k. rakouskouherskch zkon zde najdeme jasn a konkrtn formulace pravidel k dodren nezvadnosti vyrbnch potravin. D se ci, e i v dob na 1. republiky, tedy v dob, kdy ji byly znmy metody sledovn fyziklnch a chemickch znak kvality potravin, byl dohled nad dodrovnm poadovan kvality ponechn pslunm profesnm sdruenm. Vjimkou bylo pouze sledovn zsadnch hygienickch pedpis a pravidel, co provdli poven lkai, tzv. zdravotn radov.
Zsadn zmna vak nastala po noru 1948. Vekerou starostlivost a pi o zdrav lidu pevzal stt a postupn k tomu vytvoil adu instituc, ad a dohlejcch orgn. Vechny drobn emesln ivnosti byly znrodnny a soustedny do vtch celk, vtinou v rmci okres. A tak vedle velkch potravinskch firem vznikaly i mal, v naem ppad pekask a cukrsk prmyslov vrobny. Vytvel se jaksi d, kde pvodn emeslnk se stal dlnkem, nad nm dohleli dal a dili jeho kroky a ponn. Vznikl instituce vytvoily normy jakosti potravin, s uvedenm chemickho sloen, organoleptickch vlastnost, biologick hodnoty, zdravotn nezvadnosti, zpsobu oetovn a skladovn. Byl vytvoen kontroln orgn SIJ, od roku 1987 ZPI. A tak po dobu ty desetilet byl uplatovn jaksi systm - reim, kter se i snad njak dodroval, ale tak mnohy obchzel. Dochzelo i ke zkreslen situace politickmi vlivy. Prakticky nikdy nedolo k vysok sankci pi zjitn zvanch zsad a nebo odejmut licenc.

Od listopadu 1989 vstoupily do naeho povdom nov fenomny - zavdn trnho hospodstv, privatizace sttnch podnik, nstup soukromho sektoru a pliv zahraninho kapitlu. Zaalo se tvrdit, e mnostv celosttn zvaznch pedpis a norem je brzdou modernizace vroby i sortimentu potravinskch vrobk. Zaalo se hovoit o pprav novho zkona o potravinch, ale tak o tom, e ji nevyhovujc normy budou nahrazeny eskm potravinovm kodexem. Jen pro zajmavost, podobn vestrann uiten pedpis byl znm a vytvoen ji v roce 1937. Zkon o potravinch sice v roce 1997 vznikl a byl parlamentem schvlen, ale o potravinovm kodexu se pestalo hovoit. Msto nho vstoupilo v platnost nkolik vyhlek MZe, pro n cukrsk obor zvaznch, nap. . 333/97 Sb. O mlnskch a obilnch vrobcch, . 147/98 Sb. O stanoven a systmu kritickch bod (HACCP) a . 220/98 Sb., O posuzovn shody potravin. Od letonho roku pak ji bude dochzet ke kontrolm, kter budou jejich dodrovn posuzovat, stanovovat npravn opaten k jejich zaveden, a i ppadn udlovat dnes ji vysok sankce v uritch i kdy jasn neformulovanch ppadech.

A nyn se vrame k v vodu zmnnm lnkm. V prvnm je uvedeno, e bychom se mli obrtit pro pklad ke kolegm cukrm v Rakousku, kte byli v podobn situaci ji ped nkolika lety. Ale tam probhal vvoj historicky prbn normln, ili pro mimodn situace bylo vytvoeno dostaten pevn zzem.

Ze druhho vyplv, e ve tictch letech mli cukri pevnou oporu ve sv stavovsk organizaci a navc vichni cukri byli i jejmi leny.
Zmnn pedpisy nerozliuj mal nebo velk cukrsk firmy a navc v naem povdom nen zakoenn rakousk historick vvoj. ili situace je v souasn dob znan nejasn i kdy urit nznaky cest k nprav dsledk minulho reimu zde ji jsou. Chce to ale zsadn erpat ze zkuenost minulosti, tj. obdob 1. republiky. Tm je myleno jednotnost v ponn, dodrovn stanovench pravidel a pochopen zkonnch opaten. Ale veden spoleenstva mus vyvjet maximln sil k doclen zmn, kter jsou znmy v jinch zemch dnes ji zalennch v Evropsk unii. Vdy i proto jsme leny UIPCG. A tak jde tedy o to, zda zdravotn nezvadn cukrsk vrobky zajistme ist jen administrativnmi opatenmi nebo bude -li spe teba profesn odpovdnosti a zakdovan znalosti vech monch nebezpe?

Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku