�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Èokoláda |
Autor: Jan Osecký Datum vyd�n�: 01.09.2002 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=112 |
První vìrohodné zprávy o výrobì èokolády pocházejí z doby objevení Ameriky. Tehdejší obyvatelé Jižní, Støední Ameriky a ostrovù Západní Indie pøipravovali z plodu kakaovníku rozemletých a s vodou vaøených na hustou kaši |
Do Evropy první èokoládu dovezli Španìlé poèátkem 16. století. Její výroba byla zpoèátku jejich tajemstvím. Až koncem 16. století pøivezl italský cestovatel Carletti rovnìž z Ameriky do Itálie, kde zároveò ukázal, jak se vyrábí z kakaových zrn chutný nápoj. Odtud se rozšíøila výroba èokolády po ostatní Evropì hlavnì do Francie, Anglie, Holandska a Španìlska. Již tehdy výrobci poznali, že èokoládu je možno konzumovat nejen jako chutný nápoj, ale jako pochoutku v tuhém stavu. Vìdìli také, že požíváním èokolády se pøíjemnì podnìcuje duševní èinnost a posiluje tìlo, aniž pøíliš dráždí nervy jako pøi pití kávy nebo èaje. Od té doby se výroba èokolády rozšíøila po celém svìtì a po I. svìtové válce dosáhla netušeného rozvoje. V USA vyrábìla nejvìtší americká továrna na èokoládu až 200 tun dennì. V Evropì velkého výrobního rozmachu zaznamenala Anglie, Nìmecko a Francie. Velkou produkcí se též vyznaèovalo Švýcarsko, které si na svìtových trzích získalo renomé zavedením vlastního vynálezu mléèných èokolád i ostatních kvalitních výrobkù. | První vìrohodné zprávy o výrobì èokolády pocházejí z doby objevení Ameriky. Tehdejší obyvatelé Jižní, Støední Ameriky a ostrovù Západní Indie pøipravovali z plodu kakaovníku rozemletých a s vodou vaøených na hustou kaši, s pøísadou rùzného koøení, zvláštní koláèe, zvané "kokolate".
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |