fiogf49gjkf0d
Nov rok mv svoji tradici a vnost v projevu, kter pronese prvn mu profesn organizace prezident Asociace kucha a cukr esk republiky Miroslav Kubec, jemu je tradin vyhrazen vstup do novho roku prostednictvm prvn novoron strnky naeho portlu,
tyi roky gastronomickho prezidentovn dok nasmrovat pohled pvodnch pn do neobejiteln reality praktina, ale i zrove vyzbrojit munic hodnot, jich bhem svho tyletho psoben dokzal vyut.
Prezidentv vstup do novho roku ns provede pozoruhodnm ronkem, v nm se Praha stala sluncem vznamnch gastronomickch evropskch planet a svm vlivem dokzala ovlivnit jejich obnou drhu.
Pro nae tene ji pinme v tradinm desateru novoronch otzek, v nich je shrnut uplynul ronk a pedesln program nastvajcho roku.
1/ V letonm roce se konal kongres Wacsu v Dubaji, kde byl, mimo jin, nastnn rozvojov program tto spolenosti pro budouc obdob. Zmime jeho podstatn body na jejich plnn se podl i esk republika a jak se nm vyten program prbn da naplovat?
Byl zvolen nov svtov prezident, kter m samozejm nov vize, kdy jednou z nich bylo oteven nov kancele WACSu v Evrop, kdy termn uskutenn bude zatkem nora v Pai. Dalmi body je neustl vvoj ve vzdlvan len i nelen. Na to reaguje nae asociace aktivn i tm, e vzdlvn je nam hlavnm clem. Pipravujeme nov rzn vzdlvac programy, ale o jak se bude jednat je zatm jet takovou moj malou tajnost.
2/ Losk rok byl ve znamen vznamnch udlost, ktermi bylo setkn prezident v Praze. Od t doby uplynulo titvrt roku, kdy je mon s odstupem asu vidt ve z odlinho hlu a takto i setkn hodnotit.
Pro na Asociaci a zrove i vechny kuchae a cukre to byl velice dleit krok, dostat konn Evropsk konference do Prahy a mt zde tm tyicet evropskch prezident vetn svtovho. Mj zptn pohled je stle stejn jako v den konn konference. Mon e kdy se dvm zpt mm stle vt chu znovu zadat o kandidaturu na svtov kongres. Ale samozejm tuto vc musm pln poddit rozhodnut naeho pedstavenstva a chuti naich partner takovouto udlost podpoit.
3/ Prvn michelinsk hvzda pro esko, potamo pro restauraci Alegro v hotelu Four Seasons byla prlomovou udlost eskho pohostinstv v pohledu svta na ns. Jak vy osobn jste zaznamenal reakci zahrani na tuto udlost?
Docela jsem zklamn, v zahrani znamen pro restauraci zisk hvzdy neustlou obsazenost, co se v ppad Alegra tm vbec nestalo. Stle to pitm minimln kultue gastronomie u ns. Ale vm, e se to bude neustle zlepovat a oban tto zem nebudou hledat zitky v obchodnch domech ale v kvalitnch gastronomickch zazench.
4/ Soubn s pedchoz otzkou prakticky shodn koresponduje i vstup devtinsobnho dritele kulinskho ocenn Michelin, Gordona Ramseye na eskou restauran scnu. Co je ocennm naeho restauranho prosted, ale i vzvou pro dal nae pedn restaurace. Existuje njak kontakt, i dokonce nco na zpsob urit spoluprce mezi panem Ramsayem a AKC R?
Ano i n, fkucha z restaurace "maze" v Praze s nmi spolupracuje v hodnotitelskch komisch pi kuchai roku. Jinak zatm zahranin kolegov zvltn zjem o Asociaci neprojevili, mon e ten krok budu muset udlat j.
5/ Leton Gastrohradec zaznamenal spe stagnaci oproti posunu vped.
I kdy AKC R nen pmm organiztorem tto akce, bude njakm zpsobem do dalho vvoje intenzivnji zasahovat?
Sname se zasahovat kad ronk a pi pprav ronku 09 tomu nebude jinak. Budeme jednat s pedstaviteli organiztorsk poboky a budeme hledat m Gastro Hradec zatraktivnit. Urit mohu prozradit e pipravujeme speciln semin zamen na Gastro Hradec
6/ Tento rok byl rokem olympijskm, v nm jsme si kladli trochu vy cle ne se podailo realizovat. V tto souvislosti se hovoilo o urit neobjektivit porotc. Mme tvrt roku po olympid a jak vy hodnotte celou olympijskou problematiku s pohledem na nae pedn tmy?
J se nesnam hledat chybu v porot, ale v ns. Rozebrali jsme si celou na ast, ekli jsme si kde se nm co nepodailo a mme uritou pedstavu co zlepovat. Tvo se oba nov tmy kde doufm sten zstanou ostlen zkuen kuchai i cukri, kter doplnme o nov a budeme pokraovat. Urit ale za sebe nemohu hodnotit vystoupen eskch kucha a cukr jako nespn, vdy je poteba vdy hledat nco novho co jde udlat lpe.
7/ Nrodn tm ukonil sv olympijsk obdob a dojde k jeho obrod. Mete v tto chvli prozradit naim tenm podstatn personln zmny?
Jak jsem zmnil ji v pedel odpovdi, tvome dva nov tmy a zatm nen nic konkrtnho.
8/ Kter vznamn soutn podniky pro leton rok bude nrodn tm, a to jak seniorsk tak i juniorsk, obsazovat?
Mme jist pedstavy, ale ty jsou zvisl na finannch monostech, tedy nezbytn podpoe od naich partner a tak pedstavm tm samotnch. Managei tm po svm nstupu do funkc pedstav sv plny, jak sout tak trnink a pedstavenstvo bude rozhodovat jakou cestou se vydme.
9/ Tento rok v letopotu s devtkou na konci ji roztoil kolo chodu sv chronologie. Co podstatnho v kvartlnch kolech ek nai gastronomii?
V prvnm kvartle je pro ns klov valn hromada a ples v Karlovch Varech. Na valn hromad se bude volit nov pedstavenstvo ve kterm bych se opt rd objevil a pokraoval v prci prezidenta. Mm za sebou tylet obdob kter je hodnoceno jako pnos pro AKC tak i pro gastronomii jako takovou, ale stle mm mnoho novch mylenek kter bych rd s novm pedstavenstvem realizoval.
10/ Co podstatnho byste popl nm vem, pro n je gastronomie dennm chlebem?
Dnes se hodn mluv o finann krizi kter bude v roce 2009 velk. J bych rd popl nm vem aby ns tato krize zashla co nejmn, abychom mli pln restaurace spokojench host.
J toti vm e vichni pochop e jen siln maj anci na spch a e kdy pjdeme vichni spolen i s naimi partnery za svmi cli e si takto vzjemn budeme prospn a rok 2009 zvldneme.
Peji vem hlavn hodn zdrav a tst