�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Vyhláška è. 450/2004 Sb., o oznaèování výživové hodnoty potravin |
Autor: red. Datum vyd�n�: 13.01.2009 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1156 |
Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle §19 odst. 1 písm. d) zákona è. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o zmìnì a doplnìní nìkterých souvisejících zákonù, ve znìní zákona è. 306/2000 Sb. a zákona è. 146/2002 Sb. |
Vyhláška è. 450/2004 Sb., o oznaèování výživové hodnoty potravin ze dne 21. èervence 2004 o oznaèování výživové hodnoty potravin Komplexní text vyhlášky naleznete v rubrice "Zákony a vyhlášky" na hlavní stranì vlevo nahoøe. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle §19 odst. 1 písm. d) zákona è. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o zmìnì a doplnìní nìkterých souvisejících zákonù, ve znìní zákona è. 306/2000 Sb. a zákona è. 146/2002 Sb., (dále jen "zákon"): §1 (1) Touto vyhláškou se stanoví v souladu s právem Evropských spoleèenství zpùsob výpoètu a oznaèování výživové (nutrièní) hodnoty potravin uvádìných do obìhu urèených koneènému spotøebiteli nebo pro zaøízení spoleèného stravování. (2) Tato vyhláška se nevztahuje na a) balené vody, které upravuje zvláštní právní pøedpis, b) doplòky stravy, které upravuje zvláštní právní pøedpis, c) potraviny urèené pro zvláštní výživu, které upravuje zvláštní právní pøedpis. §2 Pro úèely této vyhlášky se rozumìjí: a) znaèením výživové hodnoty - veškeré údaje uvádìné na obalu udávající 1. energetickou hodnotu, 2. živiny, a to bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu, sodík, vitaminy nebo minerální látky, uvedené v pøíloze, vyskytující se v potravinì ve významných množstvích; významným množstvím se rozumí hodnota vitaminù a minerálních látek vyšší než 15 % doporuèené denní dávky ve 100 g nebo ve 100 ml potraviny nebo v jednom balení èi jednotlivé porci potraviny. Doporuèené denní dávky vitaminù a minerálních látek jsou stanoveny v pøíloze, b) výživovým tvrzením - tvrzení, jak je uvedeno v zákonì, c) bílkovinou nebo bílkovinami v potravinì - celkový obsah dusíku stanovený metodou podle Kjeldahla x 6,25, d) sacharidem - jakýkoliv sacharid, který je metabolizován èlovìkem, vèetnì vícesytných alkoholù (polyolù), e) cukry - všechny v potravinì pøítomné monosacharidy a disacharidy bez polyolù, f) tuky - celkové lipidy, vèetnì fosfolipidù, g) nasycenými mastnými kyselinami - mastné kyseliny bez dvojné vazby, h) mononenasycenými mastnými kyselinami - mastné kyseliny s jednou dvojnou cis- vazbou, i) polynenasycenými mastnými kyselinami - mastné kyseliny se dvìma nebo více dvojnými vazbami, které jsou oddìlené cis,cis-methylenovou skupinou, j) vlákninou - rostlinné a živoèišné složky potraviny nehydrolyzovatelné endogenními enzymy trávicího traktu, k) prùmìrnou hodnotou - hodnota, která nejvhodnìji vyjadøuje množství živiny v potravinì s ohledem na zmìny roèního období, spotøebitelské zvyklosti a další faktory, které mohou zpùsobit kolísání aktuální hodnoty. §3 Výživová tvrzení se mohou týkat jen energetické hodnoty, živin uvedených v §2 písm. a) bodu 2 a látek, které patøí do nìkteré skupiny tìchto živin nebo jsou jejich složkami. Komplexní text vyhlášky naleznete v rubrice "Zákony a vyhlášky" na hlavní stranì vlevo nahoøe. |
Vytisknuto dne 24.11.2024 ze serveru |