�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


V em tkv tajemstv chuti okoldy?

Autor: red.
Datum vyd�n�: 21.01.2009
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1162

okolda je pro lidsk chuov orgny velikm vbidlem, nap tomu, e jej zkladn surovina kakaov boby se vbec dnm chuovm poitkem nevyznauj. Jsou hok. To co ns na okold lk je ve sv podstat soubor chemickch proces.

fiogf49gjkf0d

 

 

okolda je pro lidsk chuov orgny velikm vbidlem, nap tomu, e jej zkladn surovina, kakaov boby, se vbec dnm chuovm poitkem nevyznauj. Jsou hok. To co ns na okold lk, je ve sv podstat soubor chemickch proces, jich bylo dosaeno bhem nkolika stolet vzkumu, tto dnes populrn pochutiny. Je to v zkladn mluv pedevm kombinace kakaa, cukru a tuku. Samotn kakaov boby nemohou k chuov nirvn bt npomocny, protoe jsou pouze hok. To ovem na prvn kousnut. Samotn podstata tkv v nem jinm. Je to v prav a kombinaci se zmnnmi psadami.
Na konu vzniku chuti, vn a barvy se vraznou mrou podl tzv. Maillardova rekce, kdy se jedn o tepeln proces se surovinou, v nm se vznikaj zmnn vlastnosti. V ppad okoldy je to praen kakaovch bob pi nm dochz ke vzniku kakaovho aroma, majcho vce ne 400 chuovch poloek.
Bez cukru a tuku by ovem okolda nechutnala. Hok obsahuje vedle 60 procent kakaov hmoty, 40 procent cukru, ale dn kakaov mslo, stejn tak i mln produkt.
Mln okolda se v zkladu vyznauje obsahem 35 procenty cukru, ale u s pms 10 procent kakaovho msla, 25 procenty mln pmsi a pouze 30 procenty kakaa. okolda prost nebv stejn, a to e nm kadmu chutn jin druh, je odvisl od  senzorickch vjem kadho jednotlivce.

Bl okoldov krm

Suroviny pro 4 osoby

200 g bl okoldy
500 ml smetany
100 g velho medu (tekutho)
okoldov hobliny na zdoben

Postup
okoldu rozlmeme na na kousky. Polovinu smetany a med zahejeme na pnvi, ale nenechme vait! Pnev sthneme z ohn. Pidme okoldu a mchme a do jejho rozputn. Vznikl krm vlome do ledniky a nechme zcela zchladnout. Pak krm mchme tak dlouho a dojde k jeho ztuhnut. Zbylou smetanu ulehme do ztuhnut a pidme do krmu, kdy sms dobe rozmchme. Dozdobme okoldovmi hoblinami a v chladnm stavu servrujeme.


Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku