fiogf49gjkf0d
Slaven masopustu probh nejbli nedli ped Popelen stedou. Ta se uskuteuje 40 dn ped Velikonoci, jejich termn je pohybliv, a je vzn na prvn nedli po prvnm jarnm plku.
Masopust tedy pipad v letonm roce na nedli 22. nora, i kdy v zjmu volnho asu zan hodovn vesel a jeho projevy ji v sobotu.
O masopustu panuje veobecn vesel, ve kterm se akti odvaj do rznch pevlek. Soust kulinskch pprav jsou populrn masopustn koblihy, jejich tvorba je masov rozena v nmecky mluvcch zemch.
Ve tictch letech se v Rakousku dokonce eil spor o tom, kdo sm pct masopustn koblihy, kterm se v Rakousku k Faschingskrapfen. Cukri tvrdili, e vroba masopustnch koblih pat do cukrsk dlny a pekai byli opanho nzoru ve svj prospch. Spor obou profes se dostal a ped Rakousk spolkov soudn dvr. Vysok instituce spravedlnosti rozhodla alamounsky, e koblihy jsou vrobkem mounm a mohou je proto vyrbt jak cukri, tak i pekai. Tradice masov vroby a konzumace koblih v masopustnm obdob je v Rakousku populrn dodneka.
Suroviny pro 30 koblih
1 balek suchho drod
500 g mouky hladk
80 g cukru
1 balek vanilinovho cukru
va z polovina citrnu
sl
Tuzemk
4 loutky
80 g msla
¼ l horkho mlka
merukov marmelda
olej (vt mnostv)
cukr mouka a vanilinov na posyp
Postup
Mouku prosijeme ve velk mse a rozmchme s drodm. Uprosted smsi vytvome dlek. Vlome vanilinov cukr, citrnovou vu, sl, Tuzemk, loutek, rozputn mslo a dkladn rozmchme s moukou.
Pitom pomalu pidvme hork mlko. Mixrem hnteme tsto tak dlouho, a se stane pkn vzdun. Pot nechme zakryt alespo pl hodiny odleet)lpe i dle), aby se jeho objem zdvojnsobil.
Pak tsto jet jednou dobe prohnteme, kdy dojde sice k redukci jeho objemu, ale tento bytek nen na zvadu.
Polvkovou lc vyjmeme objem tsta (me bt i o nco mn, zle na ns, jakou velikost koblihy zvolme), tuto kuliku rozeveme a vlome do n trochu marmeldy. Uzaveme a tsto vytvarujeme opt do kulatho tvaru. V teplm prosted nechme opt odleet do zvten objemu.
Velk hrnec naplnme do poloviny olejem. Pomalu zahejeme a dbme abychom mli bhem pecho procesu stlou teplotu oleje asi na rovni 170 C. Vlome koblihy tak, aby jejich spodek na kterm leely na vle, byl obrcen vzhru. Krtce peeme, a koblihy dostanou zlatavou barvu. Nsledn koblihy obrtme a peeme z druh strany. (Ideln postup by spoval v tom, e prvn polovinu koblih bychom pekli pod poklikou a druhou bez zakryt, ale nen podmnkou). Nechme odkapat olej a provedeme posyp sms cukr mouka a vanilinovho cukru.
Peen koblih m samozejm vce variant. V ppad, e mme jehlovou plniku, meme vpichovat marmeldu prostednictvm tohoto zazen a po upeen koblihy. Npl je libovoln. Merukov je nejuvanj, pouv se t npl vanilkov a dal.
Tento zpsob vroby jsem provdl pi sv innosti v Rakousku, kde se jednalo o velkovrobu.