�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
DROGY: Proè nám chutná èokoláda? (a ještì víc dealerùm konopí) |
Autor: Radim Øezáè Datum vyd�n�: 05.01.2002 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=118 |
Vìtšina lidí dobøe zná pøíjemný pocit spojený s konzumací èokolády. Tento efekt se již dlouho snaží objasnit øada vìdcù. Èokoláda si však své tajemství peèlivì schovává za kombinaci více než 300 dosud z ní izolovaných chemických slouèenin. |
Nejznámìjší z nich je kofein, kterého však èokoláda obsahuje pouze malé množství. V mírnì vyšším množství obsahuje slabý stimulant theobromin. Do této skupiny lze zaøadit i fenylethylamin, pøíbuzný amfetaminu. Tyto látky zvyšují aktivitu neurotransmiterù (pøenašeèù vzruchù) v oblasti mozku, která øídí postøeh a schopnost soustøedit se. Jejich kombinace (a pravdìpodobnì ještì dalších látek) se obecnì považuje za hlavní pøíèinu obliby èokolády. Pøekvapivý nález publikovali v roce 1996 v èasopise Nature vìdci z Neuroscience Institute v San Diegu. Pøišli s objevem, že èokoláda obsahuje farmakologicky aktivní substance, které mají na mozek stejný úèinek jako marihuana, a že tyto látky mohou zpùsobovat nìkteré drogami indukované psychózy, kterým se podobá tzv. “èokoládová závislost”. Jak to celé podle autorù funguje? Buòky v mozku mají na svém povrchu receptory pro cannabinoid THC (tetrahydrocannabinol), což je hlavní aktivní látka v marihuanì. Receptory jsou molekuly, které pøenášejí signály z vnìjšku pøes bunìènou membránu dovnitø, kde se spustí návazné chemické reakce. V pøípadì THC je koneèným výsledkem právì to, kvùli èemu je konopí mezi svými spotøebiteli tolik oblíbené. THC se však v èokoládì nevyskytuje. Byla v ní ale nalezena jiná látka - anandamid, který je zajímavý tím, že se tvoøí pøirozenì v mozku, kde funguje jako neurotransmiter. Anandamid se váže na stejný receptor jako THC, ale je normálnì velmi rychle odbouráván. Výzkumníci ze San Diega však v èokoládì našli další látky (od anandamidu odvozené mastné kyseliny), které odbourávání anandamidu brání. To znamená, že pøirozenì tvoøený anandamid (nebo pøijatý z potravy) mùže v mozku úèinkovat déle a déle zpùsobovat zmiòovaný “good feeling” efekt jako to dìlají cannabinoidy z konopí. Tento objev okamžitì vyvolal nejen paniku u výrobcù èokolády, kteøí zaèali mít obavy, zda nebudou muset oznaèovat své produkty varovnými nápisy, ale posloužil i jako argument v soudní síni. Na základì pozitivního vyšetøení moèi byl jeden mladík obžalován z užívání a dealerství marihuany, za což mu hrozil vysoký trest. Jeho advokát postavil obhajobu na tom, že klient pøed testem snìdl obrovské množství èokolády, která obsahuje látky mimikrující efekt THC z marihuany a to zpùsobilo pozitivitu moèi. Porota obhajobì uvìøila a obžalovaný byl osvobozen. Kdyby si páni porotci dali práci s ovìøením tohoto tvrzení, jako to udìlal tým vìdcù z Leuvenu v Belgii, zjistili by, že žádná køížová reakce mezi cannabinoidy a anandamidovými deriváty neexistuje, z èehož jasnì vyplývá, že vzorek moèi nemohl být pozitivní kvùli èokoládì. | Vìtšina lidí dobøe zná pøíjemný pocit spojený s konzumací èokolády. Tento efekt se již dlouho snaží objasnit øada vìdcù. Èokoláda si však své tajemství peèlivì schovává za kombinaci více než 300 dosud z ní izolovaných chemických slouèenin.
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |