�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Listov tsto - vynlezce a recept |
Autor: Jrgen Lebelt Datum vyd�n�: 03.03.2009 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1184 |
Poteme 2 zklady vestkovmi povidly. Ozdobme je pes trubiku lehakou stejnomrnou vrstvou po cel ploe a vlome zklady na sebe. Posledn zklad opatrn rozkrjme na 14 dl, posypeme cukrem mouka a na ikmo posadme na horn patro. |
Mslov listov tsto vzniklo vlastn nhodou. Vynalezl jej cukr Glaudo Gele v r. 1600 v Chateau de Chamague ve Francii, kter pochzel z chud rodiny. Tenkrt pracoval jako tovary v jeho rodnm mst u jistho cukre a pekae. Jednoho dne zpracovval Gele chlebov tsto, ovem po francouzskm zpsobu z penin mouky pro domc spotebu. Tento ikovn mladk ml zlibu vedle svho oboru t v malstv. V cel Itlii povaovali za vynlezce mslovho tsta cukre Mosca, a Gele tajemstv vroby uchoval pro sebe a pracoval ve zvl oddlenm sklep beze svdk. To velice trpilo jeho patrona, kter by se velice rd tajemstv vroby zmocnil. Zadil to tedy tak, e jednoho dne poslal tovarye Gele na jakousi cestu a v dob jeho neptomnosti zbudoval ve sklep tajnou komoru, odkud potom pihlel, kterak Gele s tstem manipuluje. Kdy ve nleit vypozoroval, umnil si, e vynlezce odstran a zmocn se jeho vynlezu. Uritou intrikou se skuten podailo, e byl Gele jednoho dne zaten a uvznn. Ve vzen onemocnl a byl by snad i zemel, kdyby se mu nenaskytla pleitost k tku. Odeel do ma a nedbaje svho vynlezu, vnoval se sv star zlib malstv a jako 82-let mal zde skonil svou ivotn drhu. Vynlez takto opanoval cukr Mosca a byl jet dlouho jeho tajemstvm, ne receptura vstoupila ve veobecnou znmost. Dort z listovho tsta 100 g marcipnov hmoty Marcipn a mslo prohnteme a pidme 60 g cukru, polovinu vanilinovho cukru, mouku a ve opatrn hnteme do drobenky. Dle pouijeme pipraven listov tsto a jeho tetinu vyvlme do kulatho tvaru o prmru 26 cm. Zhotovme celkem ti zklady. Dva z nich vcekrt napchneme vidlikou a rovnomrn posypeme drobenkou. Smchme zbyl cukr, ztuova a vylehme do pevn hmoty. Poteme 2 zklady vestkovmi povidly. Ozdobme je pes hvzdikovou trubiku lehakou stejnomrnou vrstvou po cel ploe a vlome zklady na sebe. Posledn zklad opatrn rozkrjme na 14 dl, posypeme cukrem mouka a na ikmo posadme na horn patro.
|
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |