�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Co když není smetana až tak "redy" ?

Autor: red.
Datum vyd�n�: 05.03.2009
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1186

Abychom mohli zjistit, zda je smetana nezávadná, dáme do sklenièky trochu našlehané smetany a polijeme ji trochou vinného lihu. Je-li smetana nezávadná, obojí se spojí a smíšenina zùstane hladkou. je smetana ve stavu zkysnutí, nesmísí se s lihem.

fiogf49gjkf0d

Jak se napraví šlehaèka, když je trochu nakyslá?

Máme-li trochu nakyslou šlehaèku, pøidáme do ní na špièku nože jedlou sodu v prášku.


Jak zamezíme tomu, aby šlehaèka neøídla?

Nìkdy se stává, že ušlehaná smetana pøíliš øídne. Nápravu zjednáme, když do ušlehané smetany pøidáme trochu (asi 1 malou lžièku na 1 litr) jemnì rozemletého dragantu.
Dragant se mùže dát též do dobré šlehaèky, když do ní pøidáme trochu mléka. Tím se získá na vydatnosti a takový 1 litr dobré smetany snese osminku litru mléka, když do smetany dáme trochu dragantu.


Co se zbylou ušlehanou smetanou?

Když nám nìkdy zbyde ušlehaná ušlehaná smetana, mùžeme jí pøíští den svaøit na paøížský krém, pøípadnì na èokoládovou smetanu.

Mnohý cukráø zajisté pøišel do rozpakù, když mu zkyslo vìtší množství smetany a nedalo se pøesnì zjistit, zda smetana již byla nakyslá když ji obdržel od dodavatele. Smetana bývá nìkdy v poèáteèním stavu zkysnutí, aniž je to možné chutí zjistit. Abychom mohli zjistit, zda je smetana nezávadná, dáme do sklenièky trochu našlehané smetany a polijeme ji trochou vinného lihu. Je-li smetana nezávadná, obojí se spojí a smíšenina zùstane hladkou. V pøípadì, že je smetana již i v poèáteèním stavu zkysnutí, srazí se a nesmísí se s vinným lihem.


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku