�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Fillo tìsto

Autor: Mike Klíma
Datum vyd�n�: 07.05.2009
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1223

Ètverce skládáme po tøech na sebe tak, že støed prvého ètverce potøeme troškou oleje, navrch dáme na koso další ètverec jehož støed také pomázneme olejem a zakonèíme tøetím ètvercem tak, že utvoøíme jakousi hvìzdu.

fiogf49gjkf0d

Filo, je pùvodem z Øecka, kde se mu øíká phillo, kam ho ale pøivezli Turci. Øekové ho dnes  používají témìø na všechno. Filo je vlastnì pøedchùdce tìsta na tažený závin, neboli štrùdl. Základem fila, podobnì jako u štrùdlu, je mouka bohatá na gluten. Mouka se smísí s vodou a troškou oleje na tìsto které se hnìte, nechá odpoèinout, znovu hnìte a znovu nechá odpoèinout, až se nakonec vyválí na papírovì tenké listy.

Filo tìsto

2000 g

Pøesátá mouka

4 šálky

Sùl

1 ½ lžièky

Vlažná voda

1 ½ šálku

Olivový olej

4 lžíce

škrob

dle potøeby

Mouku a sùl dáme do dostateènì velké mísy a za stálého míchání pøidáváme vlažnou vodu. Vzniklé tìsto mícháme asi 10 minut, nebo až utvoøíme relativnì lepkavou kouli tìsta. K tìstu v míse, nebo na pomouènìném vále, pøimícháme olej, jednu lžíci po druhé, pøièemž pokaždé tìsto opìt dobøe prohnìteme. Tìsto hnìteme ještì po nìjakou dobu, až je hladké a pružné. Prohnìtené tìsto pøikryjeme plastikovou folií a necháme ho pøi pokojové teplotì  nejménì 2 hodiny odpoèinout.
Pracovní plochu pokryjeme kusem plátna, poprášíme ho  škrobem a odpoèaté tìsto váleèkem co možná nejtenèeji vyválíme. Tìsto nadzvedneme na  høbety rukou a jejich vzdalováním tìsto vytahujeme. Tak postupujeme z každé strany pracovní desky až tìsto vytáhneme na ètverec o velikosti alespoò 180x180 cm. Silnìjší okraje odkrojíme.
Vytažené tìsto necháme asi 30 minut odpoèinout a oschnout. Z tìsta nožem nebo rádýlkem odkrojíme pruh o šíøce 30 cm, a pruh rozkrojíme na 40 cm velké pláty. Pláty poprášíme škrobem a skládáme na sebe. Takto postupujeme až je všechno tìsto nakrájené na pruhy, a naskládané na sebe. Tìsto je nyní hotové k okamžitému použití, nebo ho mùžeme zabalit do plastikového filmu a uložit v lednièce, kde nám vydrží až 2 týdny.

Jak vidíte, tak pøíprava fila není nic komplikovaného, nicménì vyžaduje nìjakou zkušenost, ale hlavnì trpìlivost protože  je to zdlouhavé, tudíž  kdo by se s tím dìlal dnes, kdy dostaneme  hotové filo témìø v každém supermarketu.

V øecké kuchyni se filo nejèastìji používá k mouèníkùm zvaným baklava nebo kataife. Dnes ale filo není již jen výsadou øecké kuchynì. Používá se témìø ve všech kuchyních jako wrap, neboli jedlý obal pro všemožné potraviny podobnì jako lístkové tìsto, mexické tortily, francouzské palaèinky a pod. Filo oproti tìstu lískovému, kterému je podobné, má menší kalorickou  hodnotu, protože se místo másla používá jen malé množství oleje.

Filo nakrájené na ètverce naplnìné masitými, rybími, nebo zeleninovými náplnìmi, smažené v horkém omastku, je ideální finger food, neboli jídlo která se dá jíst bez pøíboru rukami. Výbornì se hodí jak k teplým tak ku studeným  pøedkrmùm obzvláštì  když se podává s vhodným dipem.

Spanakopita

 Spanakopita je další vynikajicí øecké jídlo které se pøipravuje z fila. Filo tìsto naplníme dušeným špenátem, zabalíme do tak jak znázornìno na obrázku, vložíme do vhodného pekáèku, pomažeme olejem a peèeme v Horké troubì dozlatova.
Pokud se týká dalšího použití tak exestuje napøíklad celá  øada mouèníkù, ale i jako ozdoba rùzných jídel.
Velice atraktivní jsou košíèky z tohoto tìsta naplnìné rùznými náplnìmi které máte zøejmì na mysli.

Filo košíèky

 Troubu vyhøejeme na 177°C.

Nìjakou vhodnou formu nebo i jednotlivé kovové kalíšky vymázneme olejem. Listy fila nakrájíme na ètverce asi 8x8 cm.

 

Ètverce skládáme po tøech na sebe tak, že støed prvého ètverce potøeme troškou oleje, navrch dáme na koso další ètverec jehož støed také pomázneme olejem a zakonèíme tøetím ètvercem tak, že utvoøíme jakousi hvìzdu.
Jednotlivé hvìzdy vmáèkneme prstem do jednotlivých kalíškù èímž vytvoøíme košíèky. Formy s tìstem peèeme v pøedehøáté troubì asi 7 minu tak aby špièky byly upeèené dozlatova. Musíme být velmi oparní, protože filo se velice snadno pøepeèe. Peèené košíèky ještì za tepla vyndáme a dáme na suché místo v kuchyni kde nám vydrží 2-3 dny.
Košíèky mùžeme plnit jak teplou zeleninou jako je napøíklad krémový špenát nebo krém z dýnì, teplé jableèné puré, apod.

Foto: autor


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku