�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) | ||||||||||||
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. | ||||||||||||
Fillo tìsto | ||||||||||||
Autor: Mike Klíma Datum vyd�n�: 07.05.2009 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1223 | ||||||||||||
Ètverce skládáme po tøech na sebe tak, že støed prvého ètverce potøeme troškou oleje, navrch dáme na koso další ètverec jehož støed také pomázneme olejem a zakonèíme tøetím ètvercem tak, že utvoøíme jakousi hvìzdu. | ||||||||||||
Filo, je pùvodem z Øecka, kde se mu øíká phillo, kam ho ale pøivezli Turci. Øekové ho dnes používají témìø na všechno. Filo je vlastnì pøedchùdce tìsta na tažený závin, neboli štrùdl. Základem fila, podobnì jako u štrùdlu, je mouka bohatá na gluten. Mouka se smísí s vodou a troškou oleje na tìsto které se hnìte, nechá odpoèinout, znovu hnìte a znovu nechá odpoèinout, až se nakonec vyválí na papírovì tenké listy.
Mouku a sùl dáme do dostateènì velké mísy a za stálého míchání pøidáváme vlažnou vodu. Vzniklé tìsto mícháme asi 10 minut, nebo až utvoøíme relativnì lepkavou kouli tìsta. K tìstu v míse, nebo na pomouènìném vále, pøimícháme olej, jednu lžíci po druhé, pøièemž pokaždé tìsto opìt dobøe prohnìteme. Tìsto hnìteme ještì po nìjakou dobu, až je hladké a pružné. Prohnìtené tìsto pøikryjeme plastikovou folií a necháme ho pøi pokojové teplotì nejménì 2 hodiny odpoèinout. Jak vidíte, tak pøíprava fila není nic komplikovaného, nicménì vyžaduje nìjakou zkušenost, ale hlavnì trpìlivost protože je to zdlouhavé, tudíž kdo by se s tím dìlal dnes, kdy dostaneme hotové filo témìø v každém supermarketu. V øecké kuchyni se filo nejèastìji používá k mouèníkùm zvaným baklava nebo kataife. Dnes ale filo není již jen výsadou øecké kuchynì. Používá se témìø ve všech kuchyních jako wrap, neboli jedlý obal pro všemožné potraviny podobnì jako lístkové tìsto, mexické tortily, francouzské palaèinky a pod. Filo oproti tìstu lískovému, kterému je podobné, má menší kalorickou hodnotu, protože se místo másla používá jen malé množství oleje. Filo nakrájené na ètverce naplnìné masitými, rybími, nebo zeleninovými náplnìmi, smažené v horkém omastku, je ideální finger food, neboli jídlo která se dá jíst bez pøíboru rukami. Výbornì se hodí jak k teplým tak ku studeným pøedkrmùm obzvláštì když se podává s vhodným dipem. Spanakopita Spanakopita je další vynikajicí øecké jídlo které se pøipravuje z fila. Filo tìsto naplníme dušeným špenátem, zabalíme do tak jak znázornìno na obrázku, vložíme do vhodného pekáèku, pomažeme olejem a peèeme v Horké troubì dozlatova. Filo košíèky
Troubu vyhøejeme na 177°C. Nìjakou vhodnou formu nebo i jednotlivé kovové kalíšky vymázneme olejem. Listy fila nakrájíme na ètverce asi 8x8 cm.
Ètverce skládáme po tøech na sebe tak, že støed prvého ètverce potøeme troškou oleje, navrch dáme na koso další ètverec jehož støed také pomázneme olejem a zakonèíme tøetím ètvercem tak, že utvoøíme jakousi hvìzdu. Foto: autor |
||||||||||||
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |