�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Vìènì provokující marlenka |
Autor: Mary Datum vyd�n�: 18.06.2009 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1246 |
Je to starobylý recept ruských žen. Medovník se v originále jmenuje ryzik možná ryžik na výslovnosti nejsem si jistá. Je to pøeklad z ruského rodinného originálu, takže je trochu kostrbatý. |
Marlenka, stejnì jako medovník, je nesmrtelným a provokujícím námìtem pro domácí i profesionální cukráøe. Trefit se do originální chuti této mimoøádné cukráøské pochoutky není vùbec jednoduché a proto se tento produkt tìší tak velké oblibì a snaze pøijít jeho tajemství na kloub. Marlenka bývá ale i nejednou zamìòována za medovník. Smutným faktem je, že se tak dìje i v restauracích, kdy buïto ze zámìru èi z nezkušenosti bývá za druhý výrobek nabízena! Je to starobylý recept ruských žen. Medovník se v originále jmenuje ryzik možná ryžik na výslovnosti nejsem si jistá (píše Mary). Je to pøeklad z ruského rodinného originálu, takže je trochu kostrbatý. Sodu a ocet smícháme. Do hrnce dáme máslo, med, cukr a vymícháme, pak pøidáme ocet se sodou a vymícháme znovu. Smìs dáme na oheò za stálého míchání pøidáme 2 vejce, a mícháme, až se na povrchu objeví pìna a ta smìs se pøemìní do hnìdé barvy, pak to hned odstavíte. Po èásteèném vychladnutí pøidáme 700 g hladké mouky.Tìsto pak pøikryjeme a necháme hodinu odstát na teplém místì. Po hodinì z nìj vytvoøíme 7-8 kulièek. Každou kulièku vyválíme, na slabou placku a dáme ji péci. Krém: Salko 3 hodiny zvolna vaøíme zcela ponoøené ve vodì, ty tøi hodiny je dùležité dodržet. Pak ho necháme vychladnout (vznikne tuhá hnìdá hmota). Vyklopíme a s máslem umixujeme. Až vznikne homogenní hmota, pak mùžeme pøidat nepovinné suroviny. Na povrch dortu nastrouháme jednu placku tìsta ( mùže se smíchat s oøechy èi neinstantním kakaem). |
Vytisknuto dne 22.12.2024 ze serveru |