�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Chu ledov kvy |
Autor: Kateina Vvrov Datum vyd�n�: 22.08.2009 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1258 |
Kva nebv pouze lek horkho npoje pro spoleensk posezen i pro povzbuzen, vak me bt i pjemnm chladivm osvenm. Npoj pipraven z vychlazen kvy znme pod oznaenm ledov kva, ice coffee nebo tak jako kvu frapp. |
Kva je nedlnou soust ivota vtiny z ns, hork lek s voncm npojem zpjemn rann vstvn i posezen s pteli. Kva vak me bt i pjemnm chladivm osvenm. Npoj pipraven z vychlazen kvy znme pod oznaenm ledov kva, i frapp. Pod oznaenm Ledov kva nebo tak Ice coffee se meme pi nkupu setkat se dvma odlinmi kategoriemi npoj. Jedn se o skupinu ochucench nealko npoj, nebo o kategorii mlnch npoj. Informace o druhu npoje m pro spotebitele zsadn vznam, pi vbru je vhodn j vnovat pozornost, abychom charakte zakoupenho vrobku nebyli zklamni. V em jsou rozdly U ochucench nealkoholickch npoj je pevaujc slokou voda, jedn se tedy o leh osvujc npoje. Ledov kvy na bzi vody pat mezi typick npoje s povzbuzujcmi inky uren pro dospl, oblben jsou jako cestovn oberstven, spolu s energetickmi npoji obvykle nechybj v sortimentu prodejen u erpacch stanic. Mln kvov npoje na rozdl od ledovch kv ze skupiny nealkoholickch npoj, do kterch je mlko pidvno v malm mnostv, obsahuj nejmn 50 % mlka. Pat tedy mezi mln vrobky, kter jsou dleitm zdrojem blkovin, vpnku atd. K vrob ledov kvy, a u pat do skupiny mlnch i nealkoholickch npoj, se pouv kva, kvov sirup, kvov extrakt, ppadn i kvov aroma. Minimln obsah kvy i kvovho extraktu nen u npoj oznaench jako Ledov kva pedepsn. Jednotliv npoje se tedy li zejmna podlem kvov sloky a podlem mlka. daji o mnostv jednotlivch sloek je tedy dobr vnovat pi nkupu pozornost. V ad ppad je chu npoj stylizovna do podoby dobe znmch tradinch typ kvy, na co obvykle vrobce upozorn deklarac na obale - nap. caffe latte (siln espreso doplnn trojnsobnm objemem mlka), caffe mocca atd. Charakteristickou hokou chu udluje kv kofein, k dochucen jsou asto pouity rzn ingredience jako vanilka, skoice, zzvor, kardamon, hebek, kakao, karamel a dal aromatick ltky. Co nesm chybt na obale Na obale pro spotebitele mus bt uvedeny zkladn daje: obchodn jmno vrobce nebo dovozce poppad prodvajcho a jeho sdlo, daj o mnostv vrobku, datum minimln trvanlivosti nebo datum pouitelnosti (podmnky skladovn), daj o sloen podle pouitch surovin, pdatnch ltek, aromat a potravnch doplk. Jak je uchovvat Ledov kvy, a u se jedn o ochucen nealkoholick npoje i mln npoje, pat vtinou mezi trvanliv vrobky. Nealkoholick npoje jsou oeteny pasterac, mln npoje rychlm zhevem pi vysokch teplotch (UHT technologi - ultra high temperature). Mln npoje by mly bt uchovvny pi teplot do 24 C, stejn doporuen plat rovn pro nealkoholick npoje. Npoje jsou ureny po oteven k okamit spoteb, pokud vrobce neuvede na obale jinak. Pi prodeji jsou ledov npoje umstny asto v chladicch boxech, a to z dvodu optimln teploty k podvn ke konzumaci. Ledov kvy ze skupiny mlnch npoj se tradin prodvaj v npojovch kartnech s brkem, zatmco nealkoholick npoje jsou obvykle nabzeny v plechovkch. U npoj v plechovkch je nezbytn dodrovat zkladn hygienick zsady, vyvarovat se pit npoje pmo z plechovky. Povrch plechovky me bt toti kontaminovn pvodci onemocnn. Nkter plechov obaly jsou proto ji opateny odnmatelnm plastovm vkem i jinm pebalem, kter chrn vrchn st plechovky. Vsledky kontrol Mezi nejastj nedostatky zjitn pi kontrolch esk zemdlsk a potravinsk inspekce pat chybn nebo nepln znaen - chybjc datum minimln trvanlivosti, neuveden povinnch daj v eskm jazyce. V nkolika ppadech byly ledov kvy z kategorie nealkoholickch npoj hodnoceny jako nevyhovujc z dvodu nesplnn mikrobiologickch poadavk. |
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |