�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Kypøíme tìsto |
Autor: Jindøich POdskalský Datum vyd�n�: 27.10.2009 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1300 |
Peèivu dodáváme kyprosti rùzným zpùsobem. Pøedevším tìsto velmi peèlivì a dostateènì dlouho vypracováváme, abychom do nìho vhánìli hodnì vzduchu. Vzduchové bubliny se pøi vaøení èi peèení roztahují, zvedají tìsto a peèivo zùstane pórovitým . |
Peèivu dodáváme kyprosti rùzným zpùsobem. Pøedevším tìsto velmi peèlivì a dostateènì dlouho vypracováváme, abychom do nìho vhánìli hodnì vzduchu. Vzduchové bubliny se pøi vaøení èi peèení roztahují, zvedají tìsto a peèivo zùstane pórovitým a tím trvale kyprým. Kvašením tìsta, do nìhož jsou pøidány kvasnice (drobnohledné houby množící se puèením), nastává chemický proces, pøi nìmž vzniklý kyslièník uhlièitý spolu s unikajícími vzniklými párami tìsto zvedá a kypøí. Podobný chemický proces nastává v tìstì chemickým rozkladem peèivových, do tìsta pøidávaných práškù (nejèastìji smìs kyseliny vinné a bikarbonátu sodného nebo uhlièitanu amonného), pøi nìmž vzniká rovnìž kyslièník uhlièitý, který tìsto kypøí . Sníh kypøí peèivo roztahováním èetných vzduchových bublin. Listové máslové tìsto se zase zvedá a listuje na vrstvy pùsobením vodních par v tìstì obsažených a pøítomný tuk je zábranou pro jejich únik, a ty se v tìstì roztahují a dochází tak ke zvedání jeho jednotlivých vrstev. |
Vytisknuto dne 22.12.2024 ze serveru |