fiogf49gjkf0d
Na námìstí Lancer Square v londýnské ètvrti Kensington se krèí nenápadný obchùdek s nápisem Luento Santoro. Jen pár židlièek a stoleèkù pøed vchodem prozrazuje, že uvnitø dostanete nìco na zub. Hned za dveømi návštìvníky pøivítá vitrína s malou ukázkou: èokoládové pralinky s oøíšky, citronem i likéry leží v luxusních dárkových boxech. Ještì si koupit nezbytnou vodu, aby se chutì nemísily, a mùžeme zaèít ochutnávat.
Hned vedle se podél zdi táhne dlouhý prosklený pult, na který mùžete u nás narazit v lahùdkáøství. Chlebíèky tu však nahradily èokoládové pralinky - kulaté, hranaté, s mandlí, obalené v kokosu, bílé, hnìdé, ale i èerné. Èokoládové království, které reportér listu Daily Telegraph oznaèil za "nejelegantnìjší obchod s èokoládou na svìtì".
Pamlsek z kakaových bobù si drží oblibu i pøesto, že ve svìtì øádí epidemie tøetího tisíciletí - obezita. Podle agentury Packaged Facts loni hodnota tohoto trhu dosáhla 16 miliard dolarù, což je v pøepoètu asi 326 miliard korun, letos zaznamenal nárùst o další dvì miliardy dolarù. Prvenství si drží Spojené státy, ale na paty jim zaèíná šlapat Èína s velkým èokoládovým potenciálem.
Není bob jako bob
Za èokoládovým královstvím v Kensingtonu stojí podnikatelské duo David Colic a Deborah O'Neillová. Pro sladký byznys se pøed deseti lety rozhodli jen z prosté vášnì a lásky k èokoládì. Proto si hlídají každý krok výroby od sbìru kakaových bobù až po prezentaci pralinek v exkluzivních boxech.
Boby použité v èokoládách si zástupci znaèky vybírají sami, když objíždìjí svìtové plantáže. Deborah O'Neillová bìhem svého letošního pøedstavení znaèky v pražském hotelu Carlo IV pøirovnávala výbìr bobù k práci vinaøù - jejich kvalita a vlastnosti se liší podle oblasti pìstování. Jinak podle ní chutná èokoláda z bobù støedoamerických a jinak z bobù ze západní Afriky. Sama dává pøednost støedoamerickým bobùm Criollo, které jsou silnì aromatické, ménì hoøké a také nejdražší ze všech. Další odrùdy její znaèka dováží z Madagaskaru, Indonésie a Ghany.
"Naše èokoláda uzdravuje. Obsahuje pouze speciálnì vybírané pøírodní ingredience, které pùsobí jako protijed tlaku všedního dne," prozrazuje spoleènost na svých internetových stránkách. Jejich heslem je: Vysokou kvalitu získáte jen z pøírody. Ale nejen na ingrediencích je postaveno výrobní tajemství èokoládového gigantu. I celý výrobní proces podléhá pøísným pravidlùm a podílet se na nìm mohou jen mistøi svého oboru.
Po usušení putuje kakao do firemní manufaktury ve Francii, kde pracuje nìkolik èokoládových mistrù, kteøí bìhem dlouhého procesu dokážou z prášku vykouzlit své proslulé èokoládové zázraky. V nabídce najdete hned osm druhù èokolády - od bílé až po extra tmavou s 85 procenty kakaa. Z nich se pøipravuje až sedmdesát druhù pralinek. Kromì klasických pøísad, jako jsou oøíšky nebo mandle, mùžete pøi jejich ochutnávání narazit také na papriku, mátu, vanilku, ruskou vodku, a dokonce šampaòské. I výbìru ingrediencí se vìnuje velká pozornost: vanilka pochází z Tahiti, lískové oøechy z italského Piemontu a mandle z Portugalska.
Èokoládový je i èaj?
Obliba výrobkù Luento Santoro stále stoupala a obchod zaèal nabízet i další služby. V zemi, která úderem páté usedá ke svému každodennímu šálku, nemohla nezaèít prodávat také kvalitní èaj. Pochopitelnì není obyèejný, ale vyrábí se ze slupek indonéských kakaových bobù - stogramové balení vyjde na 4,5 libry, což je v pøepoètu 180 korun.
Pro firmy zase obchod pøipravuje speciální kolekce pralinek. Èokoládové bonbony s logem firmy si objednaly napøíklad nadnárodní investièní spoleènosti jako Credit Suisse nebo Goldman Sachs. Do budoucna znaèka plánuje zavést podobnou službu pro hotely, aerolinie, restaurace nebo sportovní kluby.
Od letošního roku firma zve na pravé èokoládové hody. Levnìjší menu vyjde na 20 liber (více než 800 korun) a dopøát si mùžete èokoládové fondue, èerstvé croissanty a horkou èokoládu nebo èaj. Opravdoví labužníci si mohou ke sladkému menu dát ještì sklenièku pravého šampaòského.
Pokud vás však malé menu nezasytí, mùžete vyzkoušet celý sladký obìd. Pøipravují ho pøední šéfkuchaøi a nezbytnou ingrediencí je ta nejlepší èokoláda. A co dostanete na talíø? Klasické italské carpaccio pøelité kakaovým máslem nebo zvìøinu s èokoládovým olejem. Samozøejmostí jsou italská vína vybraná pøesnì na míru k èokoládovým pokrmùm , za které zaplatíte v pøepoètu necelé ètyøi tisíce korun za osobu.
Èokoládového království si mohou naplno užívat zatím jenom Britové a návštìvníci Londýna. Ostatní mají jedinou možnost - objednat si sladkou zásilku pøes internet. Firma vybrané pralinky pošle v luxusní krabièce, která svùj obsah dokonale ochrání proti navlhnutí. Dárkové boxy jsou inspirované designem krabièek z 18. století, které byly vyrábìny z kvalitního døeva a vykládány zlatem a drahými kameny. V londýnském obchodì podobná krabièka s dvaceti bonbony pøijde na 22 liber (900 korun).
Zajímavá fakta
Èokoláda je jedinou látkou, která se rozpouští za stejné teploty jako lidská krev - tedy 34 stupòù Celsia. Jedná se o jeden z nejvýživnìjších a nejsnadnìji stravitelných pokrmù , který navíc obsahuje øadu vitaminù a minerálù. V èokoládì pøítomné antioxidanty také pomáhají v boji proti volným radikálùm zpùsobujícím rakovinu.
Slovo èokoláda pochází od Aztékù a je odvozeno z výrazu xocolatl. Ten je kombinací slov xocolli (hoøký) a atl (voda). Èokoláda se témìø po celou svou historii sahající až do roku 1100 pøed naším letopoètem pila v tekutém stavu, pøièemž se jako hoøký nápoj dochucovala tøeba vanilkou nebo chilli paprikou. Nápoj z mléèné èokolády se objevil až koncem 17. století.
Èokoláda byla ve starobylé Støední Americe považována za luxusní zboží, a dokonce sloužila jako platidlo. Aztékové tøeba za jednoho krocana platili stovkou kakaových bobù, jedno avokádo bylo k mání za tøi boby.