�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Vnon cukrov v biostylu

Autor: Ludmila Hamplov
Datum vyd�n�: 20.11.2009
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1313

Obecn plat, e m mn cukru budete pouvat, tm pro vae zdrav lpe. Na druh stran nen nutn se vzdt vech sladkost. V souasnosti u je na trhu mnoho prodnch cukr, sirup a slad, kter jsou vi va kondici pvtivj.

fiogf49gjkf0d

Bl se as Vnoc a s nm spojen tradin hodovn. Na sladkostech si mete ale pochutnat i jinak, a to bio. A nemus to bt vbec patn...

Pod pojmem biopotraviny si stle hodn lid pedstav njak zrn, ppadn podivn sjov pochutiny bez chuti a vn. To u ale dvno neplat. V biokvalit si mete dopt naprosto cokoliv, vetn vnonho cukrov. Nemuste se bt, e by biocukrov nebylo chutn nebo dokonce by muselo bt tak zdrav, e ho bude cel vae rodina odmtat. Naopak - biosladkosti mohou z peicho plechu zmizet chvli pot, co jej vyndte z trouby, ani by stail vychladnout.

 Hlavn dn dieta

Bio na obalu potravin automaticky neznamen, e jsou dietn nebo dokonce vhodn na hubnut. Prv naopak, v biokvalit mete mt i poctiv mslo, slaoukou marmeldu nebo velmi chutn dobroty. Za sv penze zskte v biokvalit poctiv vrobky, kter neobsahuj zbytky pesticid, chemickch barviv, konzervant ani umlch vn. Kdy si tedy koupte bio vanilkov cukr, objevte v nm zrnka prav vanilky, nikoliv jen uml chemick vanilin, kter obsahuje bn "vanilkov" cukr.
Na druh stran, pokud mte chu troku experimentovat i ve sv kuchyni a pemlte, jak "ozdravit" svj svten jdelnek, mohou bt pro vs biopotraviny dobrou cestou. Nemuste se ale bt, e by biocukrov bylo na prvn pohled poznat od "normlnho". Pouze se vyhnete surovinm, kter by mohly bt problematick napklad kvli obsahu konzervant nebo barviv.
"Cel nae rodina j biopotraviny, a tak je pro m pirozen, e budu pct cukrov z biosurovin," vysvtluje ticetilet Petra Nov z Brna. S manelem maj dv mal dti, a tak se sna, aby vichni jedli zdrav a chutn. "Bio rozhodn neznamen, e se vzdte svch oblbench dobrot, jen je nahradte. Napklad dti dostvaj bonbony s rovm sladem, kter jsou mimochodem moc dobr," dodv. Sama doporuuje biopotraviny i svm kamardkm a rda s nimi experimentuje. "V biokvalit se vyrb i velmi chutn okolda, suen ovoce a prakticky cokoliv sladkho, na co si vzpomenete. Opravdu se biodobrot nemus nikdo bt," usmv se.
Po biopotravinch nyn nemuste ptrat jen ve specializovanch prodejnch, ale slun vbr u zpravidla najdete v bnm super- nebo hypermarketu. Zaptrejte v reglech a objevte biomouku, biookoldu, biooleje i bio suen ovoce. Dal monost je navtvit obchody se zdravou vivou, kde pravdpodobn objevte vce eskch, a tedy i levnjch biopotravin. Ppadn se mete vydat pmo za nkterm z ekologickch zemdlc na jeho farmu teba pro mlko, tvaroh nebo jablka.

Oslate si ivot

Obecn plat, e m mn cukru budete pouvat, tm pro vae zdrav lpe. Na druh stran nen nutn se vzdt vech sladkost. V souasnosti u je na trhu mnoho prodnch cukr, sirup a slad, kter jsou vi va kondici pvtivj ne klasick bl cukr nebo uml sladidla jako sacharin nebo aspartam. Naprostou klasikou je v esk kuchyni med, kter nen problm koupit v biokvalit. Biomed produkuj velstva, kter ij daleko od prmyslovch oblast a dlnic. Mete jm sladit prakticky cokoliv. Med rozhodn pat do pernk, zzvorek a jinho vraznji koennho cukrov, ktermu dod zajmavou chu. Po karamelu a hodn sladce chutn javorov sirup, kter me nahradit cukr a je typick pro severoamerickou kuchyni. Dal monost jsou obiln sladidla, kter ale nejsou tak sladk. Vhodn jsou zejmna do lineckho tsta a rznch suenek. Obiln sirupy jsou tak jednou z monost, jak osladit sv cukrov. "Rozhodn si peen se slady a sirupy pedem vyzkouejte. Jsou tekut, a tak mn konzistenci tsta. Me se snadno stt, e msto tsta na lineck koleka budete mt sladk blto," varuje Petra ped zatenickmi chybami.

 Bez tuku a mouky to nejde

Svoji zdravj obdobu maj tak tuky. Pokud chcete mt kvalitn peivo, vyhnte se nekvalitnm tzv. transtukm. Jedn se umle ztuovan tuky, kter naleznete v levnch margarnech, ale tak prmyslov vyrbnch dortech a suenkch. Nevhodn jsou tak pli levn stoln oleje. Naopak kvalitn tuky a oleje lidskmu organismu velmi prospvaj. Na peen se hod slunenicov a sezamov olej. Rozhodn se nevyhbejte kvalitnmu mslu, kter do vnonho cukrov rozhodn pat!
Blou mouku mete nahradit hladkou paldovou mouku. Je rovn penin a jej pouit je naprosto stejn jako u bn mouky. Lze ji doplnit o celozrnnou mouku, napklad z jemene nebo ita. Takto do tla vpravte v nenpadn podob vce vlkniny. Pernky z itn mouky jsou velmi chutn. Celozrnnou mouku najdete v bnch obchodech v biokvalit oznaenou blo-zelenou biozebrou. "Sama peu ze paldov a celozrnn mouky prakticky cokoliv. Cukrov se chuov pli neli, pouze je tmav na pohled a po rozlomen v tst uvidte drobn kousky mouky, co ale nen dn zvada," uzavr Petra Nov, kter v biopeen nala zalben.

Zdroj: Zdrav

 


Vytisknuto dne 26.12.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku