�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Základní úpravy kávy 2 |
Autor: J.P. Vìtrník Datum vyd�n�: 08.02.2002 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=134 |
Káva filtrovaná pøipravuje se v pøístroji vždy ve vìtším množství najednou. Do filtrovacího pøístroje je pøivádìna voda, která se ohøívá k bodu varu. |
Káva filtrovaná pøipravuje se v pøístroji vždy ve vìtším množství najednou. Do filtrovacího pøístroje je pøivádìna voda, která se ohøívá k bodu varu. Mletá káva je uložena v papírové filtrovací vložce, pøes níž proudí vaøící voda. Z tohoto výrobníku je hotová èerná káva stáèena do zásobníku, kde se pomocí elektrického ohøívaèe udrží v požadované teplotì po nìkolik hodin. (Tento druh kávy je vhodné podávat ke snídani). Káva moka Patøí mezi klasické úpravy èerné kávy. Tento zpùsob pøípravy byl oblíben v první polovinì našeho století. Mletá káva se nasypala do konvice nebo džezvy, zalila studenou vodou a uvedla k bodu varu. Pøed podáním v moka pøíboru se cedila pøes sítko. Obliba této kávy vymizela s nástupem moderních typù kávovarù. Pøekápavaná káva Patøí rovnìž mezi klasické úpravy èerné kávy. Pøipravuje se vždy v jednotlivých porcích. Zpravidla si ji pøipravu u stolu host sám. Z kuchynì se ke stolu donáší sklenice v manžetì na podšálku s rozetou a lžièkou, konvièka horké vody, podšálek, na nìmž je filtrovací nádoba s kávou, opatøená víèkem, a podšálek s baleným cukrem nebo cukøenka, popø. konvièka s mlékem. Na prázdnou sklenici v manžetì se postaví nerez pøekapávací filtr s dávkou mleté kávy. Do filtrovací nádobky se vleje vaøící voda z konvièky a nechá se pøekapat do spodní sklenice. Po pøekapání se filtrovací nádoba odloží na pøipravený podšálek. Káva kona Jde o efektivní zpùsob pøípravy kávy pøímo u stolu ve sklenìném pøístroji zvaném kona. Pøednost této kávy spoèívá v tom, že si host mùže urèit sílu kávy tím, že ji nechá v pøístroji dvakrát nebo tøikrát pøekapat. Do spodní sklenìné baòky dáme odmìøenou dávku studené vody, na ni nasadíme vrchné sklenìou baòku, ve které je na pevném sítku mletá káva, a dáme na tepelný zdroj. Pøi zahøívání vody ve spodní baòce nastává pøetlak, který vytlaèí vodu do vrchní baòky. Zmìnou teploty - odstavením z tepelného zdroje se tlak vyrvná a káva pøekapává do spodní nádoby. Tento proces opakujeme na pøání dvakrát až tøikrát, èímž docílíme žádané síly kávy. |
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |