�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Výroba domácího karamelu

Autor: Enzo del Monte
Datum vyd�n�: 08.02.2010
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1357

Karamelizování znamená suché zahøátí cukru pøi vysoké teplotì, kdy se jeho vzhled promìòuje ve svìtle žlutou až tmavì hnìdou, lesklou hmotu s typickým aromatem pražení.
Karamelizace je proces oxidace cukru, kdy jeho reakce je odvislá od druhu cukru

fiogf49gjkf0d



Karamelizování znamená suché zahøátí cukru pøi vysoké teplotì, kdy se jeho vzhled promìòuje ve svìtle žlutou až tmavì hnìdou, lesklou  hmotu s typickým aromatem pražení.
Karamelizace je proces oxidace cukru. Pøi vaøení nalézáme rozšíøené používání na základì typické, lehce oøechovém chuti, kterou cukr pøi procesu dostává.
Reakce je odvislá od druhu cukru, kdy ovocný cukr má bod ohøevu pøi karamelizaci na hodnotì 110 °C a sladový cukr na 180 °C. Krystalový cukr karamelizuje pøi teplotì 160 °C.
Oxidace cukru vede ke zvýšení velkého množství spojení molekul, kdy pøesný mechanismus tohoto procesu ještì není zcela prozkoumán.

Receptura

Suroviny

125 g cukru
0.25 l šlehaèky
½ PL lžíce másla
1.5 ÈL medu
1 balíèek vanilinového cukru

Pøíprava

Nejdøíve vložíme cukr a šlehaèku do pánve a vaøíme za stálého míchání pøi støední teplotì. Jakmile dojde k ustání pìnìní, vložíme vanilinový cukr, tuk a med, kdy tuto smìs dobøe promícháme.
Když se zaène tvoøit v náznaku karamel, poèneme intenzivnìji míchat, až vznikne hustá hmota.
Obsah pøemístíme na peèící papír.

Karamelový puding

Suroviny

1 balíèek pudingového karamelového prášku
1 ÈL ztužovaèe
2 PL cukru
375 ml mléka
125 ml smetany

Pøíprava   

2/3 balíèku karamelového prášku, ztužovaè a cukr vložíme do misky a dobøe promícháme. Nejdøíve s 2 PL mléka a následnì se tøemi, vléváme do suché smìsi a opìt dobøe promícháme.
Obsah 1 tøetiny pudingového prášku vsypeme do zbytku mléka, necháme rozpustit a zahøejeme.
Do vaøící smìsi vložíme prvnì zhotovenou suchou smìs, necháme vaøit asi jednu minutu pøi nižší teplotì za obèasného zamíchání. Zchlazený puding metlou krátce prošleháme a pøidáme do tuha vyšlehanou smetanu. Krém plníme do sklenìné misky èi poháru. Rovnìž mùžeme puding uvaøit v kuželové formì, vyklopit a vkusnì dozdobit.


Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku