fiogf49gjkf0d
Velikonon peen (Wypieki wielkanocne)
Blc se velikonon svtky jsou asem, kter pin specifick, lidovmi tradicemi opeden pokrmy. Nkter jdla jsou typick pro jednotliv regiony i oblasti, nkter pekrauj i hranice sttu.
V polskm mst Skoczw, kter se nachz nedaleko naich hranic za eskm Tnem, vznikl zajmav mikroprojekt Transgraniczne tradycje kulinarne, tedy Peshranin kulinsk tradice, uren pro kadho, kdo rd va a preferuje regionln kuchyni. Bude realizovno nkolik workshop, zamench tmaticky k jednotlivm seznnm pokrmm bhem kalendnho roku.
Organiztorem tohoto zajmavho projektu jsou Beskidski klub kulinarny z msta Skoczw, msto Karvin a euroregion Tnsk Slezsko. Projekt je podpoen z fondu Mikroprojektu regionlnho peshraninho rozvoje Evropsk unie.
Prvn workshop Velikonon peen - Wypieki wielkanocne se uskutenil dne 17.3.2010 v Mstskm dom kultury ve Skoczw. Nvtvnci akce mli monost vidt a ochutnat pokrmy z tst, vztahujc se k tomuto asu, kter se pipravuj na polsk a esk stran hranice. Zajmavmi pokrmy polsk kuchyn, kter zde byly prezentovny, jsou szynka w ciecie murzin (unka zapeen v tst), mazurek miodowy (medov mazurek), pczki witeczne (svten koblihy) a wielkanocne jaja w kminku (velikonon vajka v kmnovm nlevu). Polskm astnkm akce pak chutnala esk kuchyn, kterou jsem zde pipravoval: velikonon hlavika, jide, beskydsk oldra, mazanec a velikonon bernek.
Cel akce se tila velkmu zjmu obyvatel msta Skoczw (ptomen byl tak pan starosta), ale i zstupc masmdi. Cel workshop natela regionln televize. Byli zde zstupci odbornch gastronomickch asopis a dennho tisku. Spokojench nvtvnk zde bylo kolem stovky. Odchzejc nvtvnci se s nmi louili slovy: Ji se tme na dal workshop.
Mazurek miodowy (medov mazurek)
Tsto
500 g hladk mouky
200 g cukru
250 g medu
4 vejce
30 g sdla
lika jedl sody
rumov aroma
Npl
300 g msla
2 loutky
200 g moukovho cukru
citrnov va
100 g vlaskch oech
Poleva:
1 blek
250 g moukovho cukru
50 ml rumu
Na ozdobu: nkolik oech
Postup
Do kastrolu dme med a sdlo, na mrnm ohni rozpustme a nechme vychladnout. Vejce uteme s cukrem do pny. Do mouky pidme uten vejce, med rozputn se sdlem, sodu a rumov aroma. Umchme tsto a dme na 12 hodin do ledniky. Dal den rozdlme tsto na 2 dly, z kadho rozvlme placku a upeeme v konvektomatu (170 C, 8 minut).
Pipravme npl: mslo uteme do pny, pidme cukr a loutky. Pak pidme citrnovou vu a nasekan oechy a vymchme. Upeenou placku poteme npln a polome na ni druhou placku.
Pipravme polevu: moukov cukr dkladn uteme s blkem, nakonec pidme rum. Polevu nalijeme na mazurek. Ozdobme oechy.
Jide
500 g hladk mouky
50 g zmklho msla
40 g krystalovho cukru
2 loutky
250 ml mlka
sl
1 kostka drod (42 g)
mk na posypn
1 vejce na poten
Postup
Pipravme kvsek: drod promchme s trochou cukru, rozedme malm mnostvm vlanho mlka, pidme trochu hladk mouky a promchme, a vznikne dk tstko - kvsek. Nechme vykynout.
Ke zbyl dvce hladk mouky pidme loutky, zbyl cukr, sl, rozputn tuk a zbylou dvku vlanho mlka a vykynut kvsek. Sms peliv promchme, vypracujeme tsto a nechme vykynout.
Z tsta vyvlme dlouh vlec, kter nakrjme na 20 malch dlk. Kad dlek rozvlme na tenk vleek o dlce asi 35 cm a stome jidky do tvaru spirly (tvar m pipomnat stoen provaz, na kterm se Jid obsil). Klademe je na tukem vymazan smaltovan plech a nechme jet 15 min kynout. Jide poteme rozlehanm vajkem a sypeme mkem. Peeme do zlatova, v konvektomatu 20 minut pi teplot 165 C.