�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Pstovn a zpracovn kvy |
Autor: J.P. Vtrnk Datum vyd�n�: 15.02.2002 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=139 |
Kva se dnes pstuje ve vce ne 50 zemch, v oblastech obepnajcch teplej zempisn ky zemskho povrchu, v nadmoskch vkch ponaje hladinou moe a po 6 000 stop. |
Kva se dnes pstuje ve vce ne 50 zemch, v oblastech obepnajcch teplej zempisn ky zemskho povrchu, v nadmoskch vkch ponaje hladinou moe a po 6 000 stop. Kvov zrna poskytuj vrazn odlin regionln charakteristiky pchut a aroma lic se podle nadmosk vky, pdy, mnostv slunenho svitu, vlhkosti a zpracovatelskho zpsobu. Existuj dv hlavn odrdy kvy: ARABICA - kter se pstuje hlavn ve Stedn a Jin Americe ROBUSTA - kter se produkuje v Africe a Indonzii Kvy Robusta maj obvykle istou plnou celistvou chu spe neutrlnho charakteru, avak jsou aromatick s mkkou deliktn chut. Peliv men doke vyvolat nejlep charakteristiky obou typ zrna. Pstovn kvyPstovn kvy zan vypstnm sazenic po dobu 9 - 18 msc ve kolkch. Jakmile jsou sazenice asi 24 palc vysok, jsou pesazovny do tral vsadby. Trv to pak dalch 18 msc oetovn, zastihvn, okopvn a plet, ne se doshne npadn ptalivho kvtenstv s blmi voavmi kvty. O est msc pozdji zanaj poupata zelench plod a jejich zrn do bohat ervench bukvic. Uvnit kad z nich le v obalu ervenolut den a pokryt stbrnou slupkou dv kvov zrna, kter jsou nyn hotov ke sklizni. Sbr kvyPo provedenm sbru mus bt zrna zbavena ochrannho obalu bukvic. Nejstarm zpsobem je metoda za sucha: bukvice se rozprostou na slunci na dobu asi 3 tdn a jsou pevrceny, aby bylo zajitno jejich rovnomrn proschnut.Slupka a de se scvrknou a strojov odstran. Druhm procesem je metoda za vlhka, kde jsou bukvice /bobule oitny pod tekouc vodou a potom rozdrceny, aby se odstranila de a slupka/ Z kadho procesu vyplv mrn odlin chu zrn, kterou znalci - ochutnvai kvy dovedou rozpoznat. Such zrna se td pro dopravu do sklad nebo k vvozci. Kva je ve svt druhou nejdleitj komoditou co do hodnoty a pekonv ji jedin ropa. Jako v ppad, i zde ceny fluktuuj a na jejich vi maj vznamn vliv kvalita a velikost sklizn. Msen kvyPedbalen kva je vtinou sms ady rznch porost. Dvody pro mchn spovaj v tom, aby se doshlo konsistentn chuti a aroma, kter budou stejn v podvanm lku bez ohledu na pvod pouitch zrn. Takov msc techniky vyaduj tradin zrunost a mnoho let zkuenost. Jakmile kvov zrna doraz do zpracovatelskho zvodu, jsou oitna od kamnk a vtviek a dopravena na skladovac silo. V tto etap se sms vtinou kontroluje potaem, kter vymuje poadovan mnostv kadho typu zrna pmo ze skladovacch sil. Jakmile byla jednou sms dokonena, dvka se vlo do prarny. Nepotaje msen je tato innost nejdleitjm procesem v produkci kvy. Praen kvyModern prarny potebuj jen nkolik minut, aby doshly poadovanho stupn praen a doslovn nkolik mlo vtein mn nebo vce me drasticky pozmnit charakteristick vlastnosti kvy. Veobecn eeno, lehce nebo stedn praen kva je zvl vhodn ke sndani a celodennmu pit, zatmco pln upraen druhy jsou nejlep pro konzumaci po veei. Mlet kvyPo ochlazen je ped zabalenm kva umleta. Toto mlet vyaduje mimodnou pesnou kontrolu, aby se zajistilo, e rozmr stic je rovnomrn. Jedin tak se uvoln vechna pchu a veker aroma, jakmile se kva uva. Po umlet se kva bal co mon co mon nejdve, aby se zajistilo, e aroma neunikne. V tto etap je kyslk nejhorm neptelem kvy. Okysliovac proces psob, e kva ztrc na sv kvalit a aroma. Nejlepm zpsobem jak tomu zabrnit a zajistit dlouhou ivotnost kvy na sklad je balen ve vakuu. I kdy je nkladn, zachovv kvalitu a aroma kvy lpe ne jakkoliv jin zpsob. Kvov smsiJako osvujc npoj je kva znm vce ne tisc let. Pipravuje se z plod kvovnku, obsahujcch alkaloid s povzbuzujcm inkem - kofein. Kvov zrnka se pra, td a jsou z nich vytveny rzn kvov smsi, jako je italsk, americk, arabsk, asijsk a africk nebo tak horsk, tropick apod. Kvovnk je dnes pstovn v ad zem vech svtadl. Nejznmj odrdy se pstuj v Jin a Stedn Americe, severn a jin Africe, v zemch stednho vchodu, v Asii, v Indonsii apod. Pro n trh se zelen kva upravuje praenm. m rychleji se kva pra, tm pjemnj je jej vn. Bhem praen ztrc kva na vze a nabv a 40 % na svm objemu. Podle zvyklost a obliby se kvy v jednotlivch zemch pra rzn. V Brazlii, Francii, Maarsku, Vietnamu a Itlii se kva pra velmi siln, a zsk tmavou barvu, naproti tomu ve skandinvskch zemch pra kvu do svtle skoicovho odstnu. Tato kva by neodpovdala naim chuovm poadavkm nebo je nakysl. Pro nai republiku plat standardn barevn typ, kter zajiuje stedn upraen kvy a tomu odpovdajc stedn kvov odstn. |
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |