�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Kremrole a potíže jejich zhotovení

Autor: Jana, Ája a spol.
Datum vyd�n�: 01.06.2010
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1406

Na výši lepku a druhu tuku záleží,aby se listové tìsto opravdu povedlo.Též záleží na poctivém pøekládání.Pokud nechcete zažívat další zklamání pøi peèení kremrolí z listového tìsto dávám k dobru tìsto mé babièky,které nikdy nezklame.

 

Hotové tìsto nechám dlouho odležet, výborné je, když si ho udìlám vìtší množství a vložím je do mrazáku. Po rozmrazení jsou trubièky vzorové. Recept mám tento:
16dkg hladké prosáté mouky
špetka soli
6-7polévk. lžic mléka
1 polévk. lžíce octa
4 žloutky
Z tìchto surovin se udìlá závinové tìsto, jde o nároènou práci, musí se perfektnì propracovat, až se na nìm dìlají puchýøky a tìsto "škytá", když se zmáèkne. Vyválí se a do nìj se zabalí

tukové tìsto
16 dkg prosáté hladké mouky
1/4 kg másla (musí to být máslo)
Uhnìtu vše dohromady a zabalím do závinového tìsta, nechám odležet v chladnu a ještì dvakrát rozválím a znovu složím. Hotové listové tìsto nechám odležet min. 2-3 hodiny, èím déle, tím lépe, tøeba pøes noc. Namotané trubièky peèu zprudka, a když naskoèí a mají pìknou barvu, dosuším je v mírnìjší troubì, asi na 150 C. Z másla se doslova rozplývají.

Je pravdou,že na výši lepku a druhu tuku záleží,aby se listové tìsto opravdu povedlo.Též záleží na poctivém pøekládání.Pokud nechcete zažívat další zklamání pøi peèení kremrolí z listového tìsto dávám k dobru tìsto mé babièky,které nikdy nezklame.Je to tìsto jednoduché a ve velké oblibì,jak na kremrole tak na šáteèky.Já ho používám i na vánoèní cukroví.

500g hladké mouky
250 ml šlehaèky na šlehání
250g omegy-stoprocentní tuk

Vše na vále dobøe, ale rychle propracujeme a dáme na 2 hodiny do lednice,aby se dobøe rozložila mouka.Pokud se tìsto lepí,což je zpùsobeno vhlkoustí mouky,staèí pøidat mouku a zapracovat.Vyvalujeme silnìjší plát,asi jako na linecké.Na kremrole øežeme pásky,které natáèíme na trubièky.Na šáteèky krájíme ètvereèky,do støedu trubièku a protilehlé konce pøeložíme pøes trubièku.Nepotíráme vejcem.

Nezáleží jen na kvalitì nouky, ale pokud dìláš klasické listové tìsto, je hodnì dùležtý správný množství octa, zpùsobuje prunost tìsta pøi peèení. Když je ho tam dáš málo nebo vùbec, tìsto se strašnì trhá a praská...


Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku