�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Snese se krm na dort s marcipnem? |
Autor: teni Datum vyd�n�: 20.06.2010 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1409 |
Zrovna vera jsem dlala poprs a protoe jsem mla obavu co by mi na tom marcipn udlal, tak jsem cel dort potela ttcem s mkkm chlupem okoldou z pytlku, co je rychletuhnouc, naednou slunenicovm olejem |
Z dotaz a odpovd naich ten na tma, zdali se snese se krm na dort s marcipnem? J mm taky patn zkuenosti s potahovnm marcipnem, kter z bok ztk, naposledy jsem mla pothnutou panenku a do rna mi cel sukn ztekla (ale je pravda e jsem mla u mlo marcipnu a tak byl tenk). Ozdobila jsem ji krmem. Zrovna vera jsem dlala poprs a protoe jsem mla obavu co by mi na tom marcipn udlal, tak jsem cel dort potela ttcem s mkkm chlupem okoldou z pytlku co je rychletuhnouc, naednou slunenicovm olejem(pkn se s n pracuje, netuhne pod rukou a po ztuhnut se dobe krj-bl se d i obarvit). Pouila jsem jednu blou a asi pl pytlku okov a malinko jsem to pibarvila ervenou. Take to vypadalo jako oplen tlo. Po ztuhnut, co chvli trv, jsem to ozdobila rovoervenm krmem a malmi stbrnmi perlikami jsem posypala podprsenku. Z velkch udlala dvojit nhrdelnk a vsledek byl asn, nad m oekvn. Marcipn by neml do lednice pijt vbec! Chlad ano, vlhkost ne! Opravdu vlhne cukrov sloka. A kdy tam dte dort s pravho marcipnu tak do rna bude vypadat jak oslizl!! Nejvc zle na sloen marcipnu. Vm, e se pidvaj fondn (co je na polvan vtrnk) nebo glukozu - glukozov sirup. J pouvm k potaen dort marcipn smchan s fondnem na polvn vnek. Ovem mm na mysli opravdov mandlov marcipn, ne nhraku ze suenho mlka. D to trochu prce, ne ze dvou tuhch hmot zpracuji rukama vlnou "plastelnu", ale vborn se na cukru rozvl, je pkn bl a vborn se barv. Dort potrm blm krmem, jednou jsem pouila tmavou marmeldu pod svatebn dort (to byl npad!) a hmota se na jednom mst protrhla, zplatovan msto bylo pod zbarven rov. Tato hmota v lednice i s krmem neudl vbec nic, je naprosto v podku i druh den. Marcipan se nesn se zelatinou - zane se t roztkat. Marcipn (pouila jsem opt prav) mu nechat v lednici jakkoli dlouho a nic se s nm nestane, jen asem ztuhne. Zkouela jsem na zdoben dortu pout msto pravho marcipanu hmotu K2 - i kdy se mi lepila vc ne marcipn, mm ji radji - lp se mi s n pracuje a lepen jde odstranit pouitm potravinskho krobu (osobn nezkoueno). Taky vyjde K2 levnji ne kupovan prav marcipn. K2 tuhne mnohem rychleji a bhem nkolika dn je tvrd jak kmen - take jestli chcete, aby ozdoby z K2 byly k jdlu, chce to zdobit tsne ped darovnm dortu.... |
Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru |