�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Zmrzlina a kva - to je Itlie |
Autor: IN Datum vyd�n�: 14.07.2010 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1416 |
Jak se dlala zmrzlina v dobch, kdy neexistovaly mrazky? Odpov naleznete na Siclii. Zde si toti s vrobou pedchdce zmrzliny - ledov granity - umli poradit jet dvno ped vynalezenm elektrick energie, u ve 13. stolet. |
Pokud se zastavte v sicilsk Sciacce, nezapomete navtvit bar Roma nedaleko pstavu. Jednoduch vybaven plastovmi idlemi a stolky v baru by vs mohly od nvtvy odradit, ale nenechte se mlit. Zde mte co do inn s tou nejlep citronovou granitou na Siclii, kter se pyn i hvzdikou Michelin. Kva Kva se sice v Itlii nepstuje, jej konzumace je ale prakticky soust italskho ivotnho stylu, stejn jako slunen brle, kter se nos po cel rok. Kad rno vidte v barech hlouky postvajcch lid, z nich kad tm v ruce bu minilek s espressem, kter do sebe vyklop na ex, nebo vt mlk lek s cappuccinem, z nho kvu s blou epic z mlka pomalu usrkv. Napadlo by vs ale osladit si kvu medem? Pipad vm to neobvykl, dokonce nepirozen? A pece na tom nen nic divnho. Jak k Andrea Paternoster, trentinsk vela specializujc se na vrobu jednodruhovch med, jde pr jen o to, zbavit se zabhnutch stereotyp. "Myslm si, e lid chybn vnmaj jen sladk kontext medu a prakticky nevnuj pozornost irok kle jednotlivch druh nektaru. Zde se toti otvr zcela nov svt chut a kombinac, kter mohou vzniknout setknm tchto dvou produkt prody - kvy a medu. Med je v podstat kvtovm produktem, kter nm darovaly vely." Med se tedy pouv nejen jako sladidlo, ale i jako aromatizujc prodn psada, je me podpoit chu i nejlepch svtovch druh praen kvy. lek horkho espressa se pelije do jinho lku s kvovou likou medu, napklad katanovho, kter m jemn nahoklou chu. Kvu nemchme a nechme med pomalu rozpoutt tak, aby npoj zskval nahokl aroma postupn. zdroj : IN |
Vytisknuto dne 24.11.2024 ze serveru |