�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Kdy se ekne Croquembouche |
Autor: Ji ez z Vtrnku Datum vyd�n�: 25.08.2010 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1430 |
Croquembouche zaujm na svatebn tabuli ve Francii dominantn msto, kter u ns nle svatebnmu dortu, a obad vstupu dvou mladch lid do manelstv bez tto nrodn cukrsk dekorace je nemysliteln. |
Croquembouche, pedkldme lnek s danou tmatikou, kter se realizoval prostednictvm cukrky Mirky Slavkov, kter na tuzemskou cukrskou scnu pivedla francouzsk cukre, kte jejich domovskou specialitu znzornili v pedvdc akci. Pznivci sladkho umn mli monost na vlastn oi v praskm hotelu Ibis spatit tvorbu posvtnho francouzskho dekoranho dezertu urenho pro rodinn slavnostn pleitosti typu svateb, ktin, narozenin, pijmn, promoc, ale takt i jinch veejnch oslav.
Croquembouche zaujm na svatebn tabuli ve Francii dominantn msto, kter u ns nle svatebnmu dortu, a obad vstupu dvou mladch lid do manelstv bez tto nrodn cukrsk dekorace je nemysliteln.
Misijn cesta croquembouche, znamenajc v pekladu kehk kousnut, ze zem galskho kohouta do gastroteritoria eskho lva, trvala ti roky. Zslun poin na uskutenn akci nle umleck cukrce Mirce Slavkov, na jej pozvn pijela do Prahy skupina cukrskch student z pask koly CIFAP. Juniort vyslanci na ele s prezidentem nrodn asociace uitel a profesor cukrskho emesla Jeanem Jacquesem Kardsem a pan Dominique Fradier editelkou pro mezinrodn vztahy, mli prask pobyt jako pepahac stanici v taen na vchod ech, kde se zastn tradin cukrsk soute GASTROPARDUBICE. Potek pedvdcho podveernho nokturna ml svj pvod ped nkolika lty v Pai, kde pan Slavkov vyhrla Velkou cenu Pae Croquenbouche v roce 2002 a obsadila v nrodn souti est msto.
Vrobek je ryze francouzskou specialitou sestvajc z odpalovan hmoty plnn paskm krmem, avak ne tm, kter je u ns znm jako okoldov krm. Jedn se o francouzsk vaen puding ze loutk a hladk mouky, dochucen rumem. Vrek profiterolek se ped mont namo do karamelu, polo na alobal a nech zatuhnout. Tm se vytvo sklovit ploka zajiujc jednak funkci vazby stavebn konstrukce a zrove dotv estetick dojem zhotovenho dla. Dozdoben konenho tvaru se provd karamelem. Croquembouche proel postupem doby designovou evoluc, kdy se dve dokrloval karamelovou sovinou, kterou dnes nahrazuj karamelov ploky. Takt i grili mv svj rznorod pvod, kdy k jednomu zhotoven na souti byl dokonce pouit popcorn. Achilovou patou grilie je vlhkost, kdy na rozdl u karamelu absorpn handicap dnes dorovnvme izomaltem, ale pi vrob grilie potebujeme mt navc i meteorologickou pze. Namen profiterolek v tavenm cukru Tvorba croquembouche je ve Francii samostatnou umleckou disciplnou, jej viz bvala dve tvoena homol, ale tvrci dnes mohou volit libovoln tvar, kdy postupem doby tato prostorov liberalizace se stala podntem pro podn umleckch sout. Soutc si doveze naezan grili, z kterho vytvo podklad pro tvorbu profiterolkov konstrukce, kdy na jednotlivch kulikch vytv karamelov ploky, kter kulatmu tvaru udl rovn tvar, jen umouje jejich rovnomrnou skladbu do poadovanho tvaru. Vechny suroviny uren pro tvorbu croquembouche mus bt v dob zahjen soute ve studenm stavu. Nmt bv uren a zpsob tvorby probh dle fantazie a umu soutcho.
Vhra pan Slavkov v kolbce pvodu croquembouche otevela cestu ke kontaktu s prezidentem francouzsk asociace cukr a tam vznikla pvodn mylenka o spoluprci, k jej realizaci vedla cesta dlouh ti roky.
| Na dotaz naich ten, co je to
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |