fiogf49gjkf0d
ivot pin dny vedn i svten. Tch prvch bv pevn vtina, oproti tm svtenm, je se vyskytuj nejenom spoe, ale i jejich obsahovost nebv vdy hodn vznamu slova svtek. V tomto slova smyslu vak nelze hovoit o datu 23. jna tohoto roku, kdy prostor praskho Staromstskho nmst zavonl tiscerou vn zhotovovanch pokrm, kdy tmto zpsobem kuchat a cukrst misti slavili svtek svho kulinskho cechu, jak jinak v jejich ppad, ne prac. Dluno dodat, e tomu tak ji bylo potvrt v organizan reii Asociace kucha a cukr R a pod ztitou manelky prezidenta esk republiky pan Lvie Klausov, kter svoji opakovanou ptomnost na tto oslav, ale i dalch gastronomickch akcch, optovn prokzala svj vel zjem o kulinrn profesi a ast ptomnost a podpora prvn dmy na republiky na akcch tohoto druhu, ji ve sv podstat ji ad mezi souasn patrony kuchaskho emesla.
Vtek akce, jako ji tradin byl vnovn na charitu prostednictvm fondu prezidentskho pru, manel Klausovch.
Leton oslava Mezinrodnho dne kucha se blskla novou inovac, a to hned dvma novinkami narz. V ppad t prv, se jednalo o historicky prvn podan mistrovstv eska ve filetovn erstvch losos.
Druhm poadatelskm novotvarem byla akce rovn z ad gastronomick profese, kter bv ovem v zkrytu svho mocnjho spznnho kuchaskho odvtv, ktermu nejedenkrt vytv sladk zvr kulinskho proitku. Ano, e je o cukrskm oboru, kter si svou sout pod vybzivm nzvem: Upete si svj dort !!!, otevel dvee k poznatku pro irokou veejnost, e cukraina je v plnm iku rovn pi tom.
Nabdka destkovho du pestrch stnk v prostoru turisty vyhledvan nrodn proslul pamtkov atraktivity, byla nejene pedmtem ppravy kulinrn nabdky, ale rovn prezentac umn blho emesla v naven monosti pedn ukzky eskch kulinrn kulturnch hodnot poetn proudcmu davu zahraninch nvtvnk.
I v tomto pohledu a konu lze pojmat kulinsk svtek a jeho veejnou prezentaci jako jeden z aktivnch prvk propagace esk republiky, projev zpsobu ivota jejch obyvatel a ve spojen atraktivn bohatho doprovodnho programu i takt pjemnm prostedkem ke strven volnho asu svtenho dne.
O prvodn slovo akce Mezinrodn den kucha, jsme podali prezidenta Asociace kucha a cukr R, Miroslav Kubece. Prezidentv prv posteh byl nasmrovn na kvantitu astnk, kter se oproti minul oslav navila o osm subjekt, kter pijely rozmnoit ady stnkov pestrobarevn vize 4. ronku kuchaskho svtku. Za velk vklad, a ve sv podstat dal akn prstkovov aktivum pipomn pan prezident uspodn 1. ronku soute Mistrovstv R ve filetovn losos, kterou povauje za pnosnou ukzku kuchaskho umu, i atraktivn vloku pro divck masy. Za nedlnou soust kuchaskho svtku je ve vpovdi vjemu letonho ronku zmnna atraktivnost Staromstskho nmst a jej vazby na turistick cizineck davy i zstupy domcho prosted. To je ideln monost propagace esk kuchyn i zven jejho vhlasu i zjmu o jej produkci.
Je nutno zdraznit, e prezidentova ptomnost je v podstat pouhm mezipistnm v jeho sluebnch povinnnostech, vyplvajcch z psobnosti kontinentlnho editele svtov organizace WACS. Pan Kubec nad Prahou pouze pibrzdil drhu svho letu z Pae, kde se zastnil mtinku kontinentlnch editel, aby mohl bt ve sv domovin ptomen kuchaskmu svtku, s nslednm vzletem ptho dne do Bukureti, kde na na ambasd zajiuje v podob 460 pokrm, blc se oslavu sttnho svtku esk republiky. Ostatn ptomnost Rumunska v kulinrnm svazku kontinentln Evropy organizace WACS byla jednm z cl, a dodejme, e splnnm, prezidenta Kubece v programu zalen ir uzemn celistvosti stt bvalho vchodnho bloku. Jmenovit se jedn o Moldavsko, Uzbekistn i Kazachstn, kter svoj ptomnost obohacuj nepebernou pestrost a monost nabdky pokrmovho vbru. V celkovm soutu tak esk prezident a evropsk centrln editel ji vel 16 sttm sdruenm v kontinentlnm evropskm celku.
K tomuto souhrnu stt je jet nutno pist ptomnost pti kulinrnch klub jednotlivch republikovch asociac.
Za dal pozitivum pask ptomnosti povauje pan Kubec nvtvu proslaven pask koly Gordon Blue, s n dolo k jednn k jejmu vstupu mezi kulinskou elitu svtovho sdruen WACS. A to z popudu pekvapiv skutenosti, kdy gastronomicky vhlasn Francie se v tomto kulinrnm V.I.P. sdruen nenachz! A prv zmnn Gordon Blue by mohla bt spojovacm mostem, pes kter by ppadn mohla vst cesta, dnes ji mon zastaralm mtem opedenou, svtov proslulou gastronomickou velmoc a pivst ji mezi ty, kter se ji dvno nachzej v prosted kulinsk extratdy.
A prv pi tto pleitosti je vhodn znovu dobr pipomenout vznam naeho nejvyho zastoupen v prostroru kontinentln Evropy prostednictvm prezidenta Miroslava Kubece, kter si v tak nabitm programu vytvoil skulinku, aby mohl dekorovat svou ptomnost Mezinrodn den kucha v Praze.