�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Jarní kvìtinový dort |
Autor: Libuše Bažantová Datum vyd�n�: 28.02.2002 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=145 |
Žloutky našleháme s polovièní dávkou cukru do pìny. Z bílkù ušleháme tuhý sníh, pøisypeme zbývající cukr a ušleháme do pevna. |
INGREDIENCE: 5 vajec 120 g pískového cukru 150 g polohrubé mouky 1 lžièka kypøícího prášku do peèiva tuk na vymazání hrubá mouka na vysypání dortové formy Krém: 3 dl mléka 1,5 balíèku pudinkového prášku s vanilkovou pøíchutí 250 g másla nebo rostlinného tuku 150 g mouèkového cukru 1 balíèek vanilinového cukru Marcipánová hmota na potažení: 100-200 g mouèkového cukru 100-200 g mandlí 1-2 bílky (množství volíme podle velikostí dortu) marcipánové kvìty na ozdobení POSTUP PØÍPRAVY: Žloutky našleháme s polovièní dávkou cukru do pìny. Z bílkù ušleháme tuhý sníh, pøisypeme zbývající cukr a ušleháme do pevna. Do žloutkové pìny lehce vmícháme sníh spolu s prosátou moukou smíchanou s práškem do peèiva. Tìsto rozetøeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a v mírnì vyhøáté troubì zvolna upeèeme dorùžova. Vychladlý korpus podélnì dvakrát èi tøikrát rozøízneme, potøeme krémem a spojíme do pùvodního tvaru. Celý povrch dortu potáhneme bílým marcipánem, který rozválíme na dostateènì velkou placku a položíme na dort, vytvarujeme a pøebyteènou hmotu odkrojíme. Nakonec dort ozdobíme marcipánovými kytièkami (aby dobøe držely, je tøeba buï plochu lehce potøít bílkem, anebo marcipán zvlhèit a kytièky na nìj jemnì pøitlaèit). Pøíprava krému: Mléko a pudinkový prášek za stálého míchání uvaøíme a necháme vychladnout. Zmìklý tuk utøeme s mouèkovým a vanilinovým cukrem do pìny a po èástech zašleháme pudink. |
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |