fiogf49gjkf0d
Zdn prvnho pohledu me klamat
Zahledt se do vize Radka Davida a tipovat na vizulnm podklad jeho fyziognomie povoln i innost, kterou se zabv, tak by zejm odhadn tipy mily do vdeck oblasti matematicko-fyziklnho oboru i politologie s ekonomickm zamenm nebo by ns jeho viz mohla nasmrovat do oblasti vpoetn techniky. Pokud bychom navc vzali do vahy jeho tlesnou konstituci spovajc ve vce stoosmdest centimetr a k n kontrastnch 68 kilogram hmotnosti, a k tmto dajm by nm byla dna npovda kuchaskho povoln, zejm by vtina bez zavhn onu posledn monost bez rozmlen krtla.
A pece odpov za d, by byla tou sprvnou. A kdy jsem v monosti pedchozch variant volil obory do kterch bychom Radka mohli napasovat, pi hlub analze bychom doli k poznatku, e jejich vrcholov pedstavitel maj zkladn povahov rys stejn. Jsou to lid, majc - eknme - vnitn zpsob mylen, odborn nazvan introvertn, kdy jejich emoce zstvaj pevn ukryty v nitru a schopnosti nejsou na prvn pohled prostednictvm jejich vize a tak signalizovny. Zaposlouchme-li se do Radkova mluvenho projevu, kdy jeho slova jsou zdnliv smovna spe jemu sammu ne jeho posluchai, a a je Prak rodem i mstem pobytu, vyslovujc navc nefalovan slovck , je tm charakter jeho nitra na prvn pohled - a ten bv vdy zavdjc - dotvoen.
Ale skutenost, a z n vyvrajc podstata skutk tvorby Radka Davida, m svoji zetelnou podobu a dobe viditeln vsledek.
O je u Radka jeho tlesn schrnka subtilnjho vzezen, jeho vnitn stroj tvr iniciativy je gigantem, jen ho pivedl do pozic vrcholovch umstn nemn vrcholovch sout na domcch, evropskch ba i svtovch kulinskch kolbitch.
To, e se Radek David stal kuchaem, bylo zcela nhodnm napsnm pti psmen do formule volby povoln, a on do pslun rubriky, s filosofickch nadhledem vidn svta trnctiletho kluka, napsal slovo - kucha -. To bylo ve. Dl se tm nezabval a ani nemohl tuit, e semnko umu v nm sudikami vsazen, bude jet dlouho klit a ve Vltav uplyne jet pemnoho vody, ne talent v kombinaci se silou tvr vle pronikne na povrch poznatk svho nositele, kter velmi pozvolna a i v bolestech zane rozeznvat, e se v jeho nitru nachz nco, co se v uritch chvlch bude jevit zpotku jako cosi a cizorodho, ale pece jen jeho mysl postupn pjemn omamujc, se vzestupnou gradac do plnho se oddn vrcholovho kuchaskho kumtu.
I vrchol vvoje mv svj prvn schod
Uebn kroky jinocha Davida pekroily prh kuchaskho zkladnho umu na uiliti U Krbu v tehdejm psobiti na Ondkov ulici v Praze. Nelze ci, e by byl patnm studentem, ale nkter pedmty mu nely a pinutit se k proniknut do hloubky jejich podstaty se setkvalo s obdobnm spchem, jako kdy se sname spojit dva magnety stejnch pl.
Prvn rok se seznamoval se vstupn problematikou kuchaskho oboru a kdy jeho mysl zptn projde tmto obdobm, ekne na rovinu, e v tto uebn etap toho o vaen mnoho nevdl.
V druhm ronku dolo ovem k uritmu zlomu v zjmu budoucho kuchae o emeslo nezbytn lidsk poteby, a pinou vzltnut zjmov kivky o obor byl pan Prek, jen dokzal uebn e pibarvit temperou zajmavosti a piblit kuchask obor do sfry zjmu, e gastroum tm nebyl Radkovi a tak cizorodm prvkem.
A prv zde dolo k uchycen semnka skrytho talentu a tvr invence budoucnosti, kter v ivn pd odbornho veden zmnnho mistra mlo v nsledn budoucnosti gradovat do podoby koatho stromu gastronomickho umu.
Radek se tehd uil pro jdelnu praskho KD, kde t i krtk as tovaryoval a pot jeho vaeka kvedlala v hrncch kuchyn vojensk nemocnice ve Steovicch, kde si i odkroutil estnou vlasteneckou povinnost.
Po vysvlknut zelenho sukna se odebr do nov zzenho tyhvzdikovho hotelu Adria, kde ml kuchaskou tvorbu pod palcem pan Petr Miovsk. A tento mu pedstavuje v Davidov kulinsk odysee ivotn meznk a nasmrovn do prostor poznatk kuchask sfry jako umn.
Radek se do t doby pohyboval na rovni zkladnho stupn kuchask emesla a kony typu bourn masa, tvorba studen kuchyn apod., ho oslovovaly pouze v teoretick podob, v pkrm kontrastu s praktickm provedenm.
Pan Miovsk si mladho elva vzal k sob a ve dlali spolu, a tomu pod dojmem nov poznvanho pipadalo, e je uednkem prvnho dne uen. A mistr ovldajc nejen svm um, ale t i zrove znajc sloitost a zranitelnost due mladho lovka i cestu, po n je mon nejkratm smrem dovst kuchaskho novice k vym stupm poznn, dokzal s mladm a doposud syrovm talentem kouzlit a trefit pesn nerv sympati k oboru a kulinainu penst do prostoru zjmu, kdy do kuchyn pichzejc, eknme tak ji trochu kucha, v sob zaal pociovat zatm nedefinovateln pjemn rozpoloen mysli a hlavou mu zaaly samovoln prochzet nmty a kony, ktermi by bylo mon zadan tma vylepovat.
Teprve a zde to bylo to prav uen, o nm se nkdy hovo v souvislosti s muenm. A v ppad Radka toto ustlen ren nebylo nikterak vzdlen od reality v n se nachzel. Co pohyb, to bylo patn. "Udlej to takhle, ne to u je moc, vc, m, pidej, uber!"
Imperativ stdal imperativ, hochovi se ze veho toila hlava, kter mnohdy tetila v takovch kech, e chvli a nevdl, kde se nachz.
Je nabledni, e mylenka na dezerci byla logickm vystnm celho monstrkolcho procesu, v nm se kalila ocel a zrove dochzelo k zulechovn dovednost, jm bylo v budoucnosti pedureno stanout ve vrcholovch vinch gastronomickho Olympu.
Petr Miovsk - mimochodem vyrstal pod odbornm dohledem pana Nodla - byl nejenom umleckm tvrcem, ale i zrove dobrm psychologem, kter vdl kde je hranice monho, a uml napnat strunu pedvn zkuenost a do polohy nejvtho efektu, ale po hranici nosnosti tak, aby napnan struna vuky nepraskla, ppadn nebyla pinou kvlivho tnu toho, kdo jejm prostednictvm ml nabvat vdomosti.
Tm se Radek dostval v tomto kuchaskm pijmai do patov situace svch pocit, kdy by na jednu stranu nejradji utekl, ale na druh stran na sob t pocioval paradoxn uspokojen vyvrajc ze kolc trzn a vnmal kontroverzn zvltnost, e se dostv do oblasti jakhosi kuchaskho masochismu, v nm nachz, v pekvapen nad sebou samm, zalben.
Doba poznvn vyho kuchaskho umu pozvolna plynula, sud msc stdal lich, a kdy kalendn bh ronch obdob se dostal do sv poloviny, zaal Radek David na sob pociovat, e tha nronosti tto kuchask sorbony se zan promovat v lehkou virtuozitu jeho vlastn dovednosti, kdy balast uebn zte std nadhled umu mncho se tovarye v mistra.
S Adri a Petrem Miovskm je spojen Radkv perod a spojen tohoto nzvu a jmna vytvoilo zkladn schod vzestupu Radka Davida k metm budoucch spch.
Nov prostor nov pohled
Po tyech letech fkucha Miovsk odchz a Radek zaal postrdat vd ruku svho velkho uitele a stdajc se touha k dosaenmu pidat nstavbu dalch hodnot, ho pinutila k odchodu do prosted novch inspiranch nmt.
Tm byla kuchy restaurace Kampa Park, kde erpal dal tvr invenci po dobu ty msc. To bylo prv v dob, kdy Radkovo navenek soustedn nitro prochzelo vnitnm pnutm. A ani bych bleji specifikoval pinu on duevn vibrace, jenom pipomenu kadmu znm poznatek, e lska doke nkdy bt mocnou arodjkou, a to zejmna ve chvli kdy ji vnmme zcela odlin ne ona ns. Vchodisko ze vznikl disharmonie hledal mladk ve zmn prosted, probhl restaurac Cercalejn, poslze Tancm domem, aby nsledn nael ron azyl v restauraci Ryb trh. Nov prosted, nov starosti pinejc i nov poznatky, byly hojivou mast na ivotn strasti.
Dal odbornou tac kuchaskho przkumnka byl hotel Radisson SAS Praha, pvodn ptihvzdikov Alcron, kde Radek psobil pln ti roky. Ale ani tohle vhlasn hotelov zazen jet zdaleka nebylo konenou stanic putujcho kuchae, kter slyel vnitn hlas nabdajc ho jt jet dl a hromadit dal investice poznatk, kter jednou bude roit ve vnosn kapitl spch.
Sla inspiranho popudu pivd aktra naeho vyprvn do hotelu Corinthia Towers Praha, honoscm se pti hvzdikami, ale pouze na pl roku, kde z role fa studen kuchyn opt pesdluje na msto poslednho psobit Radisson SAS Praha, kde zstv rok a dva msce.
Pstav La Veranda
V t dob na Starm mst Praskm, v blzkosti Staromstskho nmst vznikal projekt nov restaurace s pohodovm nzvem La Veranda. Bv nezdka zvykem, e kdo pijde jako prvn a poda se mu do ruky uchopit taktovku jet nesehranho orchestru, me takovmu tlesu vtisknout svj styl a m velkou nadji, e se hudebn dlo bude hrt podle jeho not. Zle pak u na dotynm samm, jak nron nr doke se svm kolektivem interpretovat. A tuto zkonitost Radek David pi svch pebohatch zkuenost z rznch kuchaskch angam velice dobe vdl a jeho est smysl hovoil jasnou e, e tato pleitost m podobu ivotn ance.
To ale teprve stl pede dvemi La Verandy, kde ekal zstup dalch uchaze o fkuchaskou vaeku. Pstup do kuchyn, z kter se ovld prakticky cel restaurace, vedl pes specifick pohovory, testy, vdomost o konkurenci, vaen ptichodovho menu a mnoho dalch znalost, kter by prostednictvm svho nositele udlaly z restaurace v historickm jdru Prahy vyhledvan gastronomick objekt.
A to, o em Radek David snil po dlouhou dobu, to eho chtl doshnout nejenom v zjmu prestie sv osoby, ale i v zjmu pozice z kter chtl kuchain dt punc osobitosti a povit prosted restaurace nad standardn rmec stravovacho zazen, se stalo skutkem.
Nov oteven La Veranda mla i novho fkuchae, kterm se stal 29-let Radek David.
fkuchaskou vaeku pozvedl v dob, kdy ped nm stl termn svtov kuchask soute v asijskm Singapuru. Jako z udln bezprostedn po nvratu nsledoval trnctidenn pobyt v n. To, co tmito soutnmi a expedinmi cestami zamekal, musel kvapem dohnat. Vznikl pracovn pauza ve stresovch stavech v pracovn dob 12 - 16 hodin denn, byla rychle zacelovna a kuchysk interir doznal poslze sv podoby, kter pedchzel projekn nvrh sestavovan zkuenostmi fkuchae a jeho pedstavivost. Ten byl ovem pedtm mnohokrte proset pes sto pehrle pipomnkovch variant a byrokratickch procedur.
fkucha upednostuje stdmj nabdku, co podle jeho pesvden vyvrajcho z rozmanitch zkuenost, skt prostor vymu procentu kvality pokrm, kdy se tak vyhb ustlenmu zvyku mnoha restaurac, kdy vtinu ploh tvo pomfrite a jen lehce obmnn zeleninov obloha a masit pokrm vytv hovz nebo vepov kotleta.
Pee kuchask osobitosti vtisknut La Verand Radkem Davidem je na jedn stran vytvena jeho bohatmi zkuenostmi z mnohaetnch psoben v prvotdnch gastronomickch zazench, a na stran druh se jedn o projev vnitn sly a tahu v podob jeho flexibility na vnek i poryv evropskch i svtovch kuchyn, jejich prostednictvm obratn manvroval mimo prostor nebezpench nstrah ustlenosti stravovacch nvyk.
Radek se za poznatky trend a vvoje pohyboval na inspiran horizontle Pa, Londn, Singapur, New York, Tokyo, kter nsledn petv do podoby vlastn image tvoc originalitu dlajc La Verandu, La Verandou.
Nap tomu, e restaurace jet vonla novm ntrem, u v krtkm ase svho psoben v nron konkurenci podobnch podnik na Starm mst Praskm, dokzala vystrit rky a dt o sob vdt exkluzivnm hostm a filmovm stars zpoza "velk loue" z Hollywoodu, nebo sportovnho a politickho svta domc provenience. Verandu navtvil i samotn Karel Gott, rovn se zpvkem a skladatelem Michalem Davidem (s Radkem Davidem se jedn pouze o shodu jmen), kte v ct nad dobe strvenm veerem poastovali fkuchae pozvnkou na vlastn hudebn produkci v divadeln Redut.
Ale to ani zdaleka nen jedin ocenn, kterho fkucha La Verandy doshl. Jeho kuchask um je zaloen na schopnosti a patologickho rozboru monost a nachzen tch nejzazch a nejtench kapilr, jimi vede cesta schdn i neschdn ke stupni spchu. Analza soutnho zadn si v jeho ppad nezad s rozborem achovch parti u velmistr zvunch jmen na ernoblch polch. Tento postup v navren techniky proveden, pinesl svmu majiteli u destky trofej a mnohdy na nejvznamnjch svtovch soutch, a dokumentuje jeho vybrouenou soutn preciznost.
V roce 2000 se kuchask f La Verandy stv lenem nrodnho tmu. Po ukonen funknho obdob reprezentace pechz na drhu soutnho jednotlivce. Pi ustanoven dalho reprezentanho drustva s dobou psobnosti let 2008 2012 se s Radkem optovn setkvme se znakem esk sttnosti na kuchaskm rondonu. Radek se avak ne vdy vtsnal na vtzn stupn a pamatuje i paprovou odmnu za provedenou prci. To se stalo zrovna na lucemburskm svtovm pohru a dvod tohoto nespchu pisuzuje tzv. syndromu prvho soutnho dne. Tohle tvrzen m svou opodstatnnou logiku. Rozhod, i nap sv fundovanosti, se prvn den prost rozkoukv. Ne se jeho vjem usad do odpovdajcch hodnotcch drek, je v nm usdlena urit opatrnost, jejm psobenm pak et znmkami. A to byl prv ppad i Radka Davida a jeho startu v prv soutn den, kdy zisk diplomovho ocenn byl v jeho ppad avak onou povstnou vjimkou z pravidla.
Ale nad tm vm vis ten nejslad hrozen spchu, v Radkov ppad, vech dob. Nrodn reprezentant tm v esk gastronomii jeden primt, kterho doshl jako prvn esk kucha. A je zatm jedin, ktermu se podailo v slov kuchask discipln zskat zlatou medaili na olympid v Erfurtu. A prozatm si tuto exkluzivitu bude dret v dob psan tto reporte jet nejmn dva roky, ne vzplane ohe pt kuchask olympidy IKA 2012.
Nejen dobe vait a mt na rovni vybaven kuchysk a restauran interir, ale pidat vdy nco na vrch. To je Radkova zsada v dosaen osobitosti La Verandy. A tmto prostedkem byla nap. mdn pehldka podan v restauranch prostorch s prvky pekvapujc originality, kdy servrky se zhostily role modelek a msto odvnch model prezentovaly jdlo. Pozvnky obdreli prominentn host, ptomen byl opt i Karel Gott. Tato mdn gastropehldka gradovala do "sexy menu", v proveden osobit scnky t sleen s fkuchaem.
Jinmi slovy eeno, La Veranda je podnikem modernho svta se irokm zbrem spoleenskho ivota, erpajc z hlubok studnice lidskch poteb a emoc, kter spn svm nvtvnkm servruje na platu sv npaditosti.
Vet npadovch aktivit je nekonen, a je mon hovoit jen o zlomeku z celku, kter byl pkladn systm "new weife", jeho podstata spov v netradinm zpsobu jdeln tvorby, lze ci kuchyn bez hranic, kter nem striktn nrodnostn charakteristiku typu italsk, esk, francouzsk atd., kdy se ms rznorod suroviny, kter se prolnaj v rznch zpsobech ppravy vytvejcch osobit gastrosmr la Veranda.
Mnohokrt v tto reporti padlo slovo veranda, samozejm s velkm v. Pro prv tento nzev, kter si povtinou spojujeme s menm pedsunutm prostorem u selskho staven? Kad chalup, kter m svoje vkendov obydl vybaven verandou, velmi dobe v, jak je to blaen pocit po stresovm tdnu v mstskm prosted, pijet na chalupu, sednout si na zmnnou verandu, otevt dobe vychlazen pivo a vroucn nasvat podveerem provlhen vzduch i klid zrove. Je to oza, je to proda, je to pocit, jen se nejlpe proct na verand.
Radek David nejradji pracuje s rybami, kter nap. oproti masu sktaj irok spektrum kuchaskho zamen spovajc v syrov pprav, marinovn a tepeln prav. Msa z masa neumouje pouit syrovho masa v porovnn s rybami, kter navc vytv prostor pro barevn kombinace. Ale i tento zpsob ppravy m svoji odvrcenou stranu problmu, kterm je optimln doba tepelnho zpracovn. A ta se mus striktn dodret, nebo s pepeenou rybou je mnohem obtnj nsledn manipulace ne s masem. V tomto ppad drbe, zvina i jaten maso nejsou na del asov proheek peen a tak hkliv.
Uveden je gastronomick terminus technicus, ale nen to zkonitost kulinskho kumtu, jen nut Radka - m li monost vbru - shnout do spe vodn e, ale je to i jeho osobn vztah k vodnm plovatnovcm, je mnohokrt zpestuj jeho osobn jdelnek. A krom toho, rukodlnost jeho kuchaskch kon pi prci s tmto druhem pokrmu, mu jde jaksi sama od ruky.
Radkovo nejoblbenj jdlo a to bude asi pekvapenm - jsou kubnky, co u nkterch me vyvolat pocit recese ze strany fkuchae. Ale pro znalce zkulis pikovch kucha to a zase takov pekvapen nen, a to nejenom v tomto odvtv, nebo ren o kovov kobyle a jejm neokut, jde nap vemi profesemi, a mon lze z tohoto na prvn pohled paradoxnho kazu vydedukovat, e m skromnj je poadavek osobn spoteby, v tomto ppad stravy, o to pardnj pdl gurmnskho pokrmu lze oekvat na tali.
A tento, v uvozovkch, vybran apetit soubn koresponduje s Davidovm nitrem, kdy se vyznv ze svho soukromho cle, majc podobu vlastnho domeku se zahradou, kde by chodil bos po trvnku a v relaxaci by hledal dal inspiran zdroj pro profesi, kterou pojm jako posln.
Mal dodatek zvrem. Ten domeek by musel mt jednu malikost. A tou je veranda.