�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Jarní květinový dort |
Autor: Libuše Bažantová Datum vydďż˝nďż˝: 28.02.2002 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=146 |
Žloutky našleháme s poloviční dávkou cukru do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přisypeme zbývající cukr a ušleháme do pevna. |
INGREDIENCE: 5 vajec 120 g pískového cukru 150 g polohrubé mouky 1 lžička kypřícího prášku do pečiva tuk na vymazání hrubá mouka na vysypání dortové formy Krém: 3 dl mléka 1,5 balíčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí 250 g másla nebo rostlinného tuku 150 g moučkového cukru 1 balíček vanilinového cukru Marcipánová hmota na potažení: 100-200 g moučkového cukru 100-200 g mandlí 1-2 bílky (množství volíme podle velikostí dortu) marcipánové květy na ozdobení POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky našleháme s poloviční dávkou cukru do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přisypeme zbývající cukr a ušleháme do pevna. Do žloutkové pěny lehce vmícháme sníh spolu s prosátou moukou smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a v mírně vyhřáté troubě zvolna upečeme dorůžova. Vychladlý korpus podélně dvakrát či třikrát rozřízneme, potřeme krémem a spojíme do původního tvaru. Celý povrch dortu potáhneme bílým marcipánem, který rozválíme na dostatečně velkou placku a položíme na dort, vytvarujeme a přebytečnou hmotu odkrojíme. Nakonec dort ozdobíme marcipánovými kytičkami (aby dobře držely, je třeba buď plochu lehce potřít bílkem, anebo marcipán zvlhčit a kytičky na něj jemně přitlačit). Příprava krému: Mléko a pudinkový prášek za stálého míchání uvaříme a necháme vychladnout. Změklý tuk utřeme s moučkovým a vanilinovým cukrem do pěny a po částech zašleháme pudink. |
Vytisknuto dne 06.04.2025 ze serveru |