- Johny -
Paøížská šlehaèka - lehká -
cukr krupice 0,100 kg, kakaový prášek ( nejlépe kolem 20% tuku ) 0,080 kg, smetana ke šlehání 33% 1,000 kg ( 1 litr )
- technologický postup - smetanu a cukr pøivedeme v hrnci k varu, odstavíme a zamícháme prosátý kakakový prášek. Necháme zchladnout a dáme uzrát do lednice, nejlépe pøes noc. Druhý den vyšleháme v pevnou neroztékavou náplò.
Paøížský krém - tìžký -
smetana ke šlehání 33% 0,280 kg, cukr krupice 0,100 kg, èokoládová poleva ( èokoláda na vaøení ) 0,140 kg, kakaový prášek 0,080 kg, ztužený pokrmový tuk ( Omega, Iva ... ) 0,060 kg
- technologický postup - smetanu, cukr a ztužený tuk pøivedeme opìt v hrnci k varu, odstavíme a zamícháme èokoládovou polevu ( tabulkovou rozlámeme na menší kousky ) a prosátý kakový prášek. Opìt necháme zchladnou a uzrát v lednici do druhého dne. Druhý den vyšleháme, popø. trochu pøed šleháním nahøejeme.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Svan -
1,5 dl mléka, 2-3 žloutky, 5 dkg kakaa. Míchá se v parní lázni do zhoustnutí. Nechá se vychladnout.
Vymíchám jedno máslo s 15dkg cukru a pøidám krém.
A ještì jeden, který používám na plnìní dortu:
100g práškového cukru, 2 žloutky, 2 lžíce mléka nebo sladké smetany, 50 g strouhané hoøké èokolády. Vyšlehám do pìny a opìt míchám v parní lázni do zhoustnutí. Vychladnuté pøidám do vymíchaného másla.