�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Hygiena a myèka nádobí |
Autor: J.P. Vìtrník Datum vyd�n�: 16.06.2001 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=15 |
O názor na porovnání strojního a ruèního mytí nádobí jsme požádali vedoucí odd. hygieny a výživy MHS v Brnì MVDr. Ilonu Kružíkovou. |
O názor na porovnání strojního a ruèního mytí nádobí jsme požádali vedoucí odd. hygieny a výživy MHS v Brnì MVDr. Ilonu Kružíkovou. K zajištìní dokonalého omytí nádobí podle hygienických požadavkù není ruèní mytí považováno za dostateèné. Optimální pomìr dávkování mycích prostøedkù v bìžném provozu lze stìží dodržovat z technických i èasových dùvodù. K tìm je nutno ještì pøipojit i další záporný èinitel, kterým bývá mnohdy lidský faktor. Do mycího procesu náleží oplachový úkon. Ten mùže být v ruèním provedení buïto nedostateèný, aby odpovídal hygienickému požadavku nebo nadmìrný, kdy zpùsobuje ekonomickou ztrátu. Z hygienického hlediska je optimální teplota vody 70 - 80 OC. Pøi takovéto teplotì není ruèní mytí proveditelné. Již tento pouhý fakt posouvá strojní mytí oproti ruènímu nesrovnatelnì dopøedu. A závìreèná fáze osušení nevyžaduje u myèky nádobí utìrku, která pøi ruèním zpùsobu je nezbytná. A utìrka, jak známo, se používá k sušícímu úkonu nesèíslnìkrát a obèas se s ní utøe i nìco jiného než k èemu je vyhražena. Též na ni nìkdy ukápne zbytek jídla a mùže dojít ke kontaminaci. K tomuto problému u myèky nádobí nedochází. Tolik tedy z hygienického hlediska. Zhodnotíme-li strojní mytí s ruèním, mùžeme hovoøit jak o èasové úspoøe, tak i finanèní. K té druhé náleží i úspora obsluhy oproti ruènímu mytí. Porovnáme-li myèku nádobí s klasickým mytím, tak strojní zpùsob pøedèí ruèní ve všech smìrech. A závìrem bych pøipomnìla ještì psychologický aspekt pøi hygienické kontrole. Že majitel, který je vlastníkem funkèní myèky nádobí, mùže pøi kontrole poèítat s tím, že má o problém ménì. |
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |