�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Nen kva jako kva

Autor: Vra Novkov
Datum vyd�n�: 27.01.2011
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1503

Akoliv cappuccino pat mezi tradin npoje, tak v jeho pprav se asto chybuje, a to zpsobem vytven mln pny ponaje, mnostvm kvy a teplotou mlka kone. Cappuccino samozejm opt vychz z tradinho espressa.

fiogf49gjkf0d

Pit kvy bylo dve vsadou jen vy spolenosti a bylo povaovno za symbol spchu a majetku. Dnes se vude dostupn ern voda, asto myln nazvan kvou, stala nam kadodennm spolenkem. Pokud chce barista i F&B manaer nabdnout hostu zitek z kvalitn kvy nebo si nechat vytvoit vlastn sms, aby se odliil od ostatnch, mus se obrtit na profesionly. A sprvn kombinace druh kvovch zrn dv vzniknout smsm s harmonickou a ucelenou chut. Takzvan ist druhy jsou k dostn ve specializovanch prodejnch. Vsledek, tedy aby kva v lku vaeho hosta byla co nejlep chuti, zle nejen na odrd pstovanch kvovnk, ale pedevm na sklizni plod, nslednm zpracovn, praen, uskladnn a expedici. Kad st tohoto etzce m sv dan pravidla a jejich nedodren se na vsledn chuti kvy vdy negativn odraz.

ESPRESSO

Jedin, co lze nazvat espressem v pravm slova smyslu, je npoj pipraven na espresso kvovaru, jeho obsah je 20-30 ml. Pro sprvn pipraven espresso je nutn dodret nsledujc parametry.
Hrubost mlet kvy mus bt takov, aby pi zalisovn kvy v pce kvovaru silou cca 20 kg protkalo 20-30 ml npoje cca 20-30 sekund. Npoj mus bt pipravovn do pedehtho, silnostnnho lku z porcelnu o celkovm objemu 60-90 ml, piem ideln lek na espresso mus mt vnitn tvar knick, obl. Na povrchu espressa pipravenho z jakhokoliv druhu i znaky kvy (neexistuje kva uren na espresso, ale jen patn nebo dobe namlet a pipraven kva, ve ostatn je jen otzkou individulnch chuovch preferenc) mus bt okov hnd elastick pna, na povrchu je mon vidt tak "tygrovn", stdn svtlejch a tmavch odstn okov hnd barvy. Chu espressa mus bt harmonicky vyven mezi hokost, kyselost a sladkost. Teplota vody pi prtoku hlavou kvovaru m bt 90,5-96 C. Tlak kvovaru 8,5-9,5 atm. Espresso mus bt vdy servrovan s malou sklenkou vody a s cukrem.

CAPPUCCINO

Akoliv cappuccino pat mezi tradin npoje, tak v jeho pprav se asto chybuje, a to zpsobem vytven mln pny ponaje, mnostvm kvy a teplotou mlka kone. Cappuccino samozejm opt vychz z tradinho espressa. Na jeho ppravu je nutno dodret tyto parametry. Potebujeme silnostnn porcelnov lek s oukem, pedeht, uvnit oblho "kulatho" tvaru o obsahu 150-180 ml. Na zpnn mlka je ideln pouvat nejen mlko pmo uren na ppravu cappuccina, nebo toto plnotun mlko m vy obsah blkovin a tuk, ale pedevm nerezovou konviku, kterou drme tak, abychom mli monost kontrolovat teplotu mlka, je by mla bt ideln mezi 60 a 70 C. To je dleit nejen s ohledem na lep stabilitu pny, ale jde tak o ochranu zkaznka ped splenm se o pli hork mlko. Zpnn mlko v konvice krouivm pohybem vyhladme tak, aby vznikl pna zskala na sklennm lesku a zstala bez viditelnch bublinek. Do lku pipravme 20-30 ml espressa, do nho doplnme tepl zpnn mlko tak, e je lek o obsahu 150-180 ml pln.
Cappuccino mus mt minimln jeden a dva cm hladk, konzistentn pny. Neservruje se s "kopekem z mln pny", namsto toho je vhodnj opt k podvanmu npoji dodat malou skleniku vody. Na povrchu servrovanho npoje mus bt vdy vidt zabarven pny kvou, i toto m sv pravidla. K nejastjm chybm pi pprav cappuccina pat patn pipraven espresso, pna bv asto velmi bublinat, na pipraven npoj dodan likou a bez doplnn mlka, automatick dochucen cappuccina skoic, kakaem atp. Je povinnost obsluhy zeptat se zkaznka, zda si peje npoj dochutit i dozdobit.

CAF LATT

Caf latt znamen v pekladu do etiny - kva a mlko, pesnji espresso a tepl mlko. Npoj je nejastji servrovn ve sklenici o objemu cca 250-300 ml a ml by obsahovat tepl mlko, espresso a jen minimln mnostv mln pny.
Tm, e je kva latt servrovna ve sklenici vynikne dvouslokov rpozvrstven jej skladby, kdy ve spodnm prostoru se nalz mlko a kva svou temnou barvou dokresluje efekt podvanho latt.
Zpsob tvorby spov ve zpsobu ppravy, kdy nejprave horkou prou vylehme mlko do hust konzistence, pot jej odstavme asi na pl minuty a stedem sklenice pomalm tokerm vlvme pipravenou kvu preso.
Prostor nlevu vytvo kvovou stopu, kterou pokryjeme mnou pnou.
Kva Latt nle ke kvm, u kterch se zdrazuje dekr servisu.


CAF MACCHIATO

Znamen v pekladu do etiny - flekat kva, a  je ji patrn, e v n pevauje mnostv kvy nad mnostvm mlka, nebo pesnji eeno mln pny, kter m schopnost vytvoit na npoji mln flek. Receptura npoje se skld z espressa (20-30 ml npoje) zakpnutho malm mnostvm mln pny, to ve pipraveno do pedehtho, silnostnnho porcelnovho lku o objemu cca 60-90 ml. V ppad, e host preferuje vt objem npoje, stv se macchiatem espresso (20-30 ml npoje) prodlouen istou horkou vodou na poadovan objem a nsledn zakpnut trokou mln pny.

TURECK KVA

Sprvnou tureckou kvu pipravte jedin v dezv, ndobce z mdi, mosazi, oceli nebo stbra se irm dnem a um hrdlem. Velmi jemn namletou kvu smchanou v dezv se studenou vodou, ppadn s cukrem, dte na tepeln zdroj a ekte, kdy kva poprv vzkyp. Kdy obsah dky pomalmu ohevu uzave zenou st, nastv pomal propaovn. Jakmile kva vzkyp tak, e u by z dezvy petekla, odstavte ji a a slehne pna cel proces opakujte. Kva se nech vzkypt celkem tikrt. Pot se kva ihned lije do lk , aby se nevylouhoval kofein. Takto pipraven kva nem vysok obsah kofeinu a m lahodnou chu.

MOKA KVA

Pipravuje se ve speciln konvice ve tvaru psmene X sloen ze t dl, spodn sti, kam se nalije voda a do rovn ventilu umstnho na vnj stran ndoby (z bezpenostnch dvod), trychte, kter se naroubuje a pevn pithne. Va se na mrnm ohni. Po nkolika minutch voda ve spodn ndob doshne teploty 90 C a zane se tvoit pra, kter vytla vodu pes kvu do horn sti konviky, odkud se nakonec slije do lku.

PEKAPVAN KVA

Pi pprav pekapvan kvy se nespoj oleje z kvy s vodou (u espressa ano). Tce straviteln olej plave na povrchu a pi slvn kvy do lk se usazuje na stnch, proto posledn dva centimetry kvy z konvice vylvejte.

01 ZDRAV ESPRESSO

Takto pipraven espreso m cca 10 % kofeinu, lze jej tedy povaovat za zdrav a lehko straviteln. Nechte-li vodu protkat pkou dle ne 30 sekund (poznte to podle zesvtlen vytkajc kvy), bude mt kva vysok obsah kofeinu a bude tedy mnohem he straviteln.

02 CAPPUCCINO JAKO MALOVAN
Vytven obrazc, tzv. latte art, na cappuccinu m dva zpsoby. Prvnm je tvorba obrzku tm, jakm zpsobem nalvme mlko do espresa. Jemnmi pohyby pak vytvome poadovan ornament. Tento zpsob je pomrn sloit a ovld ho jen nkolik barist v R. Druhm zpsobem je kreslen obrzku pomoc topingu ppadn kakaa pmo na blou pnu cappuccina. Me se tvoit pomoc ablon, prtek a dalch pomcek, zle jen na va fantazii.

Vra Novkov ve spoluprci se kolou kvy


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku