�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Nen kva jako kva |
Autor: Vra Novkov Datum vyd�n�: 27.01.2011 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1503 |
Akoliv cappuccino pat mezi tradin npoje, tak v jeho pprav se asto chybuje, a to zpsobem vytven mln pny ponaje, mnostvm kvy a teplotou mlka kone. Cappuccino samozejm opt vychz z tradinho espressa. |
Pit kvy bylo dve vsadou jen vy spolenosti a bylo povaovno za symbol spchu a majetku. Dnes se vude dostupn ern voda, asto myln nazvan kvou, stala nam kadodennm spolenkem. Pokud chce barista i F&B manaer nabdnout hostu zitek z kvalitn kvy nebo si nechat vytvoit vlastn sms, aby se odliil od ostatnch, mus se obrtit na profesionly. A sprvn kombinace druh kvovch zrn dv vzniknout smsm s harmonickou a ucelenou chut. Takzvan ist druhy jsou k dostn ve specializovanch prodejnch. Vsledek, tedy aby kva v lku vaeho hosta byla co nejlep chuti, zle nejen na odrd pstovanch kvovnk, ale pedevm na sklizni plod, nslednm zpracovn, praen, uskladnn a expedici. Kad st tohoto etzce m sv dan pravidla a jejich nedodren se na vsledn chuti kvy vdy negativn odraz. ESPRESSO Jedin, co lze nazvat espressem v pravm slova smyslu, je npoj pipraven na espresso kvovaru, jeho obsah je 20-30 ml. Pro sprvn pipraven espresso je nutn dodret nsledujc parametry. CAPPUCCINO Akoliv cappuccino pat mezi tradin npoje, tak v jeho pprav se asto chybuje, a to zpsobem vytven mln pny ponaje, mnostvm kvy a teplotou mlka kone. Cappuccino samozejm opt vychz z tradinho espressa. Na jeho ppravu je nutno dodret tyto parametry. Potebujeme silnostnn porcelnov lek s oukem, pedeht, uvnit oblho "kulatho" tvaru o obsahu 150-180 ml. Na zpnn mlka je ideln pouvat nejen mlko pmo uren na ppravu cappuccina, nebo toto plnotun mlko m vy obsah blkovin a tuk, ale pedevm nerezovou konviku, kterou drme tak, abychom mli monost kontrolovat teplotu mlka, je by mla bt ideln mezi 60 a 70 C. To je dleit nejen s ohledem na lep stabilitu pny, ale jde tak o ochranu zkaznka ped splenm se o pli hork mlko. Zpnn mlko v konvice krouivm pohybem vyhladme tak, aby vznikl pna zskala na sklennm lesku a zstala bez viditelnch bublinek. Do lku pipravme 20-30 ml espressa, do nho doplnme tepl zpnn mlko tak, e je lek o obsahu 150-180 ml pln. CAF LATT Caf latt znamen v pekladu do etiny - kva a mlko, pesnji espresso a tepl mlko. Npoj je nejastji servrovn ve sklenici o objemu cca 250-300 ml a ml by obsahovat tepl mlko, espresso a jen minimln mnostv mln pny.
Znamen v pekladu do etiny - flekat kva, a je ji patrn, e v n pevauje mnostv kvy nad mnostvm mlka, nebo pesnji eeno mln pny, kter m schopnost vytvoit na npoji mln flek. Receptura npoje se skld z espressa (20-30 ml npoje) zakpnutho malm mnostvm mln pny, to ve pipraveno do pedehtho, silnostnnho porcelnovho lku o objemu cca 60-90 ml. V ppad, e host preferuje vt objem npoje, stv se macchiatem espresso (20-30 ml npoje) prodlouen istou horkou vodou na poadovan objem a nsledn zakpnut trokou mln pny. TURECK KVA Sprvnou tureckou kvu pipravte jedin v dezv, ndobce z mdi, mosazi, oceli nebo stbra se irm dnem a um hrdlem. Velmi jemn namletou kvu smchanou v dezv se studenou vodou, ppadn s cukrem, dte na tepeln zdroj a ekte, kdy kva poprv vzkyp. Kdy obsah dky pomalmu ohevu uzave zenou st, nastv pomal propaovn. Jakmile kva vzkyp tak, e u by z dezvy petekla, odstavte ji a a slehne pna cel proces opakujte. Kva se nech vzkypt celkem tikrt. Pot se kva ihned lije do lk , aby se nevylouhoval kofein. Takto pipraven kva nem vysok obsah kofeinu a m lahodnou chu. MOKA KVA Pipravuje se ve speciln konvice ve tvaru psmene X sloen ze t dl, spodn sti, kam se nalije voda a do rovn ventilu umstnho na vnj stran ndoby (z bezpenostnch dvod), trychte, kter se naroubuje a pevn pithne. Va se na mrnm ohni. Po nkolika minutch voda ve spodn ndob doshne teploty 90 C a zane se tvoit pra, kter vytla vodu pes kvu do horn sti konviky, odkud se nakonec slije do lku. PEKAPVAN KVA Pi pprav pekapvan kvy se nespoj oleje z kvy s vodou (u espressa ano). Tce straviteln olej plave na povrchu a pi slvn kvy do lk se usazuje na stnch, proto posledn dva centimetry kvy z konvice vylvejte. 01 ZDRAV ESPRESSO 02 CAPPUCCINO JAKO MALOVAN Vra Novkov ve spoluprci se kolou kvy |
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |