fiogf49gjkf0d
Vážené kolegynì, vážení kolegové, rádi Vás uvítáme ve ètvrtek 14. dubna 2011 na VI. roèníku soutìže o titul Mistr republiky kuchaø a cukráø a zároveò na XVI. roèníku národní soutìže kuchaøského a cukráøského umìní probíhající v krásném mìstì
na soutoku Labe a Orlice, ve mìstì pøezdívaném Salon republiky, které si již získalo pevné místo v moderní gastronomii.
Pro tento rok jsou v soutìži zakomponovány poslední zmìny v zadání jednotlivých kategoriích na základì nových propozic svìtové kuchaøské asociace WACS pro kuchaøskou olympiádu IKA 2012.
V letošním roèníku Vás jistì upoutá prezentace Národního teamu Asociace kuchaøù a cukráøù Èeské republiky, který na Gastro Hradci pøedvede „generálku“ na olympiádu spojenou i s ochutnávkou soutìžních pokrmù. Soutìžící v kategorii kuchaø i cukráø junior mají velkou pøíležitost být vybráni do Juniorského národního teamu Asociace kuchaøù a cukráøù Èeské Republiky.
Zajímavostí soutìže je i prezentace výrobkù SENIOR KLUBU AKC, která ukazuje krásu tradièní gastronomie 19. a 20. století. Pro dnešní gastronomickou mladou generaci pøináší tyto exponáty obohacení ve znalostech oboru a zároveò porovnání se souèasnými trendy v gastronomii.
Obohacením letošního programu bude pro návštìvníky i umìlecká soutìž ve vyøezávání ovoce a zeleniny, kdy soutìžící v èasovém limitu 180 min. a 75 min. budou vytváøet soutìžní kompozici pøímo pøed Vašimi zraky.
Vedle soutìžní podívané nesmíme opomenout ani již tradièní veletrh firem, který každoroènì doplòuje program a pøináší návštìvníkùm informace a poznání novinek z oblasti vysoké gastronomie a nabídky firem s gastronomickým zaøízením, sledujícím racionální výživu, dietetický i zdravotní zájem široké veøejnosti.
V letošním roèníku bude opìt dán prostor školám z celé Èeské republiky, na kterých se vyuèují gastronomické obory, aby mohly prezentovat um svých žákù prostøednictvím živého vystoupení.
Vìøíme, že využijete tuto pøíležitost a v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové prožijete 14. dubna 2011 v èase od 10.00 do 18.00 hod. pøíjemné gastronomické zážitky.
Veškeré informace najdete na: www.akc.cz
CUKRÁØ SENIOR
C/1
Mísa Petit Fours
pìt druhù po šesti kusech (celkem 30ks + 5 ks k rozkrojení) s centrálním monumentem z jedlého materiálu,
každý Petit fours musí mít rozdílnou náplò, charakter a pøípravu, od každého druhu musí být jeden kus k nahlédnutí, rozkrojení a degustaci
C/2
Ètyøi rùzné restauraèní dezerty, teplé nebo studené, vystavované za studena -podávané samostatnì po 1 porci na talíøi
a Slavnostní dort (o minimální váze 2kg), dort musí být zcela ruènì zdoben a všechny èásti musí být jedlé. maximální výška výrobku 60 cm.
C/3
Slavnostní 4 dorty na rozdílné téma (o velikosti 12porcí), dva dorty s výkrojí k nahlédnutí a degustaci, dort musí být zcela ruènì zdoben a všechny èásti musí být jedlé
C/4
Šest stejných restauraèních dezertù,podávané samostatnì po jedné porci
a 2 dorty urèené k porcování (o velikosti 12 porcí) jeden s vykrojenou porcí k degustaci
CUKRÁØ JUNIOR – soutìžící do 21 let
C/J1
Mísa Petit Fours - ètyøi druhy po šesti kusech (celkem 24ks + 4ks k rozkrojení), každý Petit four musí mít rozdílnou náplò, charakter a pøípravu, od každého druhu musí být jeden kus k nahlédnutí rozkrojení, degustaci
C/J2
Tøi rùzné teplé nebo studené dezerty, vystavované za studena
pøipravené a podávané samostatnì po 1 porci
a 1 dort urèený k porcování (o velikosti 12 porcí) dort musí být zcela ruènì zdoben a všechny èásti musí být jedlé
C/J3
Dva slavnostní dorty na rùzné téma (o velikosti 12 porcí)
z toho jeden s vykrojenou porcí k degustaci, dorty musí být zcela ruènì zdobené
a všechny èásti musí být jedlé
CUKRÁØ KADET – soutìžící do 18 let
C/K
1 dort o velikosti 12. porcí s vykrojenou porcí k degustaci,dort musí být zcela ruènì zdoben a všechny èásti musí být jedlé