�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Sladk mza javoru |
Autor: Petra Prospchov Datum vyd�n�: 06.04.2011 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1543 |
Na peen tohoto kole se nejastji pouvaj sirupy oznaovan jako "medium amber" a "dark amber", tedy vraznj a tmav varianty tto lepiv delikatesy. Nejsvtlej typ javorovho sirupu, kter m tak nejjemnj chu |
Javorov sirup ze stromov mzy pipravovali i nai pedkov, dnes u se ale v esku prakticky nevyrb. Dov se vtinou ze Severn Ameriky, kde neodmysliteln pat k nkterm tradinm receptm - teba pekanovmu koli nebo nadchanm sndaovm lvancm. Ze suchho javora, voda kapk, napi se j m mil, ve je sladk," pipomn lidov psnika ze Slovcka dvn zvyk naich pedk navrtvat z jara kmeny javorovch strom, zskvat z nich mzu a z t vait sladk sirup, ppadn jej pemovat v cukr. Tuto praxi rozenou hlavn v kopcovitch regionech eskch zem popisuje ve svm povlenm spisu esk strava lidov Marie lehlov-Tischlov. "Bylo to ji za Marie-Terezie, kdy se na vlastn rozkaz panovnice konaly pokusy se zskvnm javorov vy. Knec auerspergsk lesmistr z Libn dovezl pr ke dvoru 70 funt krsnho cukru, vyrobenho z klenu." Nejvt rozkvt vak zailo zpracovn javorov vy za napoleonskch vlek, kdy kvli vlen blokd vyletla vzhru cena cukru ttinovho. Javorov cukr se tehdy ve velkm zaal vyrbt na panstv Coloredo-Mansfeld v Dobi nebo na panstv velehradskho kltera.
A zvolte kteroukoliv variantu, mus bt tsto na lvance dk, zahuovn moukou nad mru pedepsanou recepty vede vdycky k tomu, e jsou placiky tuh a ztrat typickou nadchanou konzistenci. Konkrtn postup ppravy tsta se vtinou li rodinu od rodiny. Nkde dvaj hladkou mouku, jinde polohrubou, vejce se me pidat v celku nebo zvl jako blkov snh a loutek. Rozdl bv i v tom, na em hospodyky lvance sma. I kdy ada z nich vol olej, tou nejklasitj cestou zstv mslo. Nic jinho toti lvancm ned tak pjemnou chuovou teku. Hrukov lvance 1 tvrtlitrov hrnek hladk mouky Mouku prosejeme a smchme s prkem do peiva a petkou soli. Postupn pilvme mlko a lehme sms v dk tsto. Pidme vejce a dkladn promchme. Nechme tsto deset minut odpoinout v pokojov teplot. Oloupeme hruku, vyzneme jadinec a nastrouhme ji nahrubo. Pak vmchme do tsta. Na pnvi rozpustme mslo a peeme lvance. Na jeden by mly stait dv lce tsta. Dozlatova opeen lvance servrujeme jet tepl a polvme javorovm sirupem. |
Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru |