fiogf49gjkf0d
Ivan - Mascarpone je jemn, krmov erstv sr vyrbn ze smetany psobenm kyseliny vinn bez odstraovan syrovtky. Pochz z Lombardie (slovo Mascherpa oznaovalo v tamjm dialektu sr ricotta), dnes se vak vyrb po cel Itlii. Mascarpone se pouva jako psada do dezert (nap. tiramisu) a dort.
Mascarpone je bl barvy, erstv von jako smetana a asto se smchan se srem ricotta pouva namsto msla. Rychle sa kaz, proto je zvykem vyrbt jej v zim. Tento sr lehce dostane pchu jinho jdla a proto je potebn ho skladovat oddlen.
Mascarpone sa d normln koupit v obchod, jeho pprava vak nen sloit - ohejeme 1 litr smetany na priblin 90 C, pidme 5 ml kyseliny citrnov nebo odpovdajc mnostv citrnov avy a sms pomalu promchvme cca. 10 minut, dokud se smetana nesraz. Sms nechme odkapat v utrce.
Lucinka - Postup vroby Mascarpone
Vybereme si ze svho ndob kovovou msu, kter zapadne do hlubohho kastrolu, ani by se dotkala dna hrnce, ale aby byla posazena na okrajch hrnce.
Teplotu snme na polovinu a smetanu zahvme. asto kontrolujeme teplotu pomoc teplomru. Teplota smetany by se mla pohybovat okolo 87C. Smetanu pleitostn promchme.
Pimchme vinn ocet a lehce mchme, dokud se smetana nezan sret.
Hrnec i s msou sejmeme z plotny, zakryjeme poklic a 10 minut nechme odstt. Tvarohov hmota se zatm jet vce zahust.
Vt cednk nebo stko vysteleme pltnkem, nebo filtrem do kvovho pekapvae.
Mascarpone pecedme.
Nechme Mascarpone, aby vychladlo na pokojovou teplotu. Vlome do plastov ndoby a pevn uzaveme.
Mascarpone chladme 24 hodin, aby zskalo svou finln konzistenci.
Skladujeme v lednice.
Spotebujte nejpozdji do 3 dn