�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Dezert crumble

Autor: Petra Prospchov
Datum vyd�n�: 28.10.2011
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1602

Crumble existuje ve sladk i slan variant. V t prvn je to vlastn jenom ovoce zasypan drobenkou, u slanch crumbl bv npl zeleninov i houbov a cukr v drobence nahrazuje sr.


fiogf49gjkf0d

 

dn dezert nen tak mnohotvrn a tak jednoduch jako crumble. Mete ho dlat co trnct dn a ubhajc sezona se postar o to, aby v nm pokad bylo jin ovoce. Objevte nenpadn pvab crumble podle Gordona Ramsaye, Marthy Stewartov i Nigela Slatera.
Jak dezert je nejjednodu? Nen to ani bublanina, ani lehakov bbovka. Je to crumble.
Tenhle anglosask zkusek se prakticky ned zkazit a zrove jej lze obmovat do aleluja podle sezony i podle momentlnch chut.
Crumble existuje ve sladk i slan variant. V t prvn je to vlastn jenom ovoce zasypan drobenkou, u slanch crumbl bv npl zeleninov i houbov a cukr v drobence nahrazuje sr.

Slan crumble je vak kazem spe meninovm, sladk variace na tenhle recept jednoznan vedou ve vech kuchakch i na internetu.
Vzhledem k tomu, e na tuto delikatesu mete pout skoro kad ovoce, na n si vzpomenete, nen kdy se zat nad sladkm crumblem nudit. Jakmile zervenaj prvn jahody, mete vyhledat recept Nigelly Lawsonov a vyrobit tenhle "drobenk" z jejich plod a namletch mandl. Krtce pot u pijde as na rebarborovou variantu. Postup mete odkoukat od dalho Brita: Gordona Ramsaye. Slavn fkucha, kter um tak dobe poutt hrzu v televiznch show, trpk stonky rebarbory nejprve lehce zkaramelizuje a pak a usad do misky na zapkn.
Jene lto pokrauje, a tak je teba zapomenout na rebarboru a pustit se do teovho crumble. A aby nebyl vsledek vraedn sladk, nechejte je chvilku marinovat v citronov v a troce dobr koalky.
A co dl? Pichz as na broskve. Nejlep recept na to, jak je zapct pod drobenkou, m Martha Stewartov, autorka americkch kuchaskch bestseller. K broskvi podle n pat trocha muktovho oku a skoice.
Ne se przdniny pelom do poloviky srpna, na zahrad dozrv angret. A tak dejte vale broskvm a podle nvodu kuchaky Nigela Slatera, kter pe sloupky o jdle pro britsk Observer, pivtejte v kuchyni chlupat kuliky angretu.
Srstky, jak se jim k v nkterch stech eska, Slater doporuuje provont vanilkou a mandlemi. A stejn jako autoi dalch recept doporuuje pro crumble ne zcela dozrl angrety, jejich chu je jemn nakysl a s drobenkou jde bezvadn dohromady.
Ani angretem sezona crumblu nekon. Pod jsou tu jet vestky nebo ostruiny, je Britov mchaj s jablky. Ale jablka si klidn nechejte na pozdji. Prodlou vm toti, spolu s hrukami, crumblovou sezonu a do pozdnho podzimu i zatku zimy. Sta jenom stdat odrdy obou druh ovoce, jak postupn dozrvaj.
Kdyby vm na podzim zaal jablkov nebo hrukov zklad crumble lzt krkem, zkuste experimentovat s drobenkou. Nen nic snazho ne do n pidat mandle, oky, rozdroben suenky, peen msli i samotn ovesn vloky.
Hrt si koneckonc mete i s ovocem samotnm. Nechte jablka chvli marinovat v kalvdosu, pidejte k nim pr rozinek a petku skoice. Hruky se zase daj ochutit zzvorem, ale taky teba afrnem, trochou badynu nebo pomeranovou krou.
Crumblov sezona u ped pr tdny zaala, tak naskote do vlaku s vn zapeen drobenky, a stihnete vyzkouet vechny kombinace, na n mte chu.

Teov crumble

(rozpis na 4 porce)

300 g ten
50 ttinovho cukru
2 lce hladk mouky
100 g msla
100 g polohrub mouky
100 g cukru krupice
1/2 citronu
1/2 panku slivovice
1/4 litru lehaky
sl

Ten vypeckujeme, zakpneme trochou citronov vy a slivovic. Nechme dvacet minut marinovat v chladu.
Citron dkladn omyjeme, osume a potom z poloviny plodu ostrouhme kru. Smchme s polohrubou moukou a cukrem krupic. Potom pidme mslo a ze veho vypracujeme drobenku. Jakmile je hotov, dme ji do chladniky alespo na tvrt hodiny.
Troubu pedehejeme na 180 C.
tyi men zapkac formiky vymaeme mslem. Ttinov cukr smchme s hladkou moukou a prosypeme sms vypeckovan marinovan ten. Ovocnou vrstvu rovnomrn rozprosteme na dno vymazanch formiek a bohat zasypeme drobenkou.
Ve vyht troub peeme 35-40 minut, dokud drobenka nezezltne.
Servrujeme s erstv nalehanou smetanou.

zdroj: ihned.cz


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku