fiogf49gjkf0d
Folklór a rekordy jsou možná urèitými protipóly, ale spojit dìjiny se souèasností mostem nápadu a píle urèitì lze, a to i do pøípadného rekordu, jak nám ukázala Støední škola v Hostouni se zamìøením na kuchaøské práce, která pro budìjovický Gastrofest se pokusila vytvoøit svìtový rekord v obložení chodskými koláèi maketu Kurzovy vìže, rozhledny na hoøe Èerchov, nejvyššího vrcholu Èeského lesa nedaleko Domažlic.
Houstounští si zadali do osobního pøedsevzetí každoroèní rekordy, které vytváøí ve spolupráci s jihoèeským Gastrofestem, kdy pro tentokrát koláèový obklad tvoøil už pátý pokus jejich snahy o vytvoøení nìèeho, co zde ještì nebylo.
Tím prvním poèinem, který odstartoval rekordní spirálu, bylo krájení nudlí na èas a v deseti minutách nakrájeli 7 260 polévkových nudlí.
Dalším vrcholem úsilí hostouòských o absolutno byla sedmimetrová skládaná, srolovaná palaèinka, zdobená džemem a ozdobená šlehaèkou. Tento palaèinkový sladký had spatøil svìtlo svìta za necelé tøi minuty.
Dalším rekordem, tøetím v poøadí, byly kremrole o prùmìru 12 cm, složené do sebe se šlehaèkovou výplní v poètu 90 kusù a složené podélnì v øadì vytvoøily vzdálenost 6 metrù.
Loòský rekord houstouòské školy tvoøila špenátová palaèinka plnìná tzv. nekoneèným vajíèkem v délce 7.20 m v èasovém rozmezí 3 minut.
Maketa zbudovaná pro každoroèní rekordní tradici, v tomto pøípadì se jednalo o pátý rekord, byla obložena 416 koláèi, kdy každý z nich se vyznaèoval hmotností 0.5 kg, což vytváøí vèetnì prostøedkù na pøilepení a váhy samotné makety, monument blížící se svou váhou k témìø 3 metrákùm.
Do úsilí rekordního snažení zaznívala chodská hudba, lemovaná pestrobarevností chodských krojù, jejichž tradice je v takové síle, že se na nìkterých místech kolem Domažlic nosí dodnes. Návštìvník 15. roèníku Gastrofestu, pøi vstupu do pavilonu Z, pøi spatøení expozice kulinárního umìní houstoòské školy v souètu všeho co reprezentovalo jejich kraj se silnou folklorní tradicí, se pøenesl do èasù Jiráskových Psohlavcù a jejich hranièáøského zpùsobu života, vèetnì boje za své královské patenty. Oživlý duch Jana Sladkého Koziny a jeho druhù, mohl tak v pocitu dávna, díky této gastronomické akci, opìtovnì ožít a provázet návštìvníky 15. výstavního roèníku pozoruhodnými dìjinami našeho státu, reprezentovanými v tomto pøípadì kulinární chodskou folklorní romantikou, vèetnì jejich proslulých koláèù.
Rozmìry makety Kurzovy vìže obložené chodskými koláèi
Výška 3000 mm
Šíøka základny 1100 mm
Šíøka ochozu 800 mm
Suroviny
Tvaroh mìkký 36000 g, povidla 12000 g, mák 12000 g, vejce 1440 g, droždí 1280 g, rozinky 1600 g, mandle 1600 g, mouka plh.160000 g, cukr krystal 8000 g, cukr mouèka 4000 g, Hera 8000 g, sádlo 2000 g,
mléko 40 l, sùl 1000 g, vanilinový cukr 480 ks, citronová kùra 100 balení, rumová esence 120 ks, vanil. puding 160 balení.
Rekord vytvoøili studenti Jan Kulíšek III. roèník, Jan Cína III. roèník, Marek Stašica III. roèník, Petr Cabadaj II. roèník,
Václav Procházka uèitel odborného výcviku.
Rekord byl schválen pøi mezinárodní výstavì GASTROFEST v Èeských Budìjovicích dne 11. 11. 2011 v 11:11 hodin.