�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Jak se vyrbl tovrn pernk a marcipn |
Autor: Antonn Toncer Datum vyd�n�: 24.11.2011 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1619 |
Pec na peen marcipnu musela bt zaht na 200 220 stup a zbo se pak rzn glazurovalo, okoldovalo apod. Poslednm konem bylo balen, kdy se produkty vkusn balily nebo ukldaly voln do krabic. |
Vrobou pernku se zabvaly tovrny svm racionlnm strojnm zazenm, kter pedilo monosti maloobjemovch dlen. Pernkov produkce se provdla v nkolika velkch mstnostech, kdy jedna z nich, zvan varna, byla oddlena od druhch kvli velkmu mnostv pry pi vaen. Zde se nachzel velk kotel, nebo nkolik, na vaen medu nebo cukru parou. Kotle dosahovaly a 200 litrovho objemu a byly plnny odpovdajcm mnostvm cukru nebo medu. Pec na peen marcipnu musela bt zaht na 200 220 stup a zbo se pak rzn glazurovalo, okoldovalo apod. Poslednm konem bylo balen, kdy se produkty vkusn balily nebo ukldaly voln do krabic. Ped peenm se pernk natral studenou vodou a szel do pece. Stupe teploty se uroval podle tsta. Urit pernkov tsta se pekla jednu hodinu pi teplot 150 stup. Jin druh tsta se pekl pl hodiny pi teplot 250 stup. Po upeen se jet hork natral sms vody, klihu a praenho bramborovho krobu. Tato sms musela mt odpovdajc hustotu kter se dosahovala sprvnm pomrem a vaenm. Byla-li sms slab, pernk v bednch se lepil k sob a siln sms psobila nevzhledn. Pernk se takt natral slabou vrstvou oleje, aby ml vt lesk. |
Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru |