V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.
|
fiogf49gjkf0d 1 - Být kapitán národního týmu, šéfkuchaøem významné restaurace, úèastníkem významných soutìží, je kumulace velké zátìže. Jak velká èi malá je v takovém pøípadì u tebe vzdálenost k sebeznièení?
Musím øíci, že je to velká zátìž. Ale já tento obor miluji a chci jej v naší zemi vrátit na výsluní. Myslím, že tímto snad trochu pøispívám. Až jednou ucítím, že by mìlo dojít ke sebeznièení, tak si koupím bílou chalupu na Šumavì, odstìhuju se tam a budu neustále na rybách.
2 – Už jsem se o tom zmiòoval v reportáži z Bocused´Or, že bys mohl napsat knihu o rozdílu vyhrát a obhajovat. Zkus se o tìchto soutìžních protipólech ve zkratce zmínit. Obhajovat je strašnì tìžké. Všichni na vás upøenì hledí, že to musíte obhájit a je to z okolí obrovský tlak, protože to od Vás všichni èekají. A myslím, že komisaøi od Vás oèekávají nìco víc a i na Vás více dohlížejí a kontrolují.
3 – Byl jsi nedávno v Indii. U nás známe z èásti èínskou, japonskou èi laoskou kuchyni. Indickou již ménì. Pokud máš možnost z minima èasu, které jsi strávil v Dillí, posoudit co je pro jejich kuchyni charakteristické, že bychom mohli hovoøit èistì o indické kuchyni? Myslím, že jako u každé kuchynì je to o surovinách, které se v dané lokalitì vyskytují. Všude, kde jsme v Indii byli a nìco vidìli, podávali tandori. A také jej ke všemu jedí. Všechna jídla jsou dosti pálivá. Bylo to urèitì oživení mých gastronomických znalostí, ale musím øíci, že pro mì to bylo dobré pro ochutnání a pro inspiraci. Jinak bych to každý den konzumovat nemusel.
4 - Podle tvých slov bys do Indie jako kuchaø už nikdy nejel. Je ještì takový stát, který se ti znechutil? Nechtìl bych, aby to vyznìlo nìjak negativnì. Ale bylo to spíše nároèné v komunikaci s tamním šéfkuchaøem, s kterým jsme vše domlouvali. On tam pak vùbec nebyl a kolegùm nepøedal info a tudíž jsme vše øešili a dohánìli na místì. Na mùj vkus je hodnì špinavá zemì a jednou ji vidìt mi staèilo. 5 - Kam by ses naopak vracel vždy rád, opìt coby kuchaø? Nejvíce se mi líbilo vždy v Asii, s výjimkou již zmiòované Indie. Jednalo se o gastronomii, suroviny i pøístup k nám Evropanùm.
6 – Olympiáda je již v dohlednu. Jaká pøíprava jí bude ještì pøedcházet? Velice tvrdá a intenzivní. Koncem roku jsme mìli s Tomášem Konopkou ještì schùzku bez týmu, z které nyní vytváøíme podrobný plán pro další èinnost.
7 – Kde bude ještì potøeba zacelit bílá místa èeského olympijské prezentace a to jak ve studené i teplé kuchyni? Myslím, že oboje musíme tvrdì a intenzivnì trénovat. A velice spoléháme na nová pravidla, která platí pro všechny soutìžící ve studené kuchyni. Žádná tabule, ale pro všechny bude stejná prezentace na stejných stolech.
8 – Olympijský Erfurt bude mít letos jiná soutìžní pravidla. Jak jste na nì pøipraveni? Na tyto pravidla se právì tìšíme. Myslím, že bohatší státy s vìtšími možnostmi nebudou v takové výhodì a myslím, že to bude spravedlivìjší.
9 – Spadá do pøípravného repertoáru národního týmu i monitorování soupeøù, vývojových trendù apod.? Pokud ano, jakým zpùsobem? Monitorujeme a budeme dále vše vylepšovat. Je to tøeba i náš trénink ve Stuttgartu, kde budou Nìmci, Švýcarsko atd. Dále jedeme na soutìž do Korey a tam je svìtový kongres, kde budou komisaøi na olympiádu.Toto je dobré pro komunikaci a snahu dostat se jim do podvìdomí, že nejsme jen obyèejní Èeši.
10 – Hodnotící komisaøi jsou pány nad soutìžními poddanými. Co lze provést, pøípadnì jste provedli v tomto smìru, abyste se mohli pøipravit na jejich zpùsob hodnocení? Plánujeme pozvat nìjakého komisaøe na náš trénink a tím se také trochu pojistíme na hodnocení v soutìži. |