�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Nkdo to rd sladk

Autor: Eva Bobrkov
Datum vyd�n�: 08.01.2012
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1644

"Hlavnm kolem chuovch receptor je vbr vhodn a nezbytn potravy. Pedevm dti potebuj hodn energie, na stavbu tla i na vysokou pohybovou aktivitu. Proto se snadno nau jst rychl cukry, jako je cukr epn i ttinov,"

fiogf49gjkf0d

Podle norskho odbornka na vivu je stejn nebezpen jako tabk. V USA na nj chtj uvalit da. A esk vdec ho m za dmona. Seznamte se: docela obyejn cukr.
Hm, to je sousto! Narazit na nco sladkho bylo pro pralovka vzcnost. Ale kdy se tak stalo, hned po prvnm ochutnn jej cosi upozornilo, e je to jedl a dobr.
Dnes vme, e mu vrozen schopnost rozliit sladkou chu signalizovala, e narazil na zdroj rychle vyuiteln energie, kter mu d slu lovit nebo utct ped neptelem.
"Hlavnm kolem chuovch receptor je vbr vhodn a nezbytn potravy. Pedevm dti potebuj hodn energie, na stavbu tla i na vysokou pohybovou aktivitu. Proto se snadno nau jst rychl cukry, jako je cukr epn i ttinov," vysvtluje fyziolog Frantiek Vyskoil z Fyziologickho stavu Akademie vd.

Tento cukr se pi trven tp na glukzu a fruktzu, kter pmo vstupuj do bunk za pomoci inzulinu. V buce se pomrn rychle "spl", piem vznikaj miliardy droboukch bunnch briket, molekul ATP. A ty pak pohnj vechny procesy v organismu, stah sval, stavbu blkovin, ukldn zsob, rst orgn, odbourvn ivin a trven. Tyto "brikety" t udruj tlesnou teplotu a pomhaj nabjet elektricky i nae nervov a jin buky. Jen tak se mohou penet nervov impulzy a me fungovat mozek, svaly a srdce. "Nen divu, e dti instinktivn tou po cukrech," vysvtluje profesor Frantiek Vyskoil.

Zamoeno cukrem

Cukry a tuky byly v minulosti zrukou peit. Oblibu sladkho a tunho jsme si vak pinesli od dvnch pedk i do na blahobytn souasnosti. "A tak to trv s vvojem civilizace i s pesmykem od nedostatku k nadbytku. Nae geny nm stle vel, e si mme dlat rezervy, a bohuel nm neum ci, e ns nadmrn zsoby zahub," podotk obezitolog Petr Sucharda, prim 3. intern kliniky Veobecn fakultn nemocnice v Praze.
V dvnch dobch byly sladk chut vzcnj a cukr netvoil bnou soust jdelnku. A do nstupu prmyslov vroby a vroby epnho cukru lid sladili pouze medem. Zdrojem cukr pak bylo hlavn ovoce, mlko, a zejmna krob.
Pro Inuity byla a do vpdu civilizace jedinm "sladkm" jdlem krev tule, ale podle Petra Suchardy prv oni jsou pkladem, jak se situace s hojnost a dostupnost potravy obrtila v n neprospch. Inuit si dovezen sladkosti oblbili natolik, e je nezzen pojdali i pes zavac obte (jejich kapacita tpit sloit cukry byla nzk).

Podobn vvoj nastal tm vude na svt. Cukr je dostupn a jeho spoteba roste. ijeme v prosted, kter nabz veho jdla vrchovat. Odbornci hovo o obezitogennm, i dokonce o toxickm prosted. lovk u nej pro potebu tla, ale pro sv poten. A obliba sladkho se leckdy podob vni, nkdy a zvislosti.

V mozku mme dva hormony "utitele", kter vyvolvaj dobrou nladu: serotonin a dopamin. "Kdybychom mili hladinu serotoninu v mozku pi pohledu na jdlo, pedevm kaloricky bohat, vidli bychom, e se zvyuje. Pi konzumaci, opt pedevm cukr a krob, roste tvorba a vyluovn serotoninu a dopaminu na spojch mezi nervovmi bukami a my ctme psychick uvolnn a pohodu. Pesn jako bychom si vzali pilulku njakho modernho antidepresiva, kter dl vlastn tot," vysvtluje profesor Vyskoil. "e se nadbytek cukr pemuje na tuk, je bohuel neastnm vedlejm inkem snahy o stabilizaci na nlady."
"Nvtva cukrrny jako reakce na vt stres je tedy fyziologicky celkem snadno odvodniteln," dopluje Petr Sucharda, "mnoz tam ovem chod ze zvyku. Rozum registrujc realitu 21. stolet by ns ml od pemry sladkho odvdt. Ale bohuel se mu to velmi asto neda."

Se sladkm se strne rychleji

ist cukr v potrav by neml podle doporuen lka pekroit deset procent, ve skutenosti vak dosahuje a dvaceti procent. Kanaan konzumuj dle posledn zprvy kanadskho statistickho adu prmrn 26 liek cukru denn, mlad mui ve vku 14 a 18 let dokonce zvratnch 41 liek. Pitom eny by si mly dopt maximln est liek, mui devt deset.
Mimochodem, v jedn plechovce koly je rozputno devt liek cukru. A prv slazen npoje povauj mnoz za nejvtho neptele. Tyto npoje pijeme, i kdy nemme hlad, take vlastn zbyten. Nepotebujeme-li rychl zdroj energie pro sport nebo pemlen, je pro ns cukr v npojch zhola zbyten.
Jene sladkch limond a dus se pije stle vc. Za poslednch ticet let se konzumace zvedla na dvojnsobek. Vjimkou nejsou mlad lid, kte do sebe takto denn nalij 450 sladkch kalori.
patn na tom je i to, e s oblibou peslazenho pit pichz vtinou obliba slad chut i v tuh strav. Dtem ani dosplm pak u nechutnaj mn vrazn jdla, zelenina, ovoce a lutniny. m dl vc jsou vtahovni do stravovac spirly naplnn "junk food" a przdnmi kaloriemi, tedy nezdravm tunm a peslazenm jdlem bez ivin.
Nepotebn cukr se v tukov tkni mn pomoc inzulinu na tuk. Jeho nadmrn pjem tak vede k obezit a dalm zdravotnm problmm s n spojenm.
"M studenti fyziologie spotali, e jednu 3,5dkg housku spl asi plhodinov bh," uvd profesor Vyskoil. Kolik by musel lovk ubhnout, aby splil kyblk zmrzliny nebo kus dortu? Jene vtina lid je konzumuje u televize nebo u potae a pak se ani nehne.
"Trvale zven hladina glukzy v krvi je velmi nebezpen," varuje profesor Vyskoil. "m vc glukzy v krvi, tm vc jsou pokozovny blkoviny ve vech stech tla. Molekuly glukzy tyto dleit enzymy, stavebn jednotky a transportn vozky, zevnit provou a znehybn, take ztrat svou funkci. Strnou blkoviny kolagenu a tm vznikaj vrsky, zane patn fungovat hemoglobin v ervench krvinkch, zhor se vidn, naru se veden nerv, je ohroena innost ledvin, jater a vlastn vech orgn. Kdy v dsledku cukrem navozen glykace blkovin postupn ztrcej prunost teba plce a cvn stny, je to u zsadn zdravotn problm. Diabetici a milovnci sladkho tedy rychleji strnou a mohou se u nich objevovat rzn, asto kombinovan onemocnn. V tomto smyslu je cukr opravdu dmon," dodv profesor Vyskoil.

Geny a rukojm

Sladk prosted a pemra potravin ns obklopuj vechny. Pro vak jen nkterm lidem sladkosti chutnaj tak, e si je nemohou odpustit a doslova po nich nutkav ba, a pro jin vi nim zstvaj neten?
Vdci lta hledali gen odpovdn za vnmn sladk chuti; zatm identifikovali takov geny dva, kter do jist mry ovlivuj nai zvenou chu a potebu sladkho. Za zvenou chu na sladk je dajn odpovdn gen ADRA2A. "Jeho blkovinn produkt funguje jako receptor sladk chuti, nebo na sebe ve molekuly vyplavovan po konzumaci sladkho," vysvtluje genetika Lucie Beneov ze soukrom genetick spolenosti Genomac. "Lid, kte maj vzcnj formu tohoto genu, maj ni poet a citlivost receptor, proto maj zvenou chu na sladk."
Pak je tu gen zvan SLC2A2. Ten d tvorbu glukzovho transportru, kter tak pln roli senzoru hladiny cukru v krvi. "Lid, kte maj kvli genetick variaci snenou funkci i mnostv tohoto transportru, vnmaj pocit sytosti a hladu odlin a konzumuj v porovnn s ostatn populac vce cukru," tvrd Beneov. Ostatn ob tyto nchylnosti zjiuje spolenost Genomac v rmci "rekrean genetiky" - v testu Genoskop se dozvte i o dalch zddnch vlastnostech, jako je vnmn hok chuti nebo hudebn i sportovn vlohy.
Jene geny za vechno rozhodn nemohou, podobn jako je to s tloustnutm. Chuov preference i jdeln zvyklosti ovlivuje znan t prosted, vchova, rodinn modely.
Jdlo, kter ochutnme a opakovan konzumujeme jako dti, vyadujeme cel ivot. Kdy dvme odmalika dtem na tal pravideln nasldlou ervenou papriku, bude jim chutnat napod. Tot ale plat i pro peslazen suenky a limondy i pro tun smaen jdla.
Bohuel, dnen mal dti m dl astji dostvaj druhou variantu. Australsk studie loni konstatovala, e jdla pln cukr a tuk u konzumuj i msn kojenci. Ani ne plronm miminkm dopv dusy a suenky jedna ze ty matek. "Ty pece potebuj matesk mlko, ne suenky, zmrzlinu a limondy," bduje nad vsledky studie obezitoloka Clare Cillinsov. Vak tak u ve vku dvou a t let ptina australskch dt trp nadvhou i obezitou.
Dti jsou v tomto ppad nevinnmi rukojmmi svch rodi. A to plat i pro ty nenarozen. Jestlie se matky v thotenstv vykrmuj sladkou a tunou stravou, budou mt stejn chuov preference po narozen i jejich potomci. Zatm tento fakt prokzali vdci z londnsk Royal Veterinary College na potkanech. Hlodavci krmen koblihami, muffiny a hranolky rodili tlust mlata a ta si po cel ivot vybrala nejtunj a nejslad sousta. Zrove mla vysokou hladinu patnho cholesterolu, glukzy i inzulinu, a tedy vechny pedpoklady ke vzniku cukrovky, obezity a nemocnho srdce. Autoi studie tvrd, e stejn tomu patrn bude u matek a dt lidskch.
Potravinsk prmysl nezstv za nerozumnmi rodii pozadu. A cl i na nejmen dti. V Kanad 53?% pesndvek, cerelnch tyinek, jogurt a dezert pro dti a batolata obsahuje nadmrn mnostv cukru. Podobn v Britnii vdci zjistili, e devt z deseti vrobk urench pro dti mlo pli vysok obsahu cukru, tuku a soli.

Zdate to

S pandemi obezity, kter se rozpoutala v poslednch desetiletch ve vysplch zemch, si nikdo moc nev rady. "Cukr je palivo pro mozek a zkladn zdroj energie pro svalovou prci," k Pavel Suchnek z Fra zdrav vivy. "Nen teba jej dmonizovat, ani sladk npoje. Nezpsob obezitu, kdy nepekrote celkov energetick pjem. Sladk npoj? Pro ne - jen o to vc mus odpoledne bhat. Zakzat je ve kolch? Dti si je koup jinde. eenm nen zakazovat, ale vysvtlovat, uit, e mezi pjmem a vdejem energie mus bt rovnovha. A hlavn bt sami jako rodie pkladem, sportovat, udrovat se v kondici." Jist, zkladnm problmem je mal aktivita a pli velk kalorick pjem, nikoli existence limond.
Stle vak rostou hlasy, e situace u dospla pli daleko. e se nemrn zatuj rozpoty na lbu lid, kte onemocnli z pejdn. e je teba sladk a nezdrav jdla zdanit.
"Cukr je stejn nebezpen jako tabk, take dan na nealkoholick slazen npoje a sladkosti by mly nsledovat se stejnou logikou," mysl si odbornk na vivu z univerzity v norskm Oslu Svein O. Kolset. Profesor Kolset tvrd, e doporuen a varovn dvno nesta. "Rodie musme nutit, aby pevzali odpovdnost za zdrav svch dt, a sv role se mus ujmout i oficiln msta," prohlsil pro norsk denk Aftenposten.
Za jedin rok vypije 4,5 milionu Nor 535 milion litr slazench npoj a sn 60 milion kilogram cukrovinek. "Tento cukr tlo potebuje asi tak stejn jako tabk," zdrazuje Kolset. Vzkumnk Geir Gustavsen ve sv doktorsk prci vypoetl: "Kdy uvalme da, a tud cenu tchto vrobk zvedneme o 27 %, klesne jejich spoteba bezmla o polovinu." Oba vdci jsou pesvdeni, e je teba motivovat vrobce, aby hledali nov produkty, kter neobsahuj nebezpen cukr, ale pod dobe chutnaj a budou oblben.

Dan na cukr a tuky se ji ve svt skuten objevuj. V Dnsku zaali dan ze soli, nedvno zavedlo tzv. chipsovou da Maarsko. Potraviny s vym obsahem soli, cukru a tuku, vetn nealkoholickch a energetickch npoj, cukrovinek a okoldy, podra a o desetinu.
I v USA pemlej, jak nastavit dan na slazen limondy. Obezitolog Kelly O. Brownell z Ruddova centra pro potravinovou politiku a obezitu vypotv v The New England Journal of Medicine: "V souasnosti m da na nealkoholick slazen npoje 33 stt, ale je tak nzk, e neme spotebu ovlivnit."
Odbornci pemlej, jak dan nastavit, aby podpoily kvalitn vivu a pomohly zdravotnickmu systmu. Lba chorob spojench s obezitou a nadvhou nyn toti polyk jen v USA desetinu vech zdravotnickch vdaj.

Brownell pot s tm, e desetiprocentn zven ceny povede ke snen spoteby o osm a deset procent. "V kadm ppad lze oekvat velk odpor vrobc limond - podobn, jako jsme to zaili u tabkovho prmyslu, ale snad se nm takto poda zastavit explozi obezity," v autor daovch nvrh.

"Je asi rozumn brnit se peme nasycench tuk z prasat a tunch kuat tebas i zkonnou regulac," soud fyziolog Frantiek Vyskoil. "Ale nikoliv zdravm tukm z ryb. U cukr je to sloitj, rozhodn by se vak mly zkonem nebo cenovmi pobdkami regulovat skryt cukry v oslazench npojch, blm peivu. Nechpu, pro je neloupan zdrav re dvakrt dra ne vrobn nkladnj bl re s hluchmi kaloriemi. Pro je ,hluch bl rohlk za dv koruny, a tmav za tyi?"

Obezitolog Petr Sucharda dodv: "Obrovsk poet obznch a jejich nroky na zdravotnick sluby ji nyn nenosn vyerpvaj zdravotnick rozpoty. Otzka je ve takov dan a jej innost, druh strnka vci je, kam takto zskan prostedky pjdou - pmo do zdravotnictv sotva. Tak by bylo mon ekonomicky zvhodovat zdrav vrobky, mon by to mlo vt efekt, ale zas by to pineslo mn penz do sttn pokladny."

U ns se vak, podle veho, ani jednoho nikdo bt nemus. Ne e by se to pitom ech netkalo: jen 42 procent dosplch m normln vhu a s obezitou se potk skoro tvrtina ech. A stle pibv otylch, nezdrav se stravujcch dt, kter vc jed, ne se hbou.

Rychl cukry

Zvyuj okamit hladinu cukru v krvi. Pat sem sacharza (epn, ttinov cukr), kter se v zavacm stroj rychle rozkld na glukzu a fruktzu. Glukza se vyskytuje ve vinnch hroznech a jinch plodech, v ovoci, zelenin, medu a nektaru; fruktza v ovoci, obilninch a medu. Dalm zdrojem je i mlko (mln cukr - laktza).

Pomal cukry

Glukzu z nich tlo zskv a po chemickm rozkladu jejich sloitch molekul. Pedstavuj je kroby (tstoviny, re, brambory, peivo, ovoce) a glykogeny (v jtrech a svalech ivoich).

Skryt cukry

Nejhor jsou cukry, o kterch vlastn nevme, e je jme. Nejvce skrytch cukr obsahuj limondy a dusy, ale tak keupy, aradov mslo, zeleninov konzervy, polvkov kostky, suen smetany do kvy, toastov chlb, slan suenky a krekry, sndaov lupnky, msli, bl peivo a mln dezerty.

Zvislost?

I kdy se asto hovo o zvislosti na okold a na sladkm, odbornci tento vraz odmtaj. Podle nich jde sp o nemrnost, slabou vli i nedisciplinovanost. "Nejedn se toti o fyzickou zvislost v pravm slova smyslu, odprn sladkho nevyvolv fyzick abstinenn pznaky a psychick jsou rovn mrn," tvrd obezitolog Petr Sucharda. Odbornk na drogov zvislosti Karel Nepor potvrzuje: "O zvislosti v lkaskm smyslu se tady hovoit ned, jde sp o poruchu pjmu potravy. Jdlo je zdrojem libosti a nkdo dlouhodob spoj tyto pocity s uritm prostedm nebo druhem jdla. I tak ale jde o vn problm."

zdroj: ihned.cz


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku