fiogf49gjkf0d
Když se vysloví Frigomat, absolutní vìtšinì dotázaným se vybaví zaøízení na výrobu zmrzliny. Ano, ale! Frigomat je v rodném jazyce pùvodu - macchine per gelato- opravdu výrobníkem zmrzlin, kdy zámìrnì neužívám jednotné èíslo, protože zmrzlinových druhù je prostøednictvím tohoto stroje možno vytvoøit v rozsahu takøka neomezeném. Stroje Frigomat mají ve své výrobní flexibilitì schopnost produkovat zmrzlinu jak kopeèkovou, tak i toèenou. To v prostém základu.
Do výrobního portfolia této italské znaèky náleží rovnìž øada kombinovaných strojù Twin, cukráøské stroje, které nalezneme v oznaèení Chef, pastery vèetnì pøidružených zaøízení. Do objemu produkèního sortimentu dále náleží kombinované výrobníky zmrzliny, zrací vany, výrobníky krémù, vitríny èi výrobníky šlehaèky.
V koneèném souètu pod èarou se dostaneme k výslednému èíslu 62 modifikaèních druhù v sedmi výrobních skupinách.
Objemem tohoto sortimentu se Frigomat øadí v industriální sféøe zmrzlináøského a cukráøského oboru na nejpøednìjší poøadí svìtového žebøíèku.
Znaèku Frigomat zastupuje na èeské pùdì spoleènost CESK a.s. pod vedením výkonného øeditele spoleènosti Michala Èerného se sídlem v Brnì.
A èeskou výpravu pod zmínìnou firemní vlajkou jsme rovnìž nalezli v italském Rimini na cukráøském veletrhu SIGEP. Tato spoleènost kromì vybavení cukráren se zabývá dále zaøízením pro vybavení restaurací postmixy, chladícím zaøízením, prodejními a evidenèními systémy i mycí technikou. Tím zdaleka výèet èinností této progresivní spoleènosti nekonèí, kdy na pøedchozí výèet se váže další sortiment, jenž dokresluje její akèní rádius flexibility k potøebám gastronomického trhu.
Skuteènost, že velké vìci sestávají z malých dílù, prezentuje CESK a.s. i tím, že se zajímá i o potøeby menších spotøebitelù, než jsou prodejní èi výrobní provozy. Dnes každá kanceláø, pumpa, èi drobný prodejce má pro chvíli osvìžení i vypìtí ve svém stravovacím režimu nezbytnou kávu. I zde je CESK pøipraven podat pomocnou ruku k optimalizace potøeb tohoto druhu zákazníka, a to v tom nesprávnìjším hospodáøském rèení, které bylo kdy napsáno, respektive økouc ústy babièky Boženy Nìmcové, že dobrá hospodyòka i pro pírko pøes plot skoèí.
Na nejvìtším cukráøském a zmrzlináøském veletrhu svìta SIGEP byly v prezentaci znaèky FRIGOMAT k vidìní øada výrobníkù toèené zmrzliny KISS. Jednalo se o jednopákové zaøízení KISS 1 a tøípákového stroje KISS 3. Tuto øadu dotváøel stolní mobilní výrobník KIKKA 330.
Charakteristika produkce uvedených strojù spoèívala v možnosti výroby jedné nebo dvou pøíchutí vèetnì jejich vzájemné kombinace. Tato varianta platila i pro stolní mobilní výrobník u kterého nalezneme zvýšený výkon.
O tìchto strojích, a to lze bez nadsázky, hovoøit nejenom v souvislosti s toèenou zmrzlinou ale rovnìž v souvislosti s možností zhotovení mražených jogurtù, sorbetta, mražených dezertù, rùzných variant mousse, granity i zmrzliny z èerstvého ovoce.
Itálie a zmrzlina je totožnou symbiózou jako žena a rùže. Oznaèení GPS vnímáme spíše jako navigaèní systém pro urèení polohy, pùvodnì vyvinutý ve Spojených státech amerických pro vojenské úèely. S obdobným oznaèením jsme se též mohli setkat i v Itálii pøi pøíležitosti konání 33. roèníku veletrhu SIGEP, v nìmž má prsty znaèka FRIGOMAT. Pøekvapením v oèekávání, že GPS hodlá ovládnout snad i orientaci v øadové nabídce zmrzlináøských a cukráøských výrobkù, bylo, že se jednalo o zmrzlinovou a cukráøskou akademii! V tomto pøípadì došlo k podání si ruk a ke spojení výrobce technologií s tradièní cukráøskou školou Bospollo v Itálii. Tento výukový ústav má ve svém programu širokou škálu cukráøských zmrzlináøských programù. Jejich dodavatelem technologií je právì celosvìtovì proslulý FRIGOMAT. Slouèením obou subjektù došlo k vytvoøení výukového systému GPS a na sofistikované akci té nejvyšší úrovnì se podílí Professional School, která v absolutní a detailní osvìtì školí zájemce z øad výrobcù a prodejcù mražené pochoutky èi dezertové tvorby.
Do této školy sladkého umìní náleží taktéž tvorba z karamelu, pastiage, èokolády a dalších cukráøských surovin.
V této chvíli si zøejmì mnozí adepti, kteøí v èeském prostøedí marnì bloudí ve snaze nalezení opravdové výukové nauky obdobného typu, si mohou jen povzdechnout nad možnostmi sladké Itálie.
Nechceme pøedbíhat budoucímu dìji, ale mladý a dynamický øeditel spoleènosti CESK, a.s. Michal Èerný, má již v této chvíli vstrèené eso v rukávu své nápadové idee, kdy s italskou akademií peèe chlebíèek možného pøekvapení v poøádání obdobné akademie u nás.
A to nejenom v pøenesení italského know how, ale pøímo s tvùrci renesanèního cukráøského umu, který lze nalézt pouze v provedení cukráøských umìlcù Apeninského poloostrova.
- pokraèování -