�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Francouzsk Croqembouche |
Autor: Ji ez z Vtrnku Datum vyd�n�: 27.02.2012 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1662 |
Vrobek je ryze francouzskou specialitou sestvajc z odpalovan hmoty plnn paskm krmem, avak ne tm, kter je u ns znm jako okoldov krm. Jedn se o francouzsk vaen puding ze loutk a hladk mouky, dochucen rumem. |
Croquembouche zaujm na svatebn tabuli ve Francii dominantn msto, kter u ns nle svatebnmu dortu, a obad vstupu dvou mladch lid do manelstv bez tto nrodn cukrsk dekorace je nemysliteln.
Misijn cesta croquembouche, znamenajc v pekladu kehk kousnut, ze zem galskho kohouta do gastroteritoria eskho lva, trvala ti roky. Zslun poin na uskutenn akci nle umleck cukrce Mirce Slavkov, na jej pozvn pijela do Prahy skupina cukrskch student z pask koly CIFAP.
Juniort vyslanci na ele s prezidentem nrodn asociace uitel a profesor cukrskho emesla Jeanem Jacquesem Kardsem a pan Dominique Fradier editelkou pro mezinrodn vztahy, mli prask pobyt jako pepahac stanici v taen na vchod ech, kde se zastn tradin cukrsk soute GASTROPARDUBICE. Vrobek je ryze francouzskou specialitou sestvajc z odpalovan hmoty plnn paskm krmem, avak ne tm, kter je u ns znm jako okoldov krm. Jedn se o francouzsk vaen puding ze loutk a hladk mouky, dochucen rumem. Zkladnu monumentu vytv nosn zklad zhotoven z grilie na kter se usazuje postupn tvoen konstrukce croquenbouche zhotovovan kulikami profiterolkami, kter se navzjem slepuj tavenm cukrem do konen podoby vtvarnho zmru. Croquembouche proel postupem doby designovou evoluc, kdy se dve dokrloval karamelovou sovinou, kterou dnes nahrazuj karamelov ploky. Namen profiterolek v tavenm cukru Tvorba croquembouche je ve Francii samostatnou umleckou disciplnou, jej viz bvala dve tvoena homol, ale tvrci dnes mohou volit libovoln tvar, kdy postupem doby tato prostorov liberalizace se stala podntem pro podn umleckch sout. Zhotovovn konstrukce |
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |