�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Zkoušíme fondán

Autor: Nick Franta
Datum vyd�n�: 13.03.2012
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1670

voda s cukrem se za stálého míchání vaøí na správnou hustotu, kterou poznáme takto: do vaøícího se cukru vložíme drátìné oèko cca 1 cm velké, ve kterém se po vyjmutí vytvoøí cukrová blána.

Výroba není složitá, ale vyžaduje trochu praxe.

Receptura

Požadované množství cukru svaøíme na bublinu:
- voda s cukrem se za stálého míchání vaøí na správnou hustotu, kterou poznáme takto: do vaøícího se cukru vložíme drátìné oèko cca 1 cm velké, ve kterém se po vyjmutí vytvoøí cukrová blána. Fouknutím do blány v oèku se vytváøí bublina. (První bod, který vyžaduje praxi - správné urèení hustoty je základem úspìchu.) -

Takto svaøený cukr zchladíme ve vodní lázni. Aby se na povrchu nevytvoøila krusta zkropíme povrch cukru pár kapkami studené vody (namoèíme ruku pod studenou vodu a jejím otøepáním nad horkým cukrem povrch skropíme).

Zchlazený cukrový sirup mícháme (tøeme - do hmoty vmícháváme vzduch, dìlají se bublinky hmota z poèátku charakteristicky praská a postupnì bìlá) vaøeèkou tak dlouho, až z prùhledného sirupu vznikne bílá fondánová hmota.
Pokud jste vše dìlali správnì, hmota zhoustne tak, že je dále nemíchatelná (konzistence jako v pralinkách). Tuto hmotu pak trošku opatrnì naøedíte (pøípadnì obarvíte) a použijete jako polevu. Uschnutím poleva získá matný povrch, je nepøekonatelnì jemná a netvoøí se na ní krusta.
Pokud není fondán naprosto hladký, byl cukr moc dlouho vaøen, pokud se Vám nepodaøí sirup umíchat do bílé fondánové hmoty, byl cukr z plotny odstaven moc brzy. Pokud vám cukr pøi míchání zbìlá, hmota je dostateènì jemná, ale nepodaøilo se vám, aby zcela zhoustla, lze ji jako polevu bez problému použít, ale po zaschnutí se napovrchu vytvoøí slabounká krusta, která ale není na závadu.
Ve všech pøípadech možného neúspìchu, lze pokus od zaèátku opakovat.
A koneènì i v pøípadì, že si s tímto (vzásadì zcela jednoduchým) receptem neporadíte, zùstane Vám curový sirup, který jistì dokážete v kuchyni zužitkovat.


Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku